Званично: Олимпијакос избачен у другу лигу!

Кошаркашки клуб Олимпијакос избачен је у другу грчку лигу после одлуке да се не појаве у плеј-офу.  Пирејци од јесени у нижем рангу или у АБА лиги. . .

Кошарка 23.05.2019 | 15:36
Званично: Олимпијакос избачен у другу лигу!
Челници кошаркашке лиге Грчке објавили су да је Олимпијакос из Пиреја избачен из елитног домаћег такмичења, пошто су "одржали обећање" и нису се појавили на првој утакмици плеј-офа против Панатинаикоса.

Како стоји у саопштењу, "Олимпијакос је пребачен у нижи ранг због одбијања да учествује у доигравањима и санкционисани су елиминацијом из овогодишњег плеј-офа, тако да Олимпијакос ове сезоне више неће играти кошарку. Резултати Олимпијакоса су "избрисани", тим је послат на зачеље и неће бити накнадног уласка у доигравања уместо Олимпијакоса".

Пред почетак плеј-офа, Олимпијакос је најавио да неће играти у Купу Грчке против Панаитнаикоса уколико арбитри буду Грчког порекла. "Црвени" су такође предали утакмицу у домаћем шампионату због "нерегуларног суђења".

Наравно, приче о доласку Олимпијакоса у АБА лигу су и даље актуелне и биће веома интересантно да се види расплет читавог догађаја, пошто је познато да су челници АБА лиге још раније најавили, да се у АБА лигу може ући само из АБА 2.

Милости у Атини није било. Чувени Олимпијакос, вишеструки првак Европе, избачен је из прве лиге! Дисциплински судија се држао правила и послао црвено-беле у нижи ранг зато што су одбили да се појаве на терену у четвртфиналу плеј-офа против Панатинаикоса.

По званичном саопштењу борда лиге, Олимпијакос је елиминисан из плеј-офа и спуштен на последње место прволигашке табеле, што значи да ће догодине играти у нижем рангу.

То је само још један корак у жестоком сукобу Олимпијакоса са Кошаркашким савезом Грчке и Панатинаикосом. Све је кулминирало током сезоне, када су црвено-бели одбили први пут да играју утакмицу у првенству, тражећи да суде арбитри из иностранства.

Та жеља им није услишена, па су због тога Пирејци одбили да се појаве на терену и у плеј-офу.

Остаје да се види да ли ће бити услишена жеља Олимпијакоса да се од наредне сезоне такмичи у АБА лиги. Црвено-бели су обавили разговоре са вођством лиге и са главним клубовима, али још нема јасног става око тога да ли ће Грци бити примљени у такмичење.

Челници Евролиге су раније саопштили да Олимпијакос има уговор о игрању у том такмичењу и да његова позиција у домаћој лиги на то нема никакав утицај.

Олимпијакос се није појавио на првом мечу четвртфинала грчког плеј-офа против Панатинаикоса, због чега је уследила оштра санкција.

Челници грчке лиге саопштили су да је Олимпијакос одбио да игра плеј-оф домаћег шампионата због чега је избачен из тог такмичења и кажњен.

Клубу из Пиреја одузети су бодови, због чега је завршио на дну табеле, што значи и селидбу у нижи ранг такмичења, односно другу лигу.

Олимпијакос је пре почетка доигравања послао Борду грчке лиге листу судија које не желе да им суде у плеј-офу, јасно ставивши до знања да ако она не буде прихваћена, они неће наступати у завршници домаће лиге.

Челници такмичења одбацили су могућност да им изађу у сусрет и прихвате захтев за изузеће одређених арбитара, након чега се црвено-бели из Пиреја нису појавили на првом мечу четвртфинала у понедељак против Панатинаикоса.

Олимпијакос после одлуке Борда грчке лиге са нестрпљењем очекује Скупштину АБА лиге, која је заказана за сутра у Бањалуци, а на којој ће се разматрати њихов захтев о учешћу у том такмичењу наредне сезоне.

Подсетимо, Олимпијакос је после скандала у полуфиналу Купа Грчке и изласка са терена тима на мечу против Панатинаикоса, контактирао челне људе АБА лиге, а недуго после тога поднео и захтев за учешће у том такмичењу.

Генерални менаџер Игокее Игор Додик и председавајући АБА лигом потврдио је да ће у петак на Скупштини клубови одлучивати  о евентуалном пријему Олимпијакоса и најавио да ће представник тог клуба присуствовати седници у Бањалуци.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар