ЛШ: Ајакс гази ка финалу! Пао је и Тотенхем у Лондону!

Ајакс наставио да бриљира и направио велики корак ка финалу Лиге шампиона! Фудбалери Ајакса успели су да савладају Тотенхем на гостовању резултатом 1:0 у оквиру полуфинала Лиге шампиона.  Ајакс игра фудбал вредан финала Лиге шампиона! Били су отписани пре доласка "на ноге" Реал Мадриду, Јувентусу и Тотенхему, а са сваког од ових гостовања враћали су се са "скалпом". Ајакс је близу финала Лиге шампиона! Мадрид, Торино, Лондон. . . Ајаксов оркестар одржао концерт и на Острву! Ни Тотенхем није имао решење.  

Фудбал 30.04.2019 | 23:20
ЛШ: Ајакс гази ка финалу! Пао је и Тотенхем у Лондону!
Ајакс је до предности дошао у првом полувремену, а предност је успео да сачува до краја утакмице и у Амстердам се врати са огромних 1:0.

Стрелац јединог гола био је Дони ван де Бек, који је искористио феноменалан пас Хакима Зијеха у 15. минуту утакмице.

Пас Зијеха је био милиметарски прецизан и на кратко се чекала ВАР технологија, али она је пресудила у корист гостију из Холандије.

Меч је обележила и тешка повреда дефанзивца домаћих Јана Вертонгена. Он се, током првог полувремена, сударио са противничким голманом Онаном и саиграчием Тобијем Алдервирелдом, а затим завршио на трави "Новог Вајт Харт Лејна".

Указана му је помоћ и заустављено је крварење, да би затим покушао да се врати на терен. При повратку изгледао је ошамућено и нагло му је позлило, па је завршио у свлачионици.

Утакмица је почела у нешто мирнијем темпу, пре свега због високог улога. Велики број навијача из Амстердама, уз стандардно креативне домаће присталице, направио је добру увертиру за један од највећих мечева у скоријој историји оба клуба.

И поред нешто споријег старта није се дуго чекало за први гол и мајсторију Зијеха,контроверзну позицију ван де Бека и његов погодак поред немоћног Лориса.

Ајакс је наставио да напада и после поготка, покушавајући да искористи моментум и нешто спорији опоравак Тотенхема после примљеног гола. Ипак, праве прилике није било, а у 26. минуту виђена је и прва шанса домаћина.

Љоренте је примио лопту у казненом простору противника, "отресао" чуваре, али је његов ударац главом завршио пар метара од гола.

До краја првог полувремена екипе су се смењивале у поседу, а "копљаници" су пре свега чекали грешке противника – којих је свакако било – како би повукли контранапад и дошли до повећања предности.

Добру прилику за Спурсе није искористио Алдервирелд, који се нашао у малтене истој ситуацији као Љоренте, али такође лопту послао ван оквира гола.

Друго полувреме почело је веома бурно. Обе екипе су напале одмах од старта, а по једна прилика протраћена је на обе стране.

У наставку Ајакс није успевао да одржи веома висок темпо на какав смо навикли гледајући њихове утакмице, а Тотенхем је полако кренуо да се буди. Ипак, завршни пас који би "певцима" створио одличну прилику је било оно што је недостајало, а утисак је да је одсуство Кејна и Сона било од пресудног значаја у овом мечу.

После десетак минута затишја одједном се створила нова прилика за госте. Тадић је био у позицији за шут, али је одлучио да проигра Нереса. Бразилац је примио лопту, наместио се, Лориса оставио "залеђено", али је његов ударац завршио на стативи.

То је уједно био и последњи опасан напад Ајакса на мечу, у 78. минуту, а ни Тотенхем није имао више снаге да одржи довољно висок темпо како би угрозио Онану.

Реванш меч између ове две екипе играће се у Амстердаму од 21.00, у среду 8. маја.

Подсетимо, у другом мечу полуфинала Лиге шампиона састају се Барселона и Ливерпул. Њихов први меч на програму је сутра, у среду, такође од 21.00.

Нису још у финалу, али су близу!

Ајакс је победио на гостовању у Мадриду, Торину, па и Лондону, само што овога пута нису "јурили" предност ривала из првог меча, него су је зарадили пред реванш утакмицу у Амстердаму за осам дана, када ће се борити за своје седмо финале Лиге шампиона.

Поново смо видели њихов прелепи фудбал којим су надиграли "осакаћени" Тотенхем, а једини погодак на мечу дао је Дони ван ден Бек након што је избегао офсајд у 15. минуту.

Спурси су у току утакмице променили три формације, остали без сјајног Јана Фертонгена, имали недовољно решења на клупи, тако да је најбољу шансу до краја меча имао Ајакс, али је лопта Давида Нереса остала само на стативи.

Ипак, имају идеалан резултат пред реванш на "Јохан Кројф" арени 8. маја:

ТОТЕНХЕМ - АЈАКС 0:1 (0:1)

Било да је у питању стадион Реала, Јувентуса или Тотенхема, Ајакс није мењао свој начин игре и због одважног почетка утакмице, брзо су дошли до вођства.

Хтели су да се надигравају с Тотенхемом, излуђивали су их додавањима у последњој трећини терена, а погодак је поново "пао" након што је Дони ван ден Бек "лутао" на ивици офајда и поново избегао замку као што је то урадио у Торину.

Овога пута није био шут који је пресрео, него директан пас Ласеа Шенеа за њега између Роуза и Санчеза, па је млади Холанђанин сачекао да Лорис падне и да постигне лак гол.

Тотенхем се тако суочио с "минусом" већ у 15. минуту док су на терену имали много проблема у организацији игре пошто формација с пет у задњој линији није "упалила", Покетино је одлучио да Денија Роуза помери у централни део везног реда док је на његово лево место, сада са "четворком" позади, прешао Јан Фертонген.

Међутим, ни то није дуго потрајало...

ВЕЛИКИ АЈАКС

У овом веку Ајакс ниједном, до ове сезоне, није играо полуфинале Лиге шампиона. Заправо, последњи пут су још 2006. године прошли групу, док су четвртфинале играли 2002/03. У оквирима 20. века, били су један од највећих тимова Европе пошто су играли чак шест финала Лиге шампиона (Куп шампиона) и освојили су четири пехара. То је било 1971, 1972, 1973. и 1995. године. У финалу 1996. изгубили су од Јувентуса.

Белгијанац је вероватно зарадио потрес мозга након дуела у казненом простору, па је после изгубљених шест-седам минута Покетино опет мењао.

Увео је Мусу Сисока и одлучио да заигра са "дијамантом" на средини терена где је најближи голу у везном реду био Деле Али, што је аутоматски утицало да боље заигра он, као и читава екипа која је највише претила, без шута у гол, у завршници првог полувремена.

Два пута је Тотенхем био опасан после доброг прекида Кирана Трипијера, што се чинило као једина мана у игри Ајакса.

Због уласка Сисока већу улогу у офанзиви добио је Деле Али који је постајао најопаснији играч Тотенхема, уз Лукаса Муру, али без обзира на то што су увек "били ту негде", не може се рећи да су успели да створе неку нарочито опасно шансу, било за себе или саиграче.

Играо је и Ајакс мало резервисаније, али након несебичности Тадића и додавања за Нереса у 78. минуту имали су највећу шансу на мечу, али је ударац Бразилца остао на стативи.

Очитана је лекција Реалу у Мадриду, час фудбала је одржан Јувентусу у Торину, а чудесна Ајаксова фудбалска филхармонија је вечерас одржала концерт и на Острву. 

Победом над Тотенхемом у Лондону од 1:0, Ајакс је једном ногом закорачио у финале Лиге шампиона! И опет је то било заслужено и чисто као суза. 

А могао је и са обе ноге да закорачи у финале у Мадриду. Да је Дони ван де Бек био мање себичан, аДушан Тадић мало мање несебичан, могао је Ајакс да напуни мрежу Тотенхема и оде кући певајући са 3:0. Опет је у већем делу меча држао лекцију ривалу који није знао како да парира том прелепом фудбалу. Опет је Ајакс имао превише ноншаланције у завршници и дао наду ривалу, али му није дао шансу да узврати. Тотенхем за 90 минута није створио праву шансу за којом би могао да плаче. Ретко које полуфинале Лиге шампиона претходних година је било овако превидиво. Видело се од првог минута да ће Ајакс дириговати на терену и да ће Тотенхему остати нада у неке мини епизоде и евентуално срећу. 

Може Покетино донекле да нађе оправдање у неигрању ударних игли Кејна и Сона, али утисак је да са оваквом игром Тотенхема и Ајакса, њих двојица не би ни добили много лопти у завршници.   

Ајакс је од првог минута играо исто оно што је играо у Мадриду и Торину. Није то била никаква луда офанзива већ само природан Ајаксов стил. Течна игра, мирноћа на лопти, напади са великим бројем фудбалера истовремено и притисак на лопту на средини. Ајакс је у првих двадесетак минута игре имао лопту 70 одсто у поседу и скоро три пута пасова више. Тотенхем скоро да није видео лопту на почетку меча, а и када би је имао у ногама није знао шта да ради са њом. Копљаници су нападали као осице и затварали све опције играчу који је у поседу лопте. Изгледало је у појединим тренуцима као да Ајакс има играча више на терену.

Природан след догађаја је био да лопта заврши иза леђа Лориса. После 15 минута Ајасове доминације, то се и десило. Сјајни Дони ван де Бек је опет као у Торину ушао иза леђа везном реду противника, дошао на границу офсајда и крунисао акцију коју је сам започео. Зијех, Таљафико и Шене си извукли одбрану Тотенхема и омогућили Ван де Беку да изађе сам пред голмана. Као и у Торину, малди Холанђанин је опет имао хладнокрвну завршницу и пласирао је лопту у ћошак.

Ајакс је наставио да игра са истим ставом као да је 0:0. Непуних десетак минута касније је Ван де Бекимао шансу да после још лепше акције потпуно нокаутира Тотенхем. Дуго је лопта кружила пре него што јеТадић опет сјајно одиргао на позицију пивота и лансирао пасом из прве Ван де Бека пред гол домаћих. Млади Холанђанин је овога пута био себичан. Шутирао је искоса из неповољне позиције, иако је имао Нересасамог на петерцу.

Тотенхем је тек у 26. минуту меча упутио први шут. Љоренте је гађао главом преко гола, а потом јеВертонген морао напоље због повреде. Белгијанац се сударио са саиграчем Алдервајрелдом и скоро се онсвестио. Његовим изласком је Покетино променио формацију на 4-2-3-1 и појачао везни ред са Сисоком. Испоставило се да је то била потребна промена за Тотенхем да се пробуди. Спурси су са Сисоком успели да успоставе баланс на средини терена и да отерају Ајакс од свог гола.

Видео је Тотенхем да у пас игри не може да парира Ајаксу и променио је стил на пробоје по боковима, дуге лопте и прекиде. Мурињово оружје од пре две године у финалу Лиге Европе када их је унервозио саФелаинијем. Од тада је Тотенхем био знатно опаснији, Алдервајрелд је пропустио добру прилику главом у финишу полувремена.

Спруси су покушали притиском на почетку другог полувремена и успео да унесе мало панике у игру Ајакса. Деле Али је два пута опасно запретио, а Ајакс није користио простор који му се отварао у контрама и полуконтрама. Али Ајакс је имао и фантастичног Матијса Де Лихта позади који је добио већину дуела са Љорентеом и добром делом неутралисао план Покетина.

Осетио је Тен Хаг да његов тим улази у проблеме, па је Шенеа заменио много продорнијим и бржим беком/крилом Мазрауијем и Ајакс је од тада могао да бира игру са тројицом или четворицом у последњој линији.

Управо је Мазрауи у 78. минуту повукао по десном крилу, ушао у шеснаестерац и пронашао Тадића на врху казненог простора. Могао је српски ас да шутира, био је у сјајној позицији, лопта му је дошла на леву ногу али је одлучио да асистира Нересу који је погодио стативу. Била је то друга велика пропуштена шанса Ајакса после вођства... А било је и неколико мањих као када је Тадић изблокиран у 71. минуту.

Покетино је покушао новом променом система. Увођењем Фојта и Дејвиса уместо Трипијеа и Роуза је померио линије напред, створио привидан притисак, али је Тотенхем до краја остао без шансе. Оне праве, зреле, стопостотне шансе коју је чекао целу утакмицу. И није је дочекао.

Остају му нада да ће дочекати у Амстердаму, када се врати Сон, али тамо ће Ајакс бити још опаснији доминантнији.

У другом полуфиналу, које се игра у среду, састају се Барселона и Ливерпул.

Реванши су заказани већ за наредну недељу када ће тимови узвратити једни другима домаћинства.

ТОТЕНХЕМ - АЈАКС 0:1 (0:1)
/Ван де Бек 15/

Стадион: Тотенхема у Лондону; Гледалаца: 61.000 Судија: Антонио Матеу Лахоз (Шпанија)

ТОТЕНХЕМ: Лорис - Трипијер (од 80. Фојт), Алдерверелд, Фертонген (од 38. Сисоко), Санчез, Роуз (од 79. Дејвис) - Вањама, Ериксен, Али - Мура и Љоренте.

АЈАКС: Онана - Таљафико, Блинд, Де Лихт, Фелтман - Шене (од 65. Мазрауи), Де Јонг, Ван бе Бек - Нерес, Зијеш (од 87. Хунтелар) и Тадић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар