Неправилна исхрана утиче на развој овог страшног обољења

Исхрана има више утицаја на развој карцинома него што се до сада мислило, показала је нова студија Универзитета у Бостону.

Здравље 31.05.2019 | 12:07
Неправилна исхрана утиче на развој овог страшног обољења
Према проценама, 80.110 нових случајева рака међу одраслим особама старијим од 20 година у САД 2015. године, може се приписати лошој исхрани, каже се у студији која је објављена у часопису “ЈНЦИ Цанцер Спецтрум”.

“Ово је једнако броју од 5,2 посто инвазивних карцинома који су дијагностиковани одраслим Американцима у 2015. години”, рекао је доктор Фанг Занг, епидемиолог и нутрициониста на Универзитету у Бостону, који је први аутор студије.

"Овај постотак је упоредив са бројем карцинома који се повезује са утицајем алкохола”, рекао је он.

Истраживачи су проценили седам навика у исхрани: низак унос поврћа, воћа, целих житарица и млечних производа, а висок унос обрађеног меса, црвеног меса и зашећерених пића.

“Низак унос целих житарица повезан је са највећим ризиком за рак у САД, а следе низак унос млечних производа, високи унос обрађених месних производа, низак унос поврћа и воћа, висок унос црвеног меса и висок унос заслађених пића.”

Студија је укључила податке о исхрани одраслих особа у САД између 2013. и 2016., као и податке о учесталости рака у 2015. години.

Претходне студије показују снажне доказе да честа конзумација обрађеног меса повећава ризик од рака дебелог цријева, а исто важи за слабији унос житарица, рекао је Занг.

Након што су резултати упоређени, с обзиром на исхрану, слаба конзумација целих житарица и млечних производа и конзумација велике количине обрађеног меса је допринела највећем ризику од рака.

Избегавањем јако обрађене хране и једењем органске хране може се спречити развој карцинома, показују истраживања.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар