BN: Otvoren "Američki kutak"

"Američki kutak" u Bijeljini večeras je svečano otvoren. to je mjesto za povezivanje, učenje i inovacije, istakli su iz američke ambasade u BiH. Predstavnici Ambasade SAD i USAID-a posjetili su poslovno-industrijsku zonu 2 u Bijeljini.

Republika Srpska 21.05.2019 | 22:07
BN: Otvoren "Američki kutak"
"Američki kutak", smješten je u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić". Za cilj ima da pomogne mladima da nauče vještine 21. vijeka i otkriju vlastite talente kroz zabavu i druženje.

U savremenom prostoru nudi mladim ljudima raznovrstan pristup tehnologiji, obrazovnim mogućnostima i besplatnim programima, a opremljen je najsavremenijom tehnologijom – robotičkim setovima, 3d printerima, tabletima, ali i knjigama.

“Nadamo se da će svi građani Bijeljine biti zainteresovani da koriste kutak koji je najmoderniji u BiH, opremljen najsavremenijom opremom, posljednje generacije i savremenom opremom iz robotike i laboratorijskom opremom”, rekla je Lija Pis iz Ambasade SAD u BiH.

Ambasada SAD je u potpunosti renovirala prostorije u suterenu biblioteke koje su bile oštećene u poplavi 2014. godine i opremila "Američki kutak" najnovijom tehnologijom.

Džermejn je zahvalila gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću i direktoru Narodne biblioteke "Filip Višnjić" Jovanu Cvjetkoviću za dragocjenu pruženu podršku u osnivanju ovog novog višenamjenskog prostora za građane Bijeljine.

Cvjetković je u obraćanju na svečanom otvaranju istakao da ova biblioteka proteklu deceniju bilježi konstantan rast broja članova.

"Novi reprezentativni sadržaj u `Američkom kutku` privući će i nove članove, prije svega, srednjoškolce i studente, jer instalirana oprema nudi brojne mogućnosti za inovatorske sekcije i kreativne radionice", rekao je Cvjetković.

“Ja bih rekao da je to prije svega za naše građane, za naše mlade ljude. Ima tu puno invacija , puno lijepih stvari, ja sam siguran da će to našim sugrađanima, mladim ljudima koristiti”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Američki kutak u Bijeljini deseti je u Bosni i Hercegovini, a svoja vrata za posjetioce otvara sutra i radiće svaki dan od 9 do 17 časova.

Predstavnici Ambasade SAD i USAID-a posjetili su I poslovno-industrijsku zonu 2 u Bijeljini gdje je USAID finansirao izgradnju jedne od saobraćajnica.

“Kroz ovakva partnerstva dvije vlade, USAID nastoji osigurati da institucije vlasti zemlje koja je pouzdan partner preuzmu odgovornu ulogu u identifikaciji, rukovođenju i usmjeravanju razvojnih projekata”, rekla je Elen Džermejn, otpravnik poslova Ambasade SAD

Izgradnja infrastrukture u poslovno-industrijskoj zoni koštala je više od 2,4 miliona maraka. U Gradskoj upravi očekuju da se na ovaj način unaprijedi privredni ambijent, privuku investitori i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

izdaja

22.05.2019 03:50

Pa gdje je Ruski cosak?

ODGOVORITE
Name

re

22.05.2019 09:19

Neverovanto je koliko u ovom narodu ima izdajnika sprenih da služe SADu i njenim nevladinim oragnizacijama.

Name

A JEL

22.05.2019 05:57

TO SVE JE TRLA BABA LAN..MOZE LI SE U TOM KUTKU UPISATI ZA ODLAZAK U AMERIKU I DA SE AMERIKANCI ZALOZE ZA NAS DA IDEMO PRVO IZ BIJELJINE..R.SRPSKE..BOSNE..MOLIM ODGOVOR ..TO AE OPET MICO UGRADJUJE

ODGOVORITE
Name

Uzas

22.05.2019 07:20

Bombardovali su nas osiromasenim uranjumom a sada dosli da nam kazu da su to radili u nasu korist.

Name

RE UZAS

22.05.2019 08:12

A CIME NAS BOMBARDUJU NASI..SVIJET UMIRE OD STRESA OD RAKA STO SE DZABA BORIO SAD MU PORODICA ZIVI PASJIM ZIVOTOM.

ODGOVORITE
Name

Milan

22.05.2019 19:00

Ovaj prvi s lijeva na slici je obicni odmetnik.

ODGOVORITE