Šta je preduzeto na sanaciji tla?

Gradski odbor Partije demokratskog progresa /PDP/ zatražio je od gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića da saopšti šta je preduzeo kako bi se "sanirala ekološka katastrofa u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci", koja je, kako tvrde, zagađena radioaktivnim materijalima.

Republika Srpska 25.05.2019 | 12:17
Šta je preduzeto na sanaciji tla?
Gradski odbor PDP-a tvrdi da rezultati analiza koje je izvršio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske govore da je dio zemljišta u Banjaluci "u katastrofalnom ekološkom stanju, te da posljedice po život i zdravlje građana mogu biti dramatične".

Iz banjalučkog PDP-a navode da Radojičić mora da podnese ostavku, ukoliko ne saopšti šta je preduzeto da bi se smanjile štetne posljedice.

Iz ove stranke navode da će ovim povodom kontaktirati sve relevantne međunarodne institucije i nadležna tijela, saopšteno je iz Gradskog odbora PDP-a.

Dio zemljišta u Poslovnoj zoni „Incel“ zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, saznaje Srpskainfo.

Ovaj ekološki incident se desio kada su radnici pokušali isjeći dijelove trafostanice. Tom prilikom jedan dio ulja je iscurio u zemlju, a drugi dio je planuo. Nesreća se desila u krugu nekadašnje “Energane”, a koju je kupila firma „Lukić invest“ i samo zahvaljujući brzoj intervenciji banjalučkih vatrogasaca spriječena je još veća katastrofa.

O ovom incidentu je obaviještena i Vlada Republike Srpske, a sada se postavlja pitanje kako ukloniti ulje, koje se tamo i dalje nalazi, te spriječiti dalja zagađenja.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

turisti

25.05.2019 10:53

Moramo doci pogledati , na slici izgleda zanimljiva priroda, nebi bilo lose jos par slika sa flasama u vrbasu to je ne vidjena senzacija pitamo se cime vi hranite ove flase da prezivljavaju u rijeci ,

ODGOVORITE
Name

Vrhovna analiza

25.05.2019 11:25

Vrhovni komadant baja je između ostalog i vrhovni ekolog. On kaze da ne postoji nikakvo zagađenje i da je ovo samo spekulacija! Kraj price....

ODGOVORITE
Name

ZAPOVJED

25.05.2019 12:35

,, INTEGRAL,, I KUM RADIŠIĆ SUTRA MAŠINE DA SE RAVNA TEREN ZA KABINET DODIKA, LUKAČA, KARANA, GALIJAŠEVIĆA, ĆURGUZA I PERU SIMIĆA. BOKIĆKA IDE U MONAHINJE ISPOD TEPIHA. ĐOKIĆU ZABRANJEN PRILAZ, RADOIČIĆ NE OPOZIVA OSTAVKA

Name

Direkt

25.05.2019 13:59

Na RTRS-u, vlast se, ocekivano, pravda.

ODGOVORITE
Name

gile

25.05.2019 17:31

Sad ce Radojicic izjaviti da moraju da nabave kompjutere, softver i opremu za ispitivanje naslaga kancerogenog zagadjivaca, a tender ce opet da uzme IGOR DODIK i Prointer. Samo gledajte i trpite kad ste mutavi.

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 19:34

Nemoj tako. Igor je jedan jako sposoban i pametan momak. Nakon Milorada preuzima nas Igor!

Name

Xh

25.05.2019 18:07

RTRS I ATV ZLO NAD ZLIMA ZA NAROD U RS PA I SIRE KRIMINAL I LAZ

ODGOVORITE
Name

Bl

26.05.2019 15:03

Ko je bio vlast 2005?

ODGOVORITE