Шта је предузето на санацији тла?

Градски одбор Партије демократског прогреса /ПДП/ затражио је од градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да саопшти шта је предузео како би се "санирала еколошка катастрофа у Пословној зони Инцел у Бањалуци", која је, како тврде, загађена радиоактивним материјалима.

Република Српска 25.05.2019 | 12:17
Шта је предузето на санацији тла?
Градски одбор ПДП-а тврди да резултати анализа које је извршио Институт за заштиту и екологију Републике Српске говоре да је дио земљишта у Бањалуци "у катастрофалном еколошком стању, те да посљедице по живот и здравље грађана могу бити драматичне".

Из бањалучког ПДП-а наводе да Радојичић мора да поднесе оставку, уколико не саопшти шта је предузето да би се смањиле штетне посљедице.

Из ове странке наводе да ће овим поводом контактирати све релевантне међународне институције и надлежна тијела, саопштено је из Градског одбора ПДП-а.

Дио земљишта у Пословној зони „Инцел“ загађен је веома опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима, потврдили су резултати анализе земљишта коју је урадио Институт за заштиту и екологију Републике Српске, сазнаје Српскаинфо.

Овај еколошки инцидент се десио када су радници покушали исјећи дијелове трафостанице. Том приликом један дио уља је исцурио у земљу, а други дио је плануо. Несрећа се десила у кругу некадашње “Енергане”, а коју је купила фирма „Лукић инвест“ и само захваљујући брзој интервенцији бањалучких ватрогасаца спријечена је још већа катастрофа.

О овом инциденту је обавијештена и Влада Републике Српске, а сада се поставља питање како уклонити уље, које се тамо и даље налази, те спријечити даља загађења.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

туристи

25.05.2019 10:53

Морамо доци погледати , на слици изгледа занимљива природа, неби било лосе јос пар слика са фласама у врбасу то је не видјена сензација питамо се циме ви храните ове фласе да презивљавају у ријеци ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врховна анализа

25.05.2019 11:25

Врховни комадант баја је између осталог и врховни еколог. Он казе да не постоји никакво загађење и да је ово само спекулација! Крај прице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАПОВЈЕД

25.05.2019 12:35

,, ИНТЕГРАЛ,, И КУМ РАДИШИЋ СУТРА МАШИНЕ ДА СЕ РАВНА ТЕРЕН ЗА КАБИНЕТ ДОДИКА, ЛУКАЧА, КАРАНА, ГАЛИЈАШЕВИЋА, ЋУРГУЗА И ПЕРУ СИМИЋА. БОКИЋКА ИДЕ У МОНАХИЊЕ ИСПОД ТЕПИХА. ЂОКИЋУ ЗАБРАЊЕН ПРИЛАЗ, РАДОИЧИЋ НЕ ОПОЗИВА ОСТАВКА

Name

Директ

25.05.2019 13:59

На РТРС-у, власт се, оцекивано, правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гиле

25.05.2019 17:31

Сад це Радојициц изјавити да морају да набаве компјутере, софтвер и опрему за испитивање наслага канцерогеног загадјиваца, а тендер це опет да узме ИГОР ДОДИК и Проинтер. Само гледајте и трпите кад сте мутави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 19:34

Немој тако. Игор је један јако способан и паметан момак. Након Милорада преузима нас Игор!

Name

25.05.2019 18:07

РТРС И АТВ ЗЛО НАД ЗЛИМА ЗА НАРОД У РС ПА И СИРЕ КРИМИНАЛ И ЛАЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

26.05.2019 15:03

Ко је био власт 2005?

ОДГОВОРИТЕ