Мигранти иду на нову локацију

Драган Мектић, министар безбједности БиХ изјавио је да је одређена нова локација и дато зелено свјетло за измјештање миграната који се налазе на подручју Унско-санског кантона.

 

 

Босна и Херцеговина 10.06.2019 | 16:45
Мигранти иду на нову локацију
Према његовим ријечима - она се налази на седам километара од Бихаћа - мјесто Вучјак, а за њу је дало зелено свјетло Савјета министара Босне и Херцеговине. 

Мектић је рекао да су комесару полиције УСК понуђене додатне полицијске снаге како би се лакше одржавао мир у цијелом кантону - но тај приједлог је одбијен.

Из Владе УСК најављено је и то да ће од сутра бити уведен кућни ред у привременим прихватним центрима, односно регулисано кретање миграната и избјеглица у Бихаћу и Великој Кладуши.

Интензивно се ради и на припреми локације Вучјак, гдје би такође сутра требала бити измјештена лица за које тренутно нема смјештајних капацитета у Привременом центру "Бира".

"Крећемо с примјеном свих мјера у циљу побољшања безбједносне ситуације на подручју кантона. Управа полиције у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и УНХЦР-ом припрема кућни ред за прихватне центре и они ће вјероватно бити на снази од сутра. Више информација о сатници и тачним условима кућног реда имаћемо када полиција заврши све припреме. Појачали смо инспекцијски надзор изнајмљивања приватних смјештаја лицима без докумената, а наравно наставићемо тражити анагажман или барем помоћ од Савјета министара БиХ", ријечи су премијера УСК Мустафе Ружнића.

Од јутрос се ради и на адаптацији локације Вучјак, односно довођењу воде, постављању шатора и припреми волонтера Црвеног крижа за пријем миграната и избјеглица.

"Осигуравамо воду, смјештај и храну и пружит ћемо људима дефинитивно хуманије и боље услове од оних којих имају испред Бире и по јавним површинама. Једноставно, нећу више дозволити дизање шатора по граду. У сталном сам контакту с представницима Европске уније и покушаћемо заједно наћи најбоље рјешење", рекао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Поновљено је и да ће се од Жељезница Федерације БиХ изричито тражити да престане с транспортом људи без икаквих докумената у Бихаћ, односно од осталих полицијских агенција у држави да редукује кретање миграната и избјеглица према овом дијелу БиХ.

Подсјећамо, Влада Унско-санског кантона на данашњој сједници донијела је закључак у вези погоршане безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације на подручју Унско-санског кантона, због све већег прилива илегалних миграната на Унско-сански кантон, а због изостанка дјеловања институција виших нивоа власти.

(Н1)


 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Деспот 1991

10.06.2019 14:48

Мектић је мени краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

11.06.2019 13:55

Јесте он ти је краљ без краљевине

Name

Коле

10.06.2019 14:51

О, министар твитераш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рум плоцица

10.06.2019 14:53

У Дрину то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навикли

10.06.2019 18:21

Као некад,јел да?

Name

Брат Кале

10.06.2019 14:56

Вучијак је смишљено одабрана локација јер се налази непосредно уз границу са Хрватском у коју мигранти, на путу у западне европске земље, могу да пређу козијим стазама преко Пљешевице.Међутим, овог погранично подручје насељено је хрватским живљем које је још раније протетовало против пресељења миграната на ову територију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Драгане

10.06.2019 15:01

Војску на границе и тацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.06.2019 15:41

сад их води кући лопино

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.06.2019 15:54

треба се народ организовати и гдје које сретне у ауто и правац Мектицу кући

ОДГОВОРИТЕ
Name

бихац

10.06.2019 15:57

води их кући мрцино ти си све ово направио

ОДГОВОРИТЕ