Zvanično: Olimpijakos izbačen u drugu ligu!

Košarkaški klub Olimpijakos izbačen je u drugu grčku ligu posle odluke da se ne pojave u plej-ofu.  Pirejci od jeseni u nižem rangu ili u ABA ligi. . .

Košarka 23.05.2019 | 15:36
Zvanično: Olimpijakos izbačen u drugu ligu!
Čelnici košarkaške lige Grčke objavili su da je Olimpijakos iz Pireja izbačen iz elitnog domaćeg takmičenja, pošto su "održali obećanje" i nisu se pojavili na prvoj utakmici plej-ofa protiv Panatinaikosa.

Kako stoji u saopštenju, "Olimpijakos je prebačen u niži rang zbog odbijanja da učestvuje u doigravanjima i sankcionisani su eliminacijom iz ovogodišnjeg plej-ofa, tako da Olimpijakos ove sezone više neće igrati košarku. Rezultati Olimpijakosa su "izbrisani", tim je poslat na začelje i neće biti naknadnog ulaska u doigravanja umesto Olimpijakosa".

Pred početak plej-ofa, Olimpijakos je najavio da neće igrati u Kupu Grčke protiv Panaitnaikosa ukoliko arbitri budu Grčkog porekla. "Crveni" su takođe predali utakmicu u domaćem šampionatu zbog "neregularnog suđenja".

Naravno, priče o dolasku Olimpijakosa u ABA ligu su i dalje aktuelne i biće veoma interesantno da se vidi rasplet čitavog događaja, pošto je poznato da su čelnici ABA lige još ranije najavili, da se u ABA ligu može ući samo iz ABA 2.

Milosti u Atini nije bilo. Čuveni Olimpijakos, višestruki prvak Evrope, izbačen je iz prve lige! Disciplinski sudija se držao pravila i poslao crveno-bele u niži rang zato što su odbili da se pojave na terenu u četvrtfinalu plej-ofa protiv Panatinaikosa.

Po zvaničnom saopštenju borda lige, Olimpijakos je eliminisan iz plej-ofa i spušten na poslednje mesto prvoligaške tabele, što znači da će dogodine igrati u nižem rangu.

To je samo još jedan korak u žestokom sukobu Olimpijakosa sa Košarkaškim savezom Grčke i Panatinaikosom. Sve je kulminiralo tokom sezone, kada su crveno-beli odbili prvi put da igraju utakmicu u prvenstvu, tražeći da sude arbitri iz inostranstva.

Ta želja im nije uslišena, pa su zbog toga Pirejci odbili da se pojave na terenu i u plej-ofu.

Ostaje da se vidi da li će biti uslišena želja Olimpijakosa da se od naredne sezone takmiči u ABA ligi. Crveno-beli su obavili razgovore sa vođstvom lige i sa glavnim klubovima, ali još nema jasnog stava oko toga da li će Grci biti primljeni u takmičenje.

Čelnici Evrolige su ranije saopštili da Olimpijakos ima ugovor o igranju u tom takmičenju i da njegova pozicija u domaćoj ligi na to nema nikakav uticaj.

Olimpijakos se nije pojavio na prvom meču četvrtfinala grčkog plej-ofa protiv Panatinaikosa, zbog čega je usledila oštra sankcija.

Čelnici grčke lige saopštili su da je Olimpijakos odbio da igra plej-of domaćeg šampionata zbog čega je izbačen iz tog takmičenja i kažnjen.

Klubu iz Pireja oduzeti su bodovi, zbog čega je završio na dnu tabele, što znači i selidbu u niži rang takmičenja, odnosno drugu ligu.

Olimpijakos je pre početka doigravanja poslao Bordu grčke lige listu sudija koje ne žele da im sude u plej-ofu, jasno stavivši do znanja da ako ona ne bude prihvaćena, oni neće nastupati u završnici domaće lige.

Čelnici takmičenja odbacili su mogućnost da im izađu u susret i prihvate zahtev za izuzeće određenih arbitara, nakon čega se crveno-beli iz Pireja nisu pojavili na prvom meču četvrtfinala u ponedeljak protiv Panatinaikosa.

Olimpijakos posle odluke Borda grčke lige sa nestrpljenjem očekuje Skupštinu ABA lige, koja je zakazana za sutra u Banjaluci, a na kojoj će se razmatrati njihov zahtev o učešću u tom takmičenju naredne sezone.

Podsetimo, Olimpijakos je posle skandala u polufinalu Kupa Grčke i izlaska sa terena tima na meču protiv Panatinaikosa, kontaktirao čelne ljude ABA lige, a nedugo posle toga podneo i zahtev za učešće u tom takmičenju.

Generalni menadžer Igokee Igor Dodik i predsedavajući ABA ligom potvrdio je da će u petak na Skupštini klubovi odlučivati  o eventualnom prijemu Olimpijakosa i najavio da će predstavnik tog kluba prisustvovati sednici u Banjaluci.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar