Nepravilna ishrana utiče na razvoj ovog strašnog oboljenja

Ishrana ima više uticaja na razvoj karcinoma nego što se do sada mislilo, pokazala je nova studija Univerziteta u Bostonu.

Zdravlje 31.05.2019 | 12:07
Nepravilna ishrana utiče na razvoj ovog strašnog oboljenja
Prema procenama, 80.110 novih slučajeva raka među odraslim osobama starijim od 20 godina u SAD 2015. godine, može se pripisati lošoj ishrani, kaže se u studiji koja je objavljena u časopisu “JNCI Cancer Spectrum”.

“Ovo je jednako broju od 5,2 posto invazivnih karcinoma koji su dijagnostikovani odraslim Amerikancima u 2015. godini”, rekao je doktor Fang Zang, epidemiolog i nutricionista na Univerzitetu u Bostonu, koji je prvi autor studije.

"Ovaj postotak je uporediv sa brojem karcinoma koji se povezuje sa uticajem alkohola”, rekao je on.

Istraživači su procenili sedam navika u ishrani: nizak unos povrća, voća, celih žitarica i mlečnih proizvoda, a visok unos obrađenog mesa, crvenog mesa i zašećerenih pića.

“Nizak unos celih žitarica povezan je sa najvećim rizikom za rak u SAD, a slede nizak unos mlečnih proizvoda, visoki unos obrađenih mesnih proizvoda, nizak unos povrća i voća, visok unos crvenog mesa i visok unos zaslađenih pića.”

Studija je uključila podatke o ishrani odraslih osoba u SAD između 2013. i 2016., kao i podatke o učestalosti raka u 2015. godini.

Prethodne studije pokazuju snažne dokaze da česta konzumacija obrađenog mesa povećava rizik od raka debelog crijeva, a isto važi za slabiji unos žitarica, rekao je Zang.

Nakon što su rezultati upoređeni, s obzirom na ishranu, slaba konzumacija celih žitarica i mlečnih proizvoda i konzumacija velike količine obrađenog mesa je doprinela najvećem riziku od raka.

Izbegavanjem jako obrađene hrane i jedenjem organske hrane može se sprečiti razvoj karcinoma, pokazuju istraživanja.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar