Tužba protiv UIO i Federacije BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje /UIO/ BiH, te da je spremna, ali još nije pokrenuta tužba protiv UIO i Federacije BiH /FBiH/ zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Republika Srpska 07.05.2019 | 16:43
Tužba protiv UIO i Federacije BiH
“Posljednji put su ti koeficijenti usaglašeni u maju 2017. godine i od tada su uvijek bili na štetu Republike Srpske. Samo u prošloj godini Srpska je oštećena za 33 miliona KM”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naveo da je razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem koji mu je rekao da se o tom pitanju može dogovarati kada bude izabrana nova Vlada FBiH, jer do tada federalna strana nije u poziciji da bilo šta pregovara, jer on /Novalić/ ne može da preuzme nikakve obaveze.

“Njihova molba bila je, s obzirom na to da se očekuje formiranje nove federalne vlade do kraja maja, da naša tužba ne ide bar do kraja ovog mjeseca, što smo uvažili i nećemo ih tužiti do tada”, rekao je Višković.

On je naveo da je poslije toga po zakonu dužan da ih tuži, jer je kao premijer odgovoran za republički budžet i njegovu zaštitu.

Višković je rekao da će večeras i sutra predstavljati Srpsku na sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Sarajevu, dodajući da većinu infrastrukturnih projekata finansira ova banka, te da će se proći kroz te projekte da se vidi šta je završeno, šta nije, a šta su sljedeći planovi.

On je dodao da, kada ova banka finansira infrastrukturne projekte, uvijek se ima do 10 odsto grant sredstava i da je to nešto što Srpska ne želi da izgubi, navodeći da Republika Srpska želi nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Vukosavlju, što je vrijedno narednih 150 miliona evra.

“Što se tiče Svjetske banke, razgovaraćemo i o rješavanju problema nagomilanih dugova u zdravstvenom sektoru i očekujemo pomoć ove banke, na šta su oni spremni”, naveo je Višković.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

re

07.05.2019 18:07

Do guse dogorelo, jos kredita!?

ODGOVORITE
Name

Budzetlija

08.05.2019 00:45

Ja boga molim da vlada obezbjeđuje i dalje kredite i zaduzenja. Jer to je garancija da ce biti moje plate. A ko ce vracati, i hoce li moci vracati, to me ne interesuje uopste.

Name

Re

07.05.2019 18:18

Svaki mjesec zaduživanja . Ovo nije vlada ovo je pogrebno preduzece RS .

ODGOVORITE
Name

Re re

08.05.2019 00:02

Normalno da mora tuziti. Presusio budzet RS pa hoce da klepa iz federacije. A navikao pune dzepove.

Name

Realnost

07.05.2019 18:30

Pa Vlada Srpske jedino sto zna gdje se moze zaduziti,tuziti frderaciju a i ptice na grani znaju da se prebaci vise na Srpsku nego sto joj realno pripada

ODGOVORITE
Name

Nn

07.05.2019 19:22

Potvrditi će i tužbom pa će dobijati i manje nego sada jer su manje uplate PDVa iz RS

Name

re

07.05.2019 23:10

Neka tuži dispečer, sud će odrediti još manji koeficijent, pošto RS živi i na federalnoj grbači

Name

poravnanje

08.05.2019 00:53

Između 300-400 miliona tzv.federacija upumpava novca u propalu rs. Uprkos tome bez stalnih zaduzenja taj entitet bi momentalno kolabirao. Zato i sabotiraju poravnanje koeficijenta. Onog momenta kada se desi poravnanje, a bice kad tad, to je automatski game over...nece ovako ici zauvijek kako neki misle,...

Name

Matija

08.05.2019 05:45

UIO treba rasformirati, pa primiti nove ljude, ali u daleko manjem broju. Mene maltretiraju godinama,neće da izađu na teren po odjavi, i samo kaleme kazne u hiljadama maraka. A Kemal na drugoj strani šta radi, pa Špirić...

ODGOVORITE