LŠ: Ajaks gazi ka finalu! Pao je i Totenhem u Londonu!

Ajaks nastavio da briljira i napravio veliki korak ka finalu Lige šampiona! Fudbaleri Ajaksa uspeli su da savladaju Totenhem na gostovanju rezultatom 1:0 u okviru polufinala Lige šampiona.  Ajaks igra fudbal vredan finala Lige šampiona! Bili su otpisani pre dolaska "na noge" Real Madridu, Juventusu i Totenhemu, a sa svakog od ovih gostovanja vraćali su se sa "skalpom". Ajaks je blizu finala Lige šampiona! Madrid, Torino, London. . . Ajaksov orkestar održao koncert i na Ostrvu! Ni Totenhem nije imao rešenje.  

Fudbal 30.04.2019 | 23:20
LŠ: Ajaks gazi ka finalu! Pao je i Totenhem u Londonu!
Ajaks je do prednosti došao u prvom poluvremenu, a prednost je uspeo da sačuva do kraja utakmice i u Amsterdam se vrati sa ogromnih 1:0.

Strelac jedinog gola bio je Doni van de Bek, koji je iskoristio fenomenalan pas Hakima Zijeha u 15. minutu utakmice.

Pas Zijeha je bio milimetarski precizan i na kratko se čekala VAR tehnologija, ali ona je presudila u korist gostiju iz Holandije.

Meč je obeležila i teška povreda defanzivca domaćih Jana Vertongena. On se, tokom prvog poluvremena, sudario sa protivničkim golmanom Onanom i saigračiem Tobijem Aldervireldom, a zatim završio na travi "Novog Vajt Hart Lejna".

Ukazana mu je pomoć i zaustavljeno je krvarenje, da bi zatim pokušao da se vrati na teren. Pri povratku izgledao je ošamućeno i naglo mu je pozlilo, pa je završio u svlačionici.

Utakmica je počela u nešto mirnijem tempu, pre svega zbog visokog uloga. Veliki broj navijača iz Amsterdama, uz standardno kreativne domaće pristalice, napravio je dobru uvertiru za jedan od najvećih mečeva u skorijoj istoriji oba kluba.

I pored nešto sporijeg starta nije se dugo čekalo za prvi gol i majstoriju Zijeha,kontroverznu poziciju van de Beka i njegov pogodak pored nemoćnog Lorisa.

Ajaks je nastavio da napada i posle pogotka, pokušavajući da iskoristi momentum i nešto sporiji oporavak Totenhema posle primljenog gola. Ipak, prave prilike nije bilo, a u 26. minutu viđena je i prva šansa domaćina.

Ljorente je primio loptu u kaznenom prostoru protivnika, "otresao" čuvare, ali je njegov udarac glavom završio par metara od gola.

Do kraja prvog poluvremena ekipe su se smenjivale u posedu, a "kopljanici" su pre svega čekali greške protivnika – kojih je svakako bilo – kako bi povukli kontranapad i došli do povećanja prednosti.

Dobru priliku za Spurse nije iskoristio Aldervireld, koji se našao u maltene istoj situaciji kao Ljorente, ali takođe loptu poslao van okvira gola.

Drugo poluvreme počelo je veoma burno. Obe ekipe su napale odmah od starta, a po jedna prilika protraćena je na obe strane.

U nastavku Ajaks nije uspevao da održi veoma visok tempo na kakav smo navikli gledajući njihove utakmice, a Totenhem je polako krenuo da se budi. Ipak, završni pas koji bi "pevcima" stvorio odličnu priliku je bilo ono što je nedostajalo, a utisak je da je odsustvo Kejna i Sona bilo od presudnog značaja u ovom meču.

Posle desetak minuta zatišja odjednom se stvorila nova prilika za goste. Tadić je bio u poziciji za šut, ali je odlučio da proigra Neresa. Brazilac je primio loptu, namestio se, Lorisa ostavio "zaleđeno", ali je njegov udarac završio na stativi.

To je ujedno bio i poslednji opasan napad Ajaksa na meču, u 78. minutu, a ni Totenhem nije imao više snage da održi dovoljno visok tempo kako bi ugrozio Onanu.

Revanš meč između ove dve ekipe igraće se u Amsterdamu od 21.00, u sredu 8. maja.

Podsetimo, u drugom meču polufinala Lige šampiona sastaju se Barselona i Liverpul. Njihov prvi meč na programu je sutra, u sredu, takođe od 21.00.

Nisu još u finalu, ali su blizu!

Ajaks je pobedio na gostovanju u Madridu, Torinu, pa i Londonu, samo što ovoga puta nisu "jurili" prednost rivala iz prvog meča, nego su je zaradili pred revanš utakmicu u Amsterdamu za osam dana, kada će se boriti za svoje sedmo finale Lige šampiona.

Ponovo smo videli njihov prelepi fudbal kojim su nadigrali "osakaćeni" Totenhem, a jedini pogodak na meču dao je Doni van den Bek nakon što je izbegao ofsajd u 15. minutu.

Spursi su u toku utakmice promenili tri formacije, ostali bez sjajnog Jana Fertongena, imali nedovoljno rešenja na klupi, tako da je najbolju šansu do kraja meča imao Ajaks, ali je lopta Davida Neresa ostala samo na stativi.

Ipak, imaju idealan rezultat pred revanš na "Johan Krojf" areni 8. maja:

TOTENHEM - AJAKS 0:1 (0:1)

Bilo da je u pitanju stadion Reala, Juventusa ili Totenhema, Ajaks nije menjao svoj način igre i zbog odvažnog početka utakmice, brzo su došli do vođstva.

Hteli su da se nadigravaju s Totenhemom, izluđivali su ih dodavanjima u poslednjoj trećini terena, a pogodak je ponovo "pao" nakon što je Doni van den Bek "lutao" na ivici ofajda i ponovo izbegao zamku kao što je to uradio u Torinu.

Ovoga puta nije bio šut koji je presreo, nego direktan pas Lasea Šenea za njega između Rouza i Sančeza, pa je mladi Holanđanin sačekao da Loris padne i da postigne lak gol.

Totenhem se tako suočio s "minusom" već u 15. minutu dok su na terenu imali mnogo problema u organizaciji igre pošto formacija s pet u zadnjoj liniji nije "upalila", Poketino je odlučio da Denija Rouza pomeri u centralni deo veznog reda dok je na njegovo levo mesto, sada sa "četvorkom" pozadi, prešao Jan Fertongen.

Međutim, ni to nije dugo potrajalo...

VELIKI AJAKS

U ovom veku Ajaks nijednom, do ove sezone, nije igrao polufinale Lige šampiona. Zapravo, poslednji put su još 2006. godine prošli grupu, dok su četvrtfinale igrali 2002/03. U okvirima 20. veka, bili su jedan od najvećih timova Evrope pošto su igrali čak šest finala Lige šampiona (Kup šampiona) i osvojili su četiri pehara. To je bilo 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. U finalu 1996. izgubili su od Juventusa.

Belgijanac je verovatno zaradio potres mozga nakon duela u kaznenom prostoru, pa je posle izgubljenih šest-sedam minuta Poketino opet menjao.

Uveo je Musu Sisoka i odlučio da zaigra sa "dijamantom" na sredini terena gde je najbliži golu u veznom redu bio Dele Ali, što je automatski uticalo da bolje zaigra on, kao i čitava ekipa koja je najviše pretila, bez šuta u gol, u završnici prvog poluvremena.

Dva puta je Totenhem bio opasan posle dobrog prekida Kirana Tripijera, što se činilo kao jedina mana u igri Ajaksa.

Zbog ulaska Sisoka veću ulogu u ofanzivi dobio je Dele Ali koji je postajao najopasniji igrač Totenhema, uz Lukasa Muru, ali bez obzira na to što su uvek "bili tu negde", ne može se reći da su uspeli da stvore neku naročito opasno šansu, bilo za sebe ili saigrače.

Igrao je i Ajaks malo rezervisanije, ali nakon nesebičnosti Tadića i dodavanja za Neresa u 78. minutu imali su najveću šansu na meču, ali je udarac Brazilca ostao na stativi.

Očitana je lekcija Realu u Madridu, čas fudbala je održan Juventusu u Torinu, a čudesna Ajaksova fudbalska filharmonija je večeras održala koncert i na Ostrvu. 

Pobedom nad Totenhemom u Londonu od 1:0, Ajaks je jednom nogom zakoračio u finale Lige šampiona! I opet je to bilo zasluženo i čisto kao suza. 

A mogao je i sa obe noge da zakorači u finale u Madridu. Da je Doni van de Bek bio manje sebičan, aDušan Tadić malo manje nesebičan, mogao je Ajaks da napuni mrežu Totenhema i ode kući pevajući sa 3:0. Opet je u većem delu meča držao lekciju rivalu koji nije znao kako da parira tom prelepom fudbalu. Opet je Ajaks imao previše nonšalancije u završnici i dao nadu rivalu, ali mu nije dao šansu da uzvrati. Totenhem za 90 minuta nije stvorio pravu šansu za kojom bi mogao da plače. Retko koje polufinale Lige šampiona prethodnih godina je bilo ovako previdivo. Videlo se od prvog minuta da će Ajaks dirigovati na terenu i da će Totenhemu ostati nada u neke mini epizode i eventualno sreću. 

Može Poketino donekle da nađe opravdanje u neigranju udarnih igli Kejna i Sona, ali utisak je da sa ovakvom igrom Totenhema i Ajaksa, njih dvojica ne bi ni dobili mnogo lopti u završnici.   

Ajaks je od prvog minuta igrao isto ono što je igrao u Madridu i Torinu. Nije to bila nikakva luda ofanziva već samo prirodan Ajaksov stil. Tečna igra, mirnoća na lopti, napadi sa velikim brojem fudbalera istovremeno i pritisak na loptu na sredini. Ajaks je u prvih dvadesetak minuta igre imao loptu 70 odsto u posedu i skoro tri puta pasova više. Totenhem skoro da nije video loptu na početku meča, a i kada bi je imao u nogama nije znao šta da radi sa njom. Kopljanici su napadali kao osice i zatvarali sve opcije igraču koji je u posedu lopte. Izgledalo je u pojedinim trenucima kao da Ajaks ima igrača više na terenu.

Prirodan sled događaja je bio da lopta završi iza leđa Lorisa. Posle 15 minuta Ajasove dominacije, to se i desilo. Sjajni Doni van de Bek je opet kao u Torinu ušao iza leđa veznom redu protivnika, došao na granicu ofsajda i krunisao akciju koju je sam započeo. Zijeh, Taljafiko i Šene si izvukli odbranu Totenhema i omogućili Van de Beku da izađe sam pred golmana. Kao i u Torinu, maldi Holanđanin je opet imao hladnokrvnu završnicu i plasirao je loptu u ćošak.

Ajaks je nastavio da igra sa istim stavom kao da je 0:0. Nepunih desetak minuta kasnije je Van de Bekimao šansu da posle još lepše akcije potpuno nokautira Totenhem. Dugo je lopta kružila pre nego što jeTadić opet sjajno odirgao na poziciju pivota i lansirao pasom iz prve Van de Beka pred gol domaćih. Mladi Holanđanin je ovoga puta bio sebičan. Šutirao je iskosa iz nepovoljne pozicije, iako je imao Neresasamog na petercu.

Totenhem je tek u 26. minutu meča uputio prvi šut. Ljorente je gađao glavom preko gola, a potom jeVertongen morao napolje zbog povrede. Belgijanac se sudario sa saigračem Aldervajreldom i skoro se onsvestio. Njegovim izlaskom je Poketino promenio formaciju na 4-2-3-1 i pojačao vezni red sa Sisokom. Ispostavilo se da je to bila potrebna promena za Totenhem da se probudi. Spursi su sa Sisokom uspeli da uspostave balans na sredini terena i da oteraju Ajaks od svog gola.

Video je Totenhem da u pas igri ne može da parira Ajaksu i promenio je stil na proboje po bokovima, duge lopte i prekide. Murinjovo oružje od pre dve godine u finalu Lige Evrope kada ih je unervozio saFelainijem. Od tada je Totenhem bio znatno opasniji, Aldervajreld je propustio dobru priliku glavom u finišu poluvremena.

Sprusi su pokušali pritiskom na početku drugog poluvremena i uspeo da unese malo panike u igru Ajaksa. Dele Ali je dva puta opasno zapretio, a Ajaks nije koristio prostor koji mu se otvarao u kontrama i polukontrama. Ali Ajaks je imao i fantastičnog Matijsa De Lihta pozadi koji je dobio većinu duela sa Ljorenteom i dobrom delom neutralisao plan Poketina.

Osetio je Ten Hag da njegov tim ulazi u probleme, pa je Šenea zamenio mnogo prodornijim i bržim bekom/krilom Mazrauijem i Ajaks je od tada mogao da bira igru sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji.

Upravo je Mazraui u 78. minutu povukao po desnom krilu, ušao u šesnaesterac i pronašao Tadića na vrhu kaznenog prostora. Mogao je srpski as da šutira, bio je u sjajnoj poziciji, lopta mu je došla na levu nogu ali je odlučio da asistira Neresu koji je pogodio stativu. Bila je to druga velika propuštena šansa Ajaksa posle vođstva... A bilo je i nekoliko manjih kao kada je Tadić izblokiran u 71. minutu.

Poketino je pokušao novom promenom sistema. Uvođenjem Fojta i Dejvisa umesto Tripijea i Rouza je pomerio linije napred, stvorio prividan pritisak, ali je Totenhem do kraja ostao bez šanse. One prave, zrele, stopostotne šanse koju je čekao celu utakmicu. I nije je dočekao.

Ostaju mu nada da će dočekati u Amsterdamu, kada se vrati Son, ali tamo će Ajaks biti još opasniji dominantniji.

U drugom polufinalu, koje se igra u sredu, sastaju se Barselona i Liverpul.

Revanši su zakazani već za narednu nedelju kada će timovi uzvratiti jedni drugima domaćinstva.

TOTENHEM - AJAKS 0:1 (0:1)
/Van de Bek 15/

Stadion: Totenhema u Londonu; Gledalaca: 61.000 Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

TOTENHEM: Loris - Tripijer (od 80. Fojt), Aldervereld, Fertongen (od 38. Sisoko), Sančez, Rouz (od 79. Dejvis) - Vanjama, Eriksen, Ali - Mura i Ljorente.

AJAKS: Onana - Taljafiko, Blind, De Liht, Feltman - Šene (od 65. Mazraui), De Jong, Van be Bek - Neres, Ziješ (od 87. Huntelar) i Tadić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar