Трагедија Ајакса у задњој секунди! Тотенхем у финалу!

Фудбалери Тотенхема пласирали су се у финале Лиге шампиона после спектакуларног преокрета у Амстердаму! Историја у 96. минуту: ИПАК ТОТЕНХЕМ У ФИНАЛУ! Попадали су фудбалери Ајакса када је Лукас Мура утишао публику у Амстердаму трећим голом на мечу у 96. минуту и тако одвео своју екипу у финале Лиге шампиона где их чека Ливерпул. Ко преживи - причаће!

Фудбал 08.05.2019 | 23:30
Трагедија Ајакса у задњој секунди! Тотенхем у финалу!
Лудница, шта је ово?! Моура је вечерас играо тотални фудбал! Певци на сензационалан начин, головима изузетног Бразилца, стигли до великог финала у Мадриду - 3:2!

Спурси су победили Ајакс 3:2, голом Лукаса Муре у последњој секунди надокнаде времена на "Јохан Кројф Арени".

"Копљаници" су били једном ногом у Мадриду после првих 45 минута, јер су головима Матијса де Лихта и Хакима Зијеха водили 2:0 и имали укупно три гола предности.

Међутим, Лукас Мура је постао апсолутни херој Спурса у другом полувремену, прво у року од 204 секунде поравнава резултат, а потом у последњој секунди надокнаде полувремена комплетира хет-трик за пут у Мадрид!

Бразилац је ушао у историју клуба са Вајт Харт Лејна, јер ће Тотенхем први пут у клупској историји играти финале Лиге шампиона.

Српски репрезентативац Душан Тадић је одиграо одлично реванш у Амстердаму, "кумовао" је код оба гола Ајакса, али није имао довољно среће да и сам затресе мрежу гостију из Лондона.

Тадић је прво изнудио корнер из којег је Де Лихт у седмом минуту главом претворио центаршут Шенеа у вођство 1:0, а потом је сјајном повратном лоптом сервирао Зијеху гол за 2:0 у 35. минуту.

У међувремену је после једне контре преварио Вертонгена, гађао је искоса са леве стране даљи угао, али је лопта прошла за мало поред гола.

Међутим, све се променило у ИИ полувремену, Поћетино добија битку у ваздуху увођењем Љорентеа што омогућава Тотенхему да контролише ритам меча.

То доноси резултат већ у првих 15 минута другог полувремена, а Мура је искористио бројне пропусте одбране Ајакса.

Домаћин је у наставку меча опасно претио из контранапада, али Зијех није имао довољно среће, његова два сјајна шута заустављају статива и Лорис.

Када су сви очекивали последњи звиждук главног судије Феликса Бриха и пласман "копљаника" у прво финале ЛШ после 23 године, одбрана Ајакса је опет капитулирала.

Једна дубинска лопта стиже до казненог простора, Али проналази Муру који стиже до хет-трика и постаје херој "Певаца".

Тотенхем ће у финалу 1. јуна у Мадриду играти са Ливерпулом који је у среду елиминисао Барселону импресивном победом од 4:0, надокнадивши дефицит од чак три гола из Каталоније.

Први пут после 11 година у финалу ЛШ ће играти два енглеска клуба, што значи да ће Премијер лига сигурно добити шампиона Европе, први пут од тријумфа Челсија 2012. године.

Утакмице за инфаркт у полуфиналу, а каква ће тек да буде она за пехар Лиге шампиона заказана за 1. мај у Мадриду коју ће играти Тотенхем и Ливерпул, не смемо ни да помислимо!

Након што су "редси" на сензационалан начин претходне вечери успели да преокрену упркос заостатку од три гола из првог меча против Барселоне (4:0), тако су и фудбалери Тотенхема смогли снаге да постигну три гола за једно полувреме и оду у своје прво финале овог такмичења.

Деловало је да је Ајакс головима Де Лихта и Зијеша из првог дела игре, уз 1:0 из првог меча, већ уписао финале, али екипа Маурисија Покетина се никада не предаје...

За само 240 секунди, од 54. до 59. минута, Лукас Мура је изједначио резултат, гледали смо како и једни и други погађају оквир гола, а онда ЛУДИ финиш меча и 96. минут након ког су играчи Ајакса попадали на траву у неверици због пропуштене шансе.

Опет је Бразилац ушао у шансу из другог плана и савладао Онану за хет-трик на овом мечу и радост навијача Тотенхема још већу од оне него што је била против Ситија у четвртфиналу.

Тада је Рахим Стерлинг постигао гол дубоко у надокнади и "букирао" полуфинале својој екипи, да би ВАР технологија донела осмех на лице Спурсима пошто је погодак поништен, па је тако Тотенхем питање проласка у наредну рунду поново решио "минут до последњег звиждука".

Жалиће сигурно Ајакс што није успео да у овој сезони стигне до финала Лиге шампиона, али колико су га они заслужили, толико је и Тотенхем...

У сјајној утакмици за енглеско финале: Ајакс - Тотенхем 2:3 (2:0), УКУПНО 3:4!

Неколико минута пред почетак утакмице саопштено је да Давид Нерес не може да наступи због повреде задобијене на загревању, тако да је место у стартној постави уместо њега заузео Каспер Долберг, што је за собом довело до потпуне промене плана у игри Ајакса...

С обзиром на то да је Данац изразити нападач, отишао је на "закуцано" место Душана Тадића који се преселио на леви бок, први пут у тежој утакмици за Ајакс ове сезоне.

Ипак, то је позиција на којој је толико дуго играо током каријере, да је одмах ушао у шансу поред неопрезне одбране Тотенхема, изблокирао га је Киран Трипијер, али енглески бек се боље снашао у тој ситуацији него у оној која је уследила после корнера Ласеа Шенеа.

"Испустио" је Де Лихта, капитен Ајакса је умакао и Делеу Алију, док је Ван де Бек направио блок на Фертонгену, а лопта је завршила у мрежи Уга Лориса већ у 5. минуту.

То је значило офанзивнији Тотенхем који је већ у наредном нападу преко Хјунг-Мин Сона погодио стативу, потом су у шансе улазили Деле Али, Кристијан Ериксен и Лукас Мура, међутим упркос лошој игри Ајакс је пребродио кризни период и узвратио у великом стилу.

Тадић је прво шутирао поред гола, потом је у 35. минуту с левог бока видео да Вањама не зна да иза њега долази Зијеш, да би је левом ногом у трку закуцао лопту у мрежу Лориса!

Потонуле су све лађе Тотенхему у том тренутку, иако је као инспирација могао да послужи Ливерпул који је само дан раније успео да стигне три гола минуса против Барсе...

И можда јесте!

Спурси су кренули силовито у другом делу, појачани и Љорентеом у нападу, а у само четири минута Лукас Мура је постигао два брза гола (54. и 59. минут) током којих је одбрана деловала аматерски, чак и када је Онана фантастично спречио гол, па доживео да саиграчи "продају" лопту.

Морао је да реагује Тен Хаг и врати Тадића у шпиц, који је поново сјајно асистирао Зијешу, мада сад није био прецизан, играло се зато у јачем ритму - шансе на обе стране.

Највећу за Ајакс пропустио је Зијеш у 79. минуту када је погодио стативу, док је Тотенхем можда био и ближе у 87. минуту када је Фертонген погодио пречку са четири метра, да би му онда одбитак са гол-црте избио Фелтман.

А онда тај кобни 96. минут, када су већ на измаку снага били играчи Ајакса, али не и Лукас Мура који се из другог плана ушуњао у казнени простор и матирао Онану.

Прво је феноменално лопту спустио "сидраш" Љоренте, из прве је Деле Али пробацио лопту за брзоногог Бразилца који није много размишљао - шутирао је испод руке голмана Ајакса и лопта је завршила у мрежи.

Бразилац је тако постигао хет-трик на овој утакмици коју ће до краја живота памтити сви навијачи Тотенхема, а и ми можемо да кажемо да дуго нису биле одигране две овако узбудљиве утакмице полуфинала Лиге шампиона (и не само оне), решене после нестварних преокрета, из реда историјских и за сва времена.

Људи, шта се ово дешава? У ова две вечери били смо сведоци два невероватна полуфинала Лиге шампиона, можда и најспектакуларнија у историји елитног клупског такмичења. Оно што је против Барселоне учинио Ливерпул, вечерас је на готово подједнако сензационалан начин остварио Тотенехм, елиминисавши Ајакс после два гола заостатка на полувремену, односно три у укуоном скору - 3:2 (0:2).

Ајакс је током читаве сезоне у Лиги шампиона био фантастичан, али је вечерас тотални фудбал играо Лукас Моура. Бразилцу је ово без премца било најбоље полувреме у каријери, пошто је хет-триком послао саставМаурисија Покетина на Ванду Метрополитано и велико финале са Ливерпулом које је на програму је 1. јуна. Нападач Певаца је шокирао публику на Јохан Крој Арени у петом минуту надокнаде и донео незапамћено славље свом тиму.

Апсолутни трагичар домаћег тима био је Хаким Зијех, који је при резултату 2:2 промашио три одличне шансе, од чега је најизгледнија била ситуација из 79. минута када је погодио стативу гола на којем је стајао Уго Лорис.

Домаћин је водио головима Де Лихта и Зијеха у петом и 35. минуту, али су се Певци подигли из пепела и у само четири минута на почетку другог полувремена стигли до изједначења захваљујући головима ЛукасаМоуре (55. и 59. минут). Тек након тога настали су велики проблеми по гол Андреа Онане, који је био под потпуном опсадом у самој завршници меча. Деловало је да екипа Маурисија Покетина неће успети да учини више од пречке Фертонгена у 87. минуту. Тада се следила крв у жилама навијача Ајакса, после чега је све било спремно за прославу уласка у финале након 23 године. Али, то није дозволио Моура, који је промовисао Тотенхем у првог финалисту елитног такмичења још од Челсија и 2008. године.

Копљаници су на агресивну у првих 45 минута успевала да се одупре високим пресингом, стигне до два велика поготка и себи отовори врата финала. Ипак, Тен Хагов тим као да се физички и емотивно испразнио у првом делу утакмице, што су преискусни гости успели да искористе и убрзо окрену меч у потпуности на своју воденицу.

ЛИГА ШАМПИОНА, ПОЛУФИНАЛЕ, РЕВАНШ - први меч 1:0

АЈАКС - ТОТЕНХЕМ 2:3 (2:0)
/Де Лихт 5, Зијех 36 - Моура 55, 59, 90+5/

Стадион: Јохан Кројф Арена, Амстердам;
Гелдалаца: 54.000;
Судија: Феликс Брих (Немачка).
Жути картони: Долберг, Зијех (Ајакс), Сисоко, Роуз (Тотенхем).

АЈАКС (4-3-3): Онана - Мазрауи, Де Лихт, Блинд, Таљафико - Шене (од 61. Велтман), Ван де Бек (од 90. Магаљан), Де Јонг - Зијех, Тадић, Долберг (од 67. Синкгравен).

ТОТЕНХЕМ (4-3-1-2): Лорис - Трипије (од 81. Ламела), Алдервеирелд, Вертонген, Роуз (од 83. Дејвис) - Сисоко, Ванијама (од 46. Љоренте), Али - Ериксен - Моура, Сон.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар