Фацебоок угасио двије милијарде профила

Проблем који Фацебоок има с лажним профилима све је већи и већи.

Информационе технологије 28.05.2019 | 09:53
Фацебоок угасио двије милијарде профила
Компанија уклања никад већи број лажних профила, а како је објављено у њиховом новом извештају о транспарентности, само ове године угасили су више од две милијарде профила.

Управа Фацебоока тврди да је ове године дошло до наглог пораста броја лажних профила на тој мрежи.

Током првог тромесечја 2019. године угашено је 2,19 милијарди профила, што је скоро дупло више од броја уклоњених у последњој четвртини 2018, када је угашено 1,2 милијарде профила.

Фацебооков потпредседник одељења за интегритет Гај Росен на блогу је за драстичан пораст броја лажних профила окривио спамере и остале који покушавају одједном да отворе већи број профила. Додао је и да Фацебоок може аутоматски да уклони многе од тих лажних налога оног тренутка кад су креирани.

"Ови налози углавном су затворени аутоматски. Већина их је блокирана само неколико минута након креирања", рекао је у разговору са новинарима.

Из компаније тврде да су 99,8 одсто ових профила уклонили и пре него што су корисници стигли да их пријаве.

Брзина којом уклањају лажне профиле им је важна јер они који се аутоматски уклоне се не укључују у податке о броју корисника Фацебоока. Признају да им повећи број лажних профила промакне, а процењује се да је реч о пет одсто корисника.

У првој четвртини 2019. Фацебоок је имао 2,375 милијарди активних корисника, што значи да је 118 милиона профила лажно.

Потпредседник одсека за аналитику Алекс Шулц упозорио је да већи број лажних профила не значи и већи ризик за кориснике ове друштвене мреже.

"И даље смо уверени да је велика већина људи и активности на мрежи аутентична", написао је он на блогу.

Коментари / 0

Оставите коментар