Како да побиједите несаницу

Имали сте напоран дан и једва чекате да се наспавате, а када легнете, сан никако да вам дође на очи.

Здравље 06.05.2019 | 12:37
Како да побиједите несаницу
Имали сте напоран дан и једва чекате да се наспавате, а када легнете, сан никако да вам дође на очи. Да бисте победили несаницу, примените неки од следећих савета.

Уколико пушите, никако немојте палити цигарету пре спавања, јер никотин убрзава рад срца и мозга. Поједите банану, јер је она богата хормоном мелатонином и аминокиселином триптофаном, као и магнезијумом, што ће вам помоћи да лакше заспите.

Не гледајте садржаје са електричних уређаја, попут телефона или телевизора, јер светлост коју емитују, уз теме које вас заинтригирају, ометају ваш унутрашњи сат. Кад смо код сата, уклоните га из своје близине, јер гледање у њега или слушање померања сказаљки само уноси нервозу и разбуђује вас.

Пијте топло млеко - једна чаша довољна је да вас умири и успава, захваљујући триптофану, аминокиселини која се налази у овом напитку. Он ствара сератонин, који нас смирује.

Окупајте се топлом водом, јер се телесна температура ноћу снижава, па њено подизање помаже опуштању.

Избегавајте кафу неколико сати пре спавања - доказано је да се кофеин задржава у телу чак осам сати након уношења.

Нанесите на јастучницу неколико капи лавандиног уља, или ставите кесице са овом биљком близу узглавља - њен мирис смирује откуцаје срца и снижава притисак, па има релаксирајући ефекат.

Дишите дубоко - жмурите, затворите уста и удишите ваздух четири секунде кроз нос, па задржите дах док не избројите до седам. Док издишете, бројте до осам, па цео поступак поновите три пута.

Уколико вас бриге море, узмите папир и оловку и запишите их. На тај начин ћете се другачије суочити са њима и стрес ће се смањити.

Немојте да вежбате најмање четири сата пре спавања, јер је толико времена потребно адреналину и температури тела да се врате у нормалу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар