БН: Отворен "Амерички кутак"

"Амерички кутак" у Бијељини вечерас је свечано отворен. то је мјесто за повезивање, учење и иновације, истакли су из америчке амбасаде у БиХ. Представници Амбасаде САД и УСАИД-а посјетили су пословно-индустријску зону 2 у Бијељини.

Република Српска 21.05.2019 | 22:07
БН: Отворен "Амерички кутак"
"Амерички кутак", смјештен је у Народној библиотеци "Филип Вишњић". За циљ има да помогне младима да науче вјештине 21. вијека и открију властите таленте кроз забаву и дружење.

У савременом простору нуди младим људима разноврстан приступ технологији, образовним могућностима и бесплатним програмима, а опремљен је најсавременијом технологијом – роботичким сетовима, 3д принтерима, таблетима, али и књигама.

“Надамо се да ће сви грађани Бијељине бити заинтересовани да користе кутак који је најмодернији у БиХ, опремљен најсавременијом опремом, посљедње генерације и савременом опремом из роботике и лабораторијском опремом”, рекла је Лија Пис из Амбасаде САД у БиХ.

Амбасада САД је у потпуности реновирала просторије у сутерену библиотеке које су биле оштећене у поплави 2014. године и опремила "Амерички кутак" најновијом технологијом.

Џермејн је захвалила градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу и директору Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јовану Цвјетковићу за драгоцјену пружену подршку у оснивању овог новог вишенамјенског простора за грађане Бијељине.

Цвјетковић је у обраћању на свечаном отварању истакао да ова библиотека протеклу деценију биљежи константан раст броја чланова.

"Нови репрезентативни садржај у `Америчком кутку` привући ће и нове чланове, прије свега, средњошколце и студенте, јер инсталирана опрема нуди бројне могућности за иноваторске секције и креативне радионице", рекао је Цвјетковић.

“Ја бих рекао да је то прије свега за наше грађане, за наше младе људе. Има ту пуно инвација , пуно лијепих ствари, ја сам сигуран да ће то нашим суграђанима, младим људима користити”, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Амерички кутак у Бијељини десети је у Босни и Херцеговини, а своја врата за посјетиоце отвара сутра и радиће сваки дан од 9 до 17 часова.

Представници Амбасаде САД и УСАИД-а посјетили су И пословно-индустријску зону 2 у Бијељини гдје је УСАИД финансирао изградњу једне од саобраћајница.

“Кроз оваква партнерства двије владе, УСАИД настоји осигурати да институције власти земље која је поуздан партнер преузму одговорну улогу у идентификацији, руковођењу и усмјеравању развојних пројеката”, рекла је Елен Џермејн, отправник послова Амбасаде САД

Изградња инфраструктуре у пословно-индустријској зони коштала је више од 2,4 милиона марака. У Градској управи очекују да се на овај начин унаприједи привредни амбијент, привуку инвеститори и створе услови за отварање нових радних мјеста.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

издаја

22.05.2019 03:50

Па гдје је Руски цосак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.05.2019 09:19

Неверованто је колико у овом народу има издајника спрених да служе САДу и њеним невладиним орагнизацијама.

Name

А ЈЕЛ

22.05.2019 05:57

ТО СВЕ ЈЕ ТРЛА БАБА ЛАН..МОЗЕ ЛИ СЕ У ТОМ КУТКУ УПИСАТИ ЗА ОДЛАЗАК У АМЕРИКУ И ДА СЕ АМЕРИКАНЦИ ЗАЛОЗЕ ЗА НАС ДА ИДЕМО ПРВО ИЗ БИЈЕЉИНЕ..Р.СРПСКЕ..БОСНЕ..МОЛИМ ОДГОВОР ..ТО АЕ ОПЕТ МИЦО УГРАДЈУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

22.05.2019 07:20

Бомбардовали су нас осиромасеним урањумом а сада досли да нам казу да су то радили у насу корист.

Name

РЕ УЗАС

22.05.2019 08:12

А ЦИМЕ НАС БОМБАРДУЈУ НАСИ..СВИЈЕТ УМИРЕ ОД СТРЕСА ОД РАКА СТО СЕ ДЗАБА БОРИО САД МУ ПОРОДИЦА ЗИВИ ПАСЈИМ ЗИВОТОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.05.2019 19:00

Овај први с лијева на слици је обицни одметник.

ОДГОВОРИТЕ