Tragedija Ajaksa u zadnjoj sekundi! Totenhem u finalu!

Fudbaleri Totenhema plasirali su se u finale Lige šampiona posle spektakularnog preokreta u Amsterdamu! Istorija u 96. minutu: IPAK TOTENHEM U FINALU! Popadali su fudbaleri Ajaksa kada je Lukas Mura utišao publiku u Amsterdamu trećim golom na meču u 96. minutu i tako odveo svoju ekipu u finale Lige šampiona gde ih čeka Liverpul. Ko preživi - pričaće!

Fudbal 08.05.2019 | 23:30
Tragedija Ajaksa u zadnjoj sekundi! Totenhem u finalu!
Ludnica, šta je ovo?! Moura je večeras igrao totalni fudbal! Pevci na senzacionalan način, golovima izuzetnog Brazilca, stigli do velikog finala u Madridu - 3:2!

Spursi su pobedili Ajaks 3:2, golom Lukasa Mure u poslednjoj sekundi nadoknade vremena na "Johan Krojf Areni".

"Kopljanici" su bili jednom nogom u Madridu posle prvih 45 minuta, jer su golovima Matijsa de Lihta i Hakima Zijeha vodili 2:0 i imali ukupno tri gola prednosti.

Međutim, Lukas Mura je postao apsolutni heroj Spursa u drugom poluvremenu, prvo u roku od 204 sekunde poravnava rezultat, a potom u poslednjoj sekundi nadoknade poluvremena kompletira het-trik za put u Madrid!

Brazilac je ušao u istoriju kluba sa Vajt Hart Lejna, jer će Totenhem prvi put u klupskoj istoriji igrati finale Lige šampiona.

Srpski reprezentativac Dušan Tadić je odigrao odlično revanš u Amsterdamu, "kumovao" je kod oba gola Ajaksa, ali nije imao dovoljno sreće da i sam zatrese mrežu gostiju iz Londona.

Tadić je prvo iznudio korner iz kojeg je De Liht u sedmom minutu glavom pretvorio centaršut Šenea u vođstvo 1:0, a potom je sjajnom povratnom loptom servirao Zijehu gol za 2:0 u 35. minutu.

U međuvremenu je posle jedne kontre prevario Vertongena, gađao je iskosa sa leve strane dalji ugao, ali je lopta prošla za malo pored gola.

Međutim, sve se promenilo u II poluvremenu, Poćetino dobija bitku u vazduhu uvođenjem Ljorentea što omogućava Totenhemu da kontroliše ritam meča.

To donosi rezultat već u prvih 15 minuta drugog poluvremena, a Mura je iskoristio brojne propuste odbrane Ajaksa.

Domaćin je u nastavku meča opasno pretio iz kontranapada, ali Zijeh nije imao dovoljno sreće, njegova dva sjajna šuta zaustavljaju stativa i Loris.

Kada su svi očekivali poslednji zvižduk glavnog sudije Feliksa Briha i plasman "kopljanika" u prvo finale LŠ posle 23 godine, odbrana Ajaksa je opet kapitulirala.

Jedna dubinska lopta stiže do kaznenog prostora, Ali pronalazi Muru koji stiže do het-trika i postaje heroj "Pevaca".

Totenhem će u finalu 1. juna u Madridu igrati sa Liverpulom koji je u sredu eliminisao Barselonu impresivnom pobedom od 4:0, nadoknadivši deficit od čak tri gola iz Katalonije.

Prvi put posle 11 godina u finalu LŠ će igrati dva engleska kluba, što znači da će Premijer liga sigurno dobiti šampiona Evrope, prvi put od trijumfa Čelsija 2012. godine.

Utakmice za infarkt u polufinalu, a kakva će tek da bude ona za pehar Lige šampiona zakazana za 1. maj u Madridu koju će igrati Totenhem i Liverpul, ne smemo ni da pomislimo!

Nakon što su "redsi" na senzacionalan način prethodne večeri uspeli da preokrenu uprkos zaostatku od tri gola iz prvog meča protiv Barselone (4:0), tako su i fudbaleri Totenhema smogli snage da postignu tri gola za jedno poluvreme i odu u svoje prvo finale ovog takmičenja.

Delovalo je da je Ajaks golovima De Lihta i Ziješa iz prvog dela igre, uz 1:0 iz prvog meča, već upisao finale, ali ekipa Maurisija Poketina se nikada ne predaje...

Za samo 240 sekundi, od 54. do 59. minuta, Lukas Mura je izjednačio rezultat, gledali smo kako i jedni i drugi pogađaju okvir gola, a onda LUDI finiš meča i 96. minut nakon kog su igrači Ajaksa popadali na travu u neverici zbog propuštene šanse.

Opet je Brazilac ušao u šansu iz drugog plana i savladao Onanu za het-trik na ovom meču i radost navijača Totenhema još veću od one nego što je bila protiv Sitija u četvrtfinalu.

Tada je Rahim Sterling postigao gol duboko u nadoknadi i "bukirao" polufinale svojoj ekipi, da bi VAR tehnologija donela osmeh na lice Spursima pošto je pogodak poništen, pa je tako Totenhem pitanje prolaska u narednu rundu ponovo rešio "minut do poslednjeg zvižduka".

Žaliće sigurno Ajaks što nije uspeo da u ovoj sezoni stigne do finala Lige šampiona, ali koliko su ga oni zaslužili, toliko je i Totenhem...

U sjajnoj utakmici za englesko finale: Ajaks - Totenhem 2:3 (2:0), UKUPNO 3:4!

Nekoliko minuta pred početak utakmice saopšteno je da David Neres ne može da nastupi zbog povrede zadobijene na zagrevanju, tako da je mesto u startnoj postavi umesto njega zauzeo Kasper Dolberg, što je za sobom dovelo do potpune promene plana u igri Ajaksa...

S obzirom na to da je Danac izraziti napadač, otišao je na "zakucano" mesto Dušana Tadića koji se preselio na levi bok, prvi put u težoj utakmici za Ajaks ove sezone.

Ipak, to je pozicija na kojoj je toliko dugo igrao tokom karijere, da je odmah ušao u šansu pored neoprezne odbrane Totenhema, izblokirao ga je Kiran Tripijer, ali engleski bek se bolje snašao u toj situaciji nego u onoj koja je usledila posle kornera Lasea Šenea.

"Ispustio" je De Lihta, kapiten Ajaksa je umakao i Deleu Aliju, dok je Van de Bek napravio blok na Fertongenu, a lopta je završila u mreži Uga Lorisa već u 5. minutu.

To je značilo ofanzivniji Totenhem koji je već u narednom napadu preko Hjung-Min Sona pogodio stativu, potom su u šanse ulazili Dele Ali, Kristijan Eriksen i Lukas Mura, međutim uprkos lošoj igri Ajaks je prebrodio krizni period i uzvratio u velikom stilu.

Tadić je prvo šutirao pored gola, potom je u 35. minutu s levog boka video da Vanjama ne zna da iza njega dolazi Ziješ, da bi je levom nogom u trku zakucao loptu u mrežu Lorisa!

Potonule su sve lađe Totenhemu u tom trenutku, iako je kao inspiracija mogao da posluži Liverpul koji je samo dan ranije uspeo da stigne tri gola minusa protiv Barse...

I možda jeste!

Spursi su krenuli silovito u drugom delu, pojačani i Ljorenteom u napadu, a u samo četiri minuta Lukas Mura je postigao dva brza gola (54. i 59. minut) tokom kojih je odbrana delovala amaterski, čak i kada je Onana fantastično sprečio gol, pa doživeo da saigrači "prodaju" loptu.

Morao je da reaguje Ten Hag i vrati Tadića u špic, koji je ponovo sjajno asistirao Ziješu, mada sad nije bio precizan, igralo se zato u jačem ritmu - šanse na obe strane.

Najveću za Ajaks propustio je Ziješ u 79. minutu kada je pogodio stativu, dok je Totenhem možda bio i bliže u 87. minutu kada je Fertongen pogodio prečku sa četiri metra, da bi mu onda odbitak sa gol-crte izbio Feltman.

A onda taj kobni 96. minut, kada su već na izmaku snaga bili igrači Ajaksa, ali ne i Lukas Mura koji se iz drugog plana ušunjao u kazneni prostor i matirao Onanu.

Prvo je fenomenalno loptu spustio "sidraš" Ljorente, iz prve je Dele Ali probacio loptu za brzonogog Brazilca koji nije mnogo razmišljao - šutirao je ispod ruke golmana Ajaksa i lopta je završila u mreži.

Brazilac je tako postigao het-trik na ovoj utakmici koju će do kraja života pamtiti svi navijači Totenhema, a i mi možemo da kažemo da dugo nisu bile odigrane dve ovako uzbudljive utakmice polufinala Lige šampiona (i ne samo one), rešene posle nestvarnih preokreta, iz reda istorijskih i za sva vremena.

Ljudi, šta se ovo dešava? U ova dve večeri bili smo svedoci dva neverovatna polufinala Lige šampiona, možda i najspektakularnija u istoriji elitnog klupskog takmičenja. Ono što je protiv Barselone učinio Liverpul, večeras je na gotovo podjednako senzacionalan način ostvario Totenehm, eliminisavši Ajaks posle dva gola zaostatka na poluvremenu, odnosno tri u ukuonom skoru - 3:2 (0:2).

Ajaks je tokom čitave sezone u Ligi šampiona bio fantastičan, ali je večeras totalni fudbal igrao Lukas Moura. Brazilcu je ovo bez premca bilo najbolje poluvreme u karijeri, pošto je het-trikom poslao sastavMaurisija Poketina na Vandu Metropolitano i veliko finale sa Liverpulom koje je na programu je 1. juna. Napadač Pevaca je šokirao publiku na Johan Kroj Areni u petom minutu nadoknade i doneo nezapamćeno slavlje svom timu.

Apsolutni tragičar domaćeg tima bio je Hakim Zijeh, koji je pri rezultatu 2:2 promašio tri odlične šanse, od čega je najizglednija bila situacija iz 79. minuta kada je pogodio stativu gola na kojem je stajao Ugo Loris.

Domaćin je vodio golovima De Lihta i Zijeha u petom i 35. minutu, ali su se Pevci podigli iz pepela i u samo četiri minuta na početku drugog poluvremena stigli do izjednačenja zahvaljujući golovima LukasaMoure (55. i 59. minut). Tek nakon toga nastali su veliki problemi po gol Andrea Onane, koji je bio pod potpunom opsadom u samoj završnici meča. Delovalo je da ekipa Maurisija Poketina neće uspeti da učini više od prečke Fertongena u 87. minutu. Tada se sledila krv u žilama navijača Ajaksa, posle čega je sve bilo spremno za proslavu ulaska u finale nakon 23 godine. Ali, to nije dozvolio Moura, koji je promovisao Totenhem u prvog finalistu elitnog takmičenja još od Čelsija i 2008. godine.

Kopljanici su na agresivnu u prvih 45 minuta uspevala da se odupre visokim presingom, stigne do dva velika pogotka i sebi otovori vrata finala. Ipak, Ten Hagov tim kao da se fizički i emotivno ispraznio u prvom delu utakmice, što su preiskusni gosti uspeli da iskoriste i ubrzo okrenu meč u potpunosti na svoju vodenicu.

LIGA ŠAMPIONA, POLUFINALE, REVANŠ - prvi meč 1:0

AJAKS - TOTENHEM 2:3 (2:0)
/De Liht 5, Zijeh 36 - Moura 55, 59, 90+5/

Stadion: Johan Krojf Arena, Amsterdam;
Geldalaca: 54.000;
Sudija: Feliks Brih (Nemačka).
Žuti kartoni: Dolberg, Zijeh (Ajaks), Sisoko, Rouz (Totenhem).

AJAKS (4-3-3): Onana - Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko - Šene (od 61. Veltman), Van de Bek (od 90. Magaljan), De Jong - Zijeh, Tadić, Dolberg (od 67. Sinkgraven).

TOTENHEM (4-3-1-2): Loris - Tripije (od 81. Lamela), Alderveireld, Vertongen, Rouz (od 83. Dejvis) - Sisoko, Vanijama (od 46. Ljorente), Ali - Eriksen - Moura, Son.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar