Скупштина у БЛ: За сада без проширења АБА лиге!

Казне за Човића и Бокана, Будућност напустила Скупштину пре краја! Председник лиге Игор Додик је саопштио да није изгласано продужење мандата директорима Крешимиру Новоселу и Жарку Чабаркапи.  Разрешен менаџмент АБА, без одлуке о Олимпијакосу. . .  Дуго ишчекивана седница скупштине регионалног такмичења одржана је у Бањалуци, уз присуство представника клубова. Није усвојен извештај, а ни продужен мандат Чабаркапи и Новоселу. Ускоро још једна седница.

Кошарка 24.05.2019 | 20:47
Скупштина у БЛ: За сада без проширења АБА лиге!
Бура у Бањалуци, одржана је дугоочекивана Скупштина АБА лиге која је трајала преко шест сати, а Спортски журнал доноси информације са лица места.

"После шест сати већања и оштре дискусије завршена је Скупштина. За сад се зна да је договорено да се пооштре сви чланови дисциплинског правилника како би се избегле ситуације из овогодшње финалне серије. Став већине је био да све казне буду оштрије, а по потреби и ригорозне. Председник Игор Додик је саопштио да није изгласано продужење мандата директорима - Крешимиру Новоселу и Жарку чабаркапи, као и да је ће њихове наследнике предложити агенција, али није назначио да ли је реч о спонзору „МYД” или некој другој", пише Спортски журнал.

Врло споро су се решавала питања на Скупштини АБА лиге, Будућност је тражила да се понови финална серија, а онда је Драган Бокан напустио Скупштину пре краја.

Пре тога, Небојша Човић и Драган Бокан кажњени су са по 10.000 евра. Дакле, директорима није изгласано поверење, а Олимпијакос и Панатинаикос као теме одложени за следећи састанак. 

А онда и информација - нема проширења лиге! Барем за сада...

"Иначе став је да се лига не проширује, што значи да ће Олимпија играти у АБА 2 следеће сезоне, односно да неће бити места за Олимпијакос и Панатинаикос. Додик је нагласио да акти лиге не дозвољавају учешће грчких прволигша, али и да они нису послали потпуну документацију, али да је договорено да њихови представници дођу на следећи састанак па да се онда разматра и ова тема", пише Журнал.

Нови састанак Скупштине АБА требало би да се одржи већ у току следеће недеље.

Представници клубова АБА лиге окупили су се у петак у Бањалуци на Скупштини регионалног такмичења, у присуству представника свих клубова осим Меге. 

Седница је трајала неколико сати, новинарима није било омогућено присуство, а једна од првих одлука, коју су новинари незванично сазнали, гласила је да су челници Црвене звезде и подгоричке Будућности, Небојша Човић и Драган Бокан, кажњени са по 10.000 евра због свега што се дешавало у финалној серији ова два клуба. Њих двојица немају право на жалбу.

Репортер МОНДА из Бањалуке јавио је да је председник КК Будућност први напустио седницу око 17.30 часова и да није хтео да коментарише било шта. Бокан је у пролазу добацио само: "Ништа није усвојено, ни менаџмент није прошао".

Недуго потом, окончана је седница и пред новинаре је око 18 часова изашао први човек АБА лиге, Игор Додик.

Он је потврдио, као прво, да је одлучено да не буде продужен мандат менаџменту лиге, односно спортском директору Жарку Чабаркапи и Крешимиру Новоселу.

"Биће ангажована агенција у што скоријем року, која ће дати нове предлоге за менаџмент", објашњено је, уз информацију да није усвојен извештај о протеклој сезони, јер није имао већину. 

"Скупштина је затражила да се извештај допуни и о њему ће се разматрати на следећој седници. План је да се седница настави следеће седмице", такође је наведено.

Наравно, велику пажњу изазвало је и евентуално укљјучивање Олимпијакоса, Панатинаикоса и других клубова у регионално такмичење.

"Расправљало се о захтеву клубова да се придруже АБА лиги, али смо отворили правилнике и видели смо да недостају одређена документа како бисмо расправљали уопште да ли Олимпијакос, Панатинаикос и остлаи клубови могу да учествују у лиги. Обавезали смо да се допуни документација, како бисмо могли о томе да гласамо на следећој седници", изјавио је Додик.

Да ли је "прошао" Боканов захтев да се поништи финална серија?

"И раније сам изјавио да она не треба да се поништи, како год то неко гледао - да ли је било регуларно, није било регуларно... Нисмо то усвојили".

Додик је додао да су менаџмент и Председништво АБА лиге добили обавезу да допуне акте и правилнике да би се спречила дешавања у финалној серији.

Такође, објаснио је и зашто је Бокан први напустио скуп.

"Господин Бокан је морао да иде назад јер је имао обавеза, а није напустио седницу због неких неслагања. Седница је била коректна иако је дуго трајала".

Компанија МYД Спортс, стратешки партнер АБА лиге, изразила је незадовољство после серије Звезде и Будућности. Каква је била њена позиција на седници?

"Они су хтели да покушамо да нађемо заједнички језик, спустимо тензије и наставимо у побољшаним условима како се ово не би дешавало. Они су били посматрачи, укључивали су се неколико пута, али су имали став да лига не би треба да се шири, да се поштују правилнике које смо усвојили претходне сезоне. Мислим да смо у том смеру отишли како су они предлагали и већина се и сложила", објаснио је Додик.

Подсетимо да је пре почетка седнице директор такмичења Крешимир Новосел најавио важан скуп.

"Чека нас интересантна и надасве битна скупштина, јер смо имали дешавања у финалној серији АБА лиге (Црвена звезда - Будућност), која никоме нису била пријатна и о томе ће сигурно бити речи. Будућност је послала захтев да се у дневни ред уврсти захтев за поништење финалне серије и на скупштини је да о томе одлучи", рекао је он.

Финална серија АБА лиге обиловала је инцидентима, који су иницирани најпре у Београду од навијача Звезде, који су играче Будућности вређали узвицима "шиптари, шиптари" и "Убиј, шиптара", да би се то све "преселило" у Подгорицу, где су играчи Звезде били пљувани и гађани, и то од појединих хулигана на паркету, а онда се "лоптица" вратила у Београд, где су хулигани изашли на паркет и "запосели" поље терена на којем је требало да се загревају кошаркаши подгоричког клуба. Утакмица умало да не буде ни одиграна...

Додао је да ће бити разматрани и захтеви појединих клубова ван простора бивше Југославије који би да се прикључе АБА лиги. 

"Примили смо захтеве Олимпијакоса и Панатинаикоса из Грчке, као и израелског Бнеи Херчлија (иначе, последњег у лиги Израела). Та три клуба ће бити тема и видећемо како ће клубови реаговати на те њихове молбе", рекао је Новосел.

У медијима се помињало да би и Приштина са Косова желела у регионално такмичење, а Игокеа је због тога најавила иступање из АБА лиге.

Међутим, Новосел је новинарима тим поводом рекао ово: "Приштина није послала никакав захтев и неозбиљно ми је да то уопште коментаришем".

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар