Migranti idu na novu lokaciju

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH izjavio je da je određena nova lokacija i dato zeleno svjetlo za izmještanje migranata koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

 

 

Bosna i Hercegovina 10.06.2019 | 16:45
Migranti idu na novu lokaciju
Prema njegovim riječima - ona se nalazi na sedam kilometara od Bihaća - mjesto Vučjak, a za nju je dalo zeleno svjetlo Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. 

Mektić je rekao da su komesaru policije USK ponuđene dodatne policijske snage kako bi se lakše održavao mir u cijelom kantonu - no taj prijedlog je odbijen.

Iz Vlade USK najavljeno je i to da će od sutra biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulisano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi takođe sutra trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru "Bira".

"Krećemo s primjenom svih mjera u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imaćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavićemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Savjeta ministara BiH", riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Od jutros se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog križa za prijem migranata i izbjeglica.

"Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružit ćemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušaćemo zajedno naći najbolje rješenje", rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je i da će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da redukuje kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

Podsjećamo, Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je zaključak u vezi pogoršane bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona, zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na Unsko-sanski kanton, a zbog izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti.

(N1)


 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Despot 1991

10.06.2019 14:48

Mektić je meni kralj.

ODGOVORITE
Name

Re.

11.06.2019 13:55

Jeste on ti je kralj bez kraljevine

Name

Kole

10.06.2019 14:51

O, ministar tviteraš...

ODGOVORITE
Name

Rum plocica

10.06.2019 14:53

U Drinu to.

ODGOVORITE
Name

Navikli

10.06.2019 18:21

Kao nekad,jel da?

Name

Brat Kale

10.06.2019 14:56

Vučijak je smišljeno odabrana lokacija jer se nalazi neposredno uz granicu sa Hrvatskom u koju migranti, na putu u zapadne evropske zemlje, mogu da pređu kozijim stazama preko Plješevice.Međutim, ovog pogranično područje naseljeno je hrvatskim življem koje je još ranije protetovalo protiv preseljenja migranata na ovu teritoriju.

ODGOVORITE
Name

E moj Dragane

10.06.2019 15:01

Vojsku na granice i tacka

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2019 15:41

sad ih vodi kući lopino

ODGOVORITE
Name

re

10.06.2019 15:54

treba se narod organizovati i gdje koje sretne u auto i pravac Mekticu kući

ODGOVORITE
Name

bihac

10.06.2019 15:57

vodi ih kući mrcino ti si sve ovo napravio

ODGOVORITE