Skupština u BL: Za sada bez proširenja ABA lige!

Kazne za Čovića i Bokana, Budućnost napustila Skupštinu pre kraja! Predsednik lige Igor Dodik je saopštio da nije izglasano produženje mandata direktorima Krešimiru Novoselu i Žarku Čabarkapi.  Razrešen menadžment ABA, bez odluke o Olimpijakosu. . .  Dugo iščekivana sednica skupštine regionalnog takmičenja održana je u Banjaluci, uz prisustvo predstavnika klubova. Nije usvojen izveštaj, a ni produžen mandat Čabarkapi i Novoselu. Uskoro još jedna sednica.

Košarka 24.05.2019 | 20:47
Skupština u BL: Za sada bez proširenja ABA lige!
Bura u Banjaluci, održana je dugoočekivana Skupština ABA lige koja je trajala preko šest sati, a Sportski žurnal donosi informacije sa lica mesta.

"Posle šest sati većanja i oštre diskusije završena je Skupština. Za sad se zna da je dogovoreno da se pooštre svi članovi disciplinskog pravilnika kako bi se izbegle situacije iz ovogodšnje finalne serije. Stav većine je bio da sve kazne budu oštrije, a po potrebi i rigorozne. Predsednik Igor Dodik je saopštio da nije izglasano produženje mandata direktorima - Krešimiru Novoselu i Žarku čabarkapi, kao i da je će njihove naslednike predložiti agencija, ali nije naznačio da li je reč o sponzoru „MYD” ili nekoj drugoj", piše Sportski žurnal.

Vrlo sporo su se rešavala pitanja na Skupštini ABA lige, Budućnost je tražila da se ponovi finalna serija, a onda je Dragan Bokan napustio Skupštinu pre kraja.

Pre toga, Nebojša Čović i Dragan Bokan kažnjeni su sa po 10.000 evra. Dakle, direktorima nije izglasano poverenje, a Olimpijakos i Panatinaikos kao teme odloženi za sledeći sastanak. 

A onda i informacija - nema proširenja lige! Barem za sada...

"Inače stav je da se liga ne proširuje, što znači da će Olimpija igrati u ABA 2 sledeće sezone, odnosno da neće biti mesta za Olimpijakos i Panatinaikos. Dodik je naglasio da akti lige ne dozvoljavaju učešće grčkih prvoligša, ali i da oni nisu poslali potpunu dokumentaciju, ali da je dogovoreno da njihovi predstavnici dođu na sledeći sastanak pa da se onda razmatra i ova tema", piše Žurnal.

Novi sastanak Skupštine ABA trebalo bi da se održi već u toku sledeće nedelje.

Predstavnici klubova ABA lige okupili su se u petak u Banjaluci na Skupštini regionalnog takmičenja, u prisustvu predstavnika svih klubova osim Mege. 

Sednica je trajala nekoliko sati, novinarima nije bilo omogućeno prisustvo, a jedna od prvih odluka, koju su novinari nezvanično saznali, glasila je da su čelnici Crvene zvezde i podgoričke Budućnosti, Nebojša Čović i Dragan Bokan, kažnjeni sa po 10.000 evra zbog svega što se dešavalo u finalnoj seriji ova dva kluba. Njih dvojica nemaju pravo na žalbu.

Reporter MONDA iz Banjaluke javio je da je predsednik KK Budućnost prvi napustio sednicu oko 17.30 časova i da nije hteo da komentariše bilo šta. Bokan je u prolazu dobacio samo: "Ništa nije usvojeno, ni menadžment nije prošao".

Nedugo potom, okončana je sednica i pred novinare je oko 18 časova izašao prvi čovek ABA lige, Igor Dodik.

On je potvrdio, kao prvo, da je odlučeno da ne bude produžen mandat menadžmentu lige, odnosno sportskom direktoru Žarku Čabarkapi i Krešimiru Novoselu.

"Biće angažovana agencija u što skorijem roku, koja će dati nove predloge za menadžment", objašnjeno je, uz informaciju da nije usvojen izveštaj o protekloj sezoni, jer nije imao većinu. 

"Skupština je zatražila da se izveštaj dopuni i o njemu će se razmatrati na sledećoj sednici. Plan je da se sednica nastavi sledeće sedmice", takođe je navedeno.

Naravno, veliku pažnju izazvalo je i eventualno ukljjučivanje Olimpijakosa, Panatinaikosa i drugih klubova u regionalno takmičenje.

"Raspravljalo se o zahtevu klubova da se pridruže ABA ligi, ali smo otvorili pravilnike i videli smo da nedostaju određena dokumenta kako bismo raspravljali uopšte da li Olimpijakos, Panatinaikos i ostlai klubovi mogu da učestvuju u ligi. Obavezali smo da se dopuni dokumentacija, kako bismo mogli o tome da glasamo na sledećoj sednici", izjavio je Dodik.

Da li je "prošao" Bokanov zahtev da se poništi finalna serija?

"I ranije sam izjavio da ona ne treba da se poništi, kako god to neko gledao - da li je bilo regularno, nije bilo regularno... Nismo to usvojili".

Dodik je dodao da su menadžment i Predsedništvo ABA lige dobili obavezu da dopune akte i pravilnike da bi se sprečila dešavanja u finalnoj seriji.

Takođe, objasnio je i zašto je Bokan prvi napustio skup.

"Gospodin Bokan je morao da ide nazad jer je imao obaveza, a nije napustio sednicu zbog nekih neslaganja. Sednica je bila korektna iako je dugo trajala".

Kompanija MYD Sports, strateški partner ABA lige, izrazila je nezadovoljstvo posle serije Zvezde i Budućnosti. Kakva je bila njena pozicija na sednici?

"Oni su hteli da pokušamo da nađemo zajednički jezik, spustimo tenzije i nastavimo u poboljšanim uslovima kako se ovo ne bi dešavalo. Oni su bili posmatrači, uključivali su se nekoliko puta, ali su imali stav da liga ne bi treba da se širi, da se poštuju pravilnike koje smo usvojili prethodne sezone. Mislim da smo u tom smeru otišli kako su oni predlagali i većina se i složila", objasnio je Dodik.

Podsetimo da je pre početka sednice direktor takmičenja Krešimir Novosel najavio važan skup.

"Čeka nas interesantna i nadasve bitna skupština, jer smo imali dešavanja u finalnoj seriji ABA lige (Crvena zvezda - Budućnost), koja nikome nisu bila prijatna i o tome će sigurno biti reči. Budućnost je poslala zahtev da se u dnevni red uvrsti zahtev za poništenje finalne serije i na skupštini je da o tome odluči", rekao je on.

Finalna serija ABA lige obilovala je incidentima, koji su inicirani najpre u Beogradu od navijača Zvezde, koji su igrače Budućnosti vređali uzvicima "šiptari, šiptari" i "Ubij, šiptara", da bi se to sve "preselilo" u Podgoricu, gde su igrači Zvezde bili pljuvani i gađani, i to od pojedinih huligana na parketu, a onda se "loptica" vratila u Beograd, gde su huligani izašli na parket i "zaposeli" polje terena na kojem je trebalo da se zagrevaju košarkaši podgoričkog kluba. Utakmica umalo da ne bude ni odigrana...

Dodao je da će biti razmatrani i zahtevi pojedinih klubova van prostora bivše Jugoslavije koji bi da se priključe ABA ligi. 

"Primili smo zahteve Olimpijakosa i Panatinaikosa iz Grčke, kao i izraelskog Bnei Herčlija (inače, poslednjeg u ligi Izraela). Ta tri kluba će biti tema i videćemo kako će klubovi reagovati na te njihove molbe", rekao je Novosel.

U medijima se pominjalo da bi i Priština sa Kosova želela u regionalno takmičenje, a Igokea je zbog toga najavila istupanje iz ABA lige.

Međutim, Novosel je novinarima tim povodom rekao ovo: "Priština nije poslala nikakav zahtev i neozbiljno mi je da to uopšte komentarišem".

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar