РГ: Новак и Тим се "прошетали" до полуфинала!

Аустријски тенисер Доминик Тим пласирао се у полуфинале Ролан Гароса победом над Русом Кареном Хачановим са 3-0 у сетовима.  Ђоковић без изгубљеног сета до полуфинала Ролан Гароса! Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, пласирао се у полуфинале Ролан Гароса победом над Александром Зверевим у три сета – 7:5, 6:2, 6:2.  Новакова лекција Звереву, на реду је Тим! Најбољи тенисер света није испустио сет ни у петом мечу на овогодишњем Ролан Гаросу. Зверев је у првом сету имао 5:4 и сервис, Новак је узвратио и од тог тренутка доминирао до краја меча.  Новак Звере̶в̶! Нека се спреми Доминик Тим!

Тенис 06.06.2019 | 16:57
РГ: Новак и Тим се "прошетали" до полуфинала!
Српски играч одиграо је одличан меч и без изгубљеног сета долази до полуфинала Отвореног првенства Француске.

Ђоковић ће у борби за финале играти против Аустријанца Доминика Тима, који је после три сета био бољи од Руса Карена Хачанова.

Новаку је за победу над младим немачким тенисером било потребно минута и још једном је показао зашто је најбољи на свету.

Меч није добро кренуо за нашег представника, пошто се прилично мучио у уводним гемовима.

Ђоковић је успео да спаси три брејк лопте, али је у деветом гему поклекао и Зверев је дошао до 5:4, што је значило да ће сервирати за вођство од 1-0.

Тада још једном на сцену ступа Новакова глава. Српски тенисер успео је коначно да пронађе игру, што је резултирало експресним рибрејком. И, не само то.

Најбољи играч света добио је наредна два гема и са 7:5 добио први сет. Ово ће се испоставити као кључан део меча.

Ђоковић на старту другог сета долази до новог брејка и предности од 3:0, што је значило да је наш тенисер добио шест гемова заредом.

До краја сета Новак је направио још један брејк и други сет добио резултатом 6:2.

На почетку трећег периода игре Зверев је имао брејк шансе, али је Ђоковић поново успео се извуче. Како Немац није искористио шансе, Србин је то казнио, до краја направио два брејка и идентичним резултатом као у другом сету дошао до победе – 7:5, 6:2, 6:2.

Новак Ђоковић пребродио је четвртфинале Ролан Гароса, након две узастопне елиминације у тој фази турнира.

Петог на АТП листи, Александера Зверева, савладао је резултатом 3:0 (7:5, 6:2, 6:2) и тако без изгубљеног сета прошао међу четири најбоља на другом гренд слем турниру сезоне.

У полуфиналу ће се састати са Аустријанцем Домиником Тимом, који је био веома убедљив против Руса Карена Хачанова - 6:2, 6:4, 6:2.

Управо Тим је 2017. савладао Новака у четвртфиналу (7:6, 6:3, 6:0), па ће наредни окршај бити прилика да му се реваншира.

Ђоковић са шест година млађим ривалом има позитиван биланс - 6:2, а резултат 7:6, 7:6 у полуфиналу недавно одржаног мастерса у Мадриду, наговештава квалитетан и неизвестан меч у петак.

Организатори планирају да прво полуфинале, Рафаел Надал (2) - Роџер Федерер (3) почне у 12.50 часова, а Ђоковић и Тим изашли би на "Шатрије" после њих, наравно ако то дозволе временски услови. Четвртак је у Паризу био сунчан, али за наредни дан се опет најављује киша.

Новак је у дуелу са Зверевом показао да га од млађих играча издвајају богато искуство и психолошка стабилност.

Мада је са немачким тенисером до данас имао скор 2:2, испоставило се да је за полуфинале "Френч опена" требало да одбије само један његов озбиљан налет.

Зверев је од самог почетка био агресивнији и офанзивнији, што му је донело три брејк лопте у два гема, које није искористио. Ипак, до брејка је дошао први, може се рећи у идеалном моменту. Повео је 5:4 и остало му је да приведе сет крају на свој сервис.

Новак до тада није ни "примирисао" брејку, али када је било важно да узврати, он је то и урадио, преокренувши са 30:0 на 30:40, након чега је приморао Зверева на грешку и изједначио на 5:5.

Невероватно је да се само у том једном гему одредила судбина читавог меча.

Ђоковић је освојио шест гемова заредом, добио први сет и у другом повео 3:0, након чега је до краја имао тек две-три иоле критичне ситуације.

Најозбиљнију од њих решио је на почетку трећег сета, када је одбранио две брејк лопте и спречио противника да после 0:2 оживи наду у подвиг.



Сигурно, мирно, самоуверено... Мајсторски! Тако је Новак Ђоковић, после скоро два дана чекања, преслишао Александра Зверева у четвртфиналу Ролан Гароса и заказао мегдан с Домиником Тимом. После тек нешто више од два часа на терену Филип Шатрије, најбољи тенисер света оверио је ново полуфинале другог Гренд слема сезоне и то уз максималних 3:0 (7:5, 6:2, 6:2).

Неће Ђоковић имати много времена за одмор, пошто га већ сутра чека судар с Тимом, али може да радује то што српски ас није много времена, а чини се ни енергије потрошио против такмаца из Немачке. Типично за машину шампионске конструкције, Ђоковић је играо јако паметно, дозирао ритам, додавао гас кад је трабало и на крају пустио Зверева да се сам угуши у својим грешкама. Имаће Новак разлога да до детаља анализира ве оно што је урадио у овом сусрету и проба да увиди какве корекције треба да направи, али све оно што је и било с његове стране деловало је минорно у односу на потезе које је правио Немац. 

Два су важна момента која су одлучила овај меч. Први је виђен у самом финишу првог сета. Зверев је одлучно газио ка брејку који је на крају и узео, те повео с 5:4 и довео Ђоковића у велико искушење. Наредни сервис немачког тенисера довео је до тога да се у српском асу пробуди шампионска енергија, иако је овај практично сервирао за први сет и био на само два поена од остварења тог циља. Међутим, Ђоковић је реаговао као прави велемајстор ове игре, остао смирен и нанео Звереву први тежак ударац на овом мечу тако што је потпуно окренуо тај период игре у своју корист. Од тог момента Немац више није био свој, Ђоковић је узео наредни гем на свој сервис и повео са 6:5, да би после маратонске борбе у дванаестом гему и после две испуштене брејк лопте Ђоковић показао класу и показао Звереву да има још доста тога да научи и прође дугачак пут како би се нашао међу четири најбоља на Ролан Гаросу.

Други круцијални моменат сусрета дошао је у првом гему трећег сета. Тек пошто је уз још један брејк узео други сет, Зверев је кренуо у тоталну офанзиву и покушао да врати истом мером у, испоставиће се убрзо, последњем покушају да се врати у меч. Зверев је ударао лоптицу из све снаге, стигао чак и до две брејк лопте, али се онда потпуно распао! Ђоковић није паничио, осетио је да је Немац „ровит“ и да се тешко сналази с ситуацијом, због чега је рутински обрисао обе шансе за Зверева. После тога је експресно стигао до првог гема и то после два везана поена на грешке противника. Цео тај период трајао је преко шест минута, што је само доказало важност тренутка. Иако је у наредном гему Ђоковић бацио рекет и делимично га сломио, свестан да је испустио добру шансу да опет врло рано узме сервис такмацу, све се завршило брзо и безболно. До шестог гема обојица су чували свој део теран, а онда је Ђоковић поново добро сачекао свој тренутак и прегазио Зверева. Јесте Немац добро сервирао, али је онда ушао у серију грешака из које више није могао да се извуче. Србин је имао 4:2, после чега с пола гаса одрадио посао до краја и отишао корак даље.

Да је и у овом сусрету разлика била велика довољно говоре следећи подаци. Зверев је имао чак осам дуплих сервис грешака, двоструко више од Ђоковића. Иако је имао чак десет асова, Немац је искористио само једну брејк лопту од осам понуђених, док је Ђоковић био на одличних 6/11, што је заправо и направило раскорак. Зверев је направио чак 40, а Србин тек 18 неизнуђених грешака... Другачије није ни могло да се заврши.

Сада долази Тим, који је Ђоковићев скалп узео у четвртфиналу Отвореног првенства Француске пре две године, док га је прошле сезоне прецртао на турниру у Монте Карлу. Зато ће Ђоковић имати мотив више да обезбеди финале.

Тим је, лакше од очекиваног, "почистио" Хачанова за мање од два сата – 6:2, 6:4, 6:2.

Аустријанац је победом у Паризу прекинуо низ Руса, који је био у низу од три тријумфа заредом (два у егзибиционим мечевима), те се пласирао у ново полуфинале Отвореног првенства Француске.

Момак који је у претходној рунди избацио Хуана Мартина дел Потра није пружио очекивани отпор у првом сету, где је претрпео два брејка.

У другом сету, као и у првом, није створио ниједну брејк прилику, али се добро држао до 4:4. Тада је Аустријанац додао "гас" и освојио четири поена у низу, за нови брејк.

Хачанов није имао одговор на Тимову компактну игру ни у, испоставило се, одлучујућем сету и опет је дозволио противнику да му двапут одузме сервис.

На осталим гренд слемовима не блиста, али кад дође на Ролан Гарос, Доминик Тим покаже сав свој таленат. Полуфинале 2016, па исти резултат 2017. прошле године је добацио до финала, а сада је опет међу четири најбоља, пошто је доминантном игром у три сеза савладао Карена Хачанова са 6:2, 6:4, 6:2.

Све је било готово за свега сат и 47 минута на стадиону “Сузан Ленглен”, иначе Тимовом омиљеном.

Међутим, ако хоће до новог финала – прошле сезоне је изгубио од Рафаела Надала - мораће да извуче још више од овога, јер ће му наредни противник бити Новак Ђоковић. Имаће Ђоковић приде додатан мотив да се Тиму освети за пораз у четвртфиналу Ролан Гароса 2017. Прошле године Тим га је избацио и на турниру у Монте Карлу. Преосталих шест мечева припала су Ђоковићу, рачунајући ту још два судара на шљаци – онај на Ролаг Гаросу из 2016. и онај у Риму 2017.

Истина, Тим у Паризу изгледа заиста добро. Хачанов просто није знаш шта ће против разноврсне игре Аустријанца.

Новак Ђоковић је ипак планина за себе. Сасвим друга димензија.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар