Тужба против УИО и Федерације БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да не очекује ништа од сутрашњег састанка Управног одбора Управе за индиректно опрезивање /УИО/ БиХ, те да је спремна, али још није покренута тужба против УИО и Федерације БиХ /ФБиХ/ због непримјењивања нових коефицијената за расподјелу прихода од индиректних пореза.

Република Српска 07.05.2019 | 16:43
Тужба против УИО и Федерације БиХ
“Посљедњи пут су ти коефицијенти усаглашени у мају 2017. године и од тада су увијек били на штету Републике Српске. Само у прошлој години Српска је оштећена за 33 милиона КМ”, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Вишковић је навео да је разговарао са федералним премијером Фадилом Новалићем који му је рекао да се о том питању може договарати када буде изабрана нова Влада ФБиХ, јер до тада федерална страна није у позицији да било шта преговара, јер он /Новалић/ не може да преузме никакве обавезе.

“Њихова молба била је, с обзиром на то да се очекује формирање нове федералне владе до краја маја, да наша тужба не иде бар до краја овог мјесеца, што смо уважили и нећемо их тужити до тада”, рекао је Вишковић.

Он је навео да је послије тога по закону дужан да их тужи, јер је као премијер одговоран за републички буџет и његову заштиту.

Вишковић је рекао да ће вечерас и сутра представљати Српску на састанку Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у Сарајеву, додајући да већину инфраструктурних пројеката финансира ова банка, те да ће се проћи кроз те пројекте да се види шта је завршено, шта није, а шта су сљедећи планови.

Он је додао да, када ова банка финансира инфраструктурне пројекте, увијек се има до 10 одсто грант средстава и да је то нешто што Српска не жели да изгуби, наводећи да Република Српска жели наставак изградње ауто-пута од Добоја према Вукосављу, што је вриједно наредних 150 милиона евра.

“Што се тиче Свјетске банке, разговараћемо и о рјешавању проблема нагомиланих дугова у здравственом сектору и очекујемо помоћ ове банке, на шта су они спремни”, навео је Вишковић.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

07.05.2019 16:07

До гусе догорело, јос кредита!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будзетлија

07.05.2019 22:45

Ја бога молим да влада обезбјеђује и даље кредите и задузења. Јер то је гаранција да це бити моје плате. А ко це врацати, и хоце ли моци врацати, то ме не интересује уопсте.

Name

Ре

07.05.2019 16:18

Сваки мјесец задуживања . Ово није влада ово је погребно предузеце РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

07.05.2019 22:02

Нормално да мора тузити. Пресусио будзет РС па хоце да клепа из федерације. А навикао пуне дзепове.

Name

Реалност

07.05.2019 16:30

Па Влада Српске једино сто зна гдје се мозе задузити,тузити фрдерацију а и птице на грани знају да се пребаци висе на Српску него сто јој реално припада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

07.05.2019 17:22

Потврдити ће и тужбом па ће добијати и мање него сада јер су мање уплате ПДВа из РС

Name

ре

07.05.2019 21:10

Нека тужи диспечер, суд ће одредити још мањи коефицијент, пошто РС живи и на федералној грбачи

Name

поравнање

07.05.2019 22:53

Између 300-400 милиона тзв.федерација упумпава новца у пропалу рс. Упркос томе без сталних задузења тај ентитет би моментално колабирао. Зато и саботирају поравнање коефицијента. Оног момента када се деси поравнање, а бице кад тад, то је аутоматски гаме овер...неце овако ици заувијек како неки мисле,...

Name

Матија

08.05.2019 03:45

УИО треба расформирати, па примити нове људе, али у далеко мањем броју. Мене малтретирају годинама,неће да изађу на терен по одјави, и само калеме казне у хиљадама марака. А Кемал на другој страни шта ради, па Шпирић...

ОДГОВОРИТЕ