Рецепт економиста за останак у БиХ

Економски стручњаци тврде да имају рјешење за заустављање одласка радника из БиХ.

Босна и Херцеговина 26.04.2019 | 13:41
Рецепт економиста за останак у БиХ
Сваким даном послодавци затварају своје фирме усљед све већег одласка радника из БиХ.
 
Земљу напуштају и они који знају и који не знају да раде. Одлазе сви. Млади и стари, жене и мушкарци, породице… Све више грађана БиХ се одлучује да своју срећу потражи у некима од земаља Западне Европе. 

Због тога се све чешће суочавамо са несташицом радника свих профила.

Шта урадити да се овај тренд ублажи питали смо угледне економисте и професоре.

Они су нам дали одговор на питање шта власти у БиХ морају ОДМАХ да ураде не би ли спријечили катастрофу.

Како би се зауставио алармантни одлазак радне снаге и генерално исељавање становништва, те покренула економија, потребно је хитно кренути са економским реформама, али прве двије мјере мора урадити политика.

Ово за наш портал тврди економски аналитичар Фарук Хаџић. Говорећи о овим почетним мјерама он каже:

"Политички лидери морају да пошаљу заједничку позитивну поруку о будућности земље, напуштајући политике отцјепљења, централизације и трећих ентитета, те да се фокусирају на напредак земље. Друго, приликом формирања власти на руководећа мјеста морају да поставе најбоље стручњаке, без обзира на страначку припадност и на тај начин врате повјерење грађана и покажу да је будућност земље битнија од страначке припадности", каже Хаџић.

Након тога треба кренути са “шок терапијом” у домену фискалне политике и политике дохотка, јер времена више немамо. 

И овдје Хаџић конкретно износи шта је потребно направити:

Прво је потребно законски подигнути минималну плату на нивоу 750 КМ, гдје ће у овај износ бити уграђени трошкови превоза и топли оброк. Подизањем минималне плате, ће се повећати плате за 400.000 радника у тзв. “реалном сектору”, а неће доћи до раста плата у јавном, чиме ће се потрошња значајно ослободити и покренути економска активност.

Друга мјера јесте укинути порез на доходак до 1.000 КМ. Овај приједлог је и у складу са многим размишљањима да се примања не требају опорезивати до износа потрошачке корпе за четворочлану породицу, јер су кроз њу обухваћени основни животни трошкови у једном мјесецу, попут хране, одјеће, режијских трошкова и слично.

Сваки вид узимања новца испод овог износа доводи до само још тежег живота становништва.

Трећа мјера треба бити смањивање стопе доприноса. Уколико желимо остварити циљ убрзаног економског раста, потребно је увести стимулативну стопу доприноса, која не би прелазила 25% (14,5% за ПИО / МИО и 9,5% за здравство и 1% за незапосленост) износа бруто плате. Према мишљењу многих економиста, смањивање доприноса и пореза на доходак, имало би дугорочно позитивне ефекте.

Четврта мјера  се односи на вријеме за оснивање правних лица које се треба значајно смањити, те у ту сврху би се требало започети са пројектом „ОПЕН“ (Оне Процедуре фор Неw Ецономy), гдје ће службеник примити захтјев за оснивањем правног лица, те ће кроз увезани систем завршити комплетну регистрацију, која укључује добијање судског рјешења, пореских и статистичких бројева електронским путем, те отварање банковног рачуна за 1 дан, као и добијање разних дозвола попут грађевинске дозволе, чије вријеме за издавање треба значајно смањити, рецимо на 30-60 дана. Процедура ће бити доступна и путем интернета, гдје ће свако лице бити у прилици сам поднијети захтјев.
Пета мјера се односи на смањивање и / или укидање разних парафискалних намета којих у БиХ има преко 3.400.

"На овај начин би се вратило повјерење грађана у будућност земље, успорио би се значајно одлазак становништва, покренула би се економска активност, те би дошло до убрзаног економског раста, који нам је више него потребан."

И Предраг Дудуковић, члан Управног одбора Удружења економиста Републике Српске СWОТ, сматра да, уколико се жели успорити одлазак радно способног становништва, потребно је заједничко дјеловање Владе и власника предузећа. 

Сходно томе, он тврди да је потребно урадити сљедеће:

Смањење оптерећења на плате у виду смањења стопе доприноса и враћање на ниво из 2008. године као директну мјеру за растерећење привреде. Побољшање политичког амбијента јер одлазак радне снаге није само економске природе. Ове мјере, како каже, морају пратити и потези пословне заједнице. 

Професор економије др. сц. Вјекослав Домљан, ректор Универзитета Сарајево Сцхоол оф Сциенце анд Тецхнологy, тврди да је за проблем који се генерише годинама тј. који има дубоке и разноврсне коријене, тешко наћи ефикасне краткорочне мјере.

Како каже, краткорочне мјере које нису дио средњорочног програма, доносе само краткорочно олакшање. А што се тиче власти, тек ту не види перспективу.

“Већ пет мјесеци нису формиране власти на разини БиХ и ФБиХ. Истодобно је створено 20% дохотка БиХ тј. око 14 млрд КМ дохотка односно за око милијарду више у односу на пет мјесеци претходне године. Питање је колико су власти радиле више у ових пет мјесеци - ако нису ни формиране - у односну на пет мјесеци претходне године, па је резултат тога ова додатна милијарда. Ова рачуница показује колика је озбиљност власти и њихов стварни допринос стварању јавних и приватних добара економије”.

На овај начин наш саговорник је сликовито описао колико је власт у БиХ битна за развој ове земље. Због свега тога он је и те како скептичан да ће се ишта урадити и на средњи, а камоли кратки рок. 

Стога ће се, према његовом мишљењу, процес одласка најпродуктивнијег дијела људског  капитала БиХ наставити.

“Виталан дио приватног сектора бх. економије ће настојати што је могуће више супституирати рад капиталом. Слабији дио приватног сектора ће емигрирати у подземље или ишчезавати. Будући да ће јавни сектор наставити да буја (у смислу броја запослених, јачања пресије на приватни сектор и сл.), бх. економија ће стагнирати, нарочито здравствени и мировински фондови.

Проблем ће бити утолико гори што се из екстерног окружења могу очекивати негативни шокови. На тој основи ће доћи до даљњег јачања десничарских популистичких покрета - лијевих, осим по називу, ионако нема у БиХ, што ће водити даљој фрагментацији бх. друштва”, рекао је Домљан.

(Бука)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

дудук

26.04.2019 11:53

Док Додик влада у РС трава нићи неће, јер тај поставља на функције само оне као он, који пљачкају за њега, а успут и себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 12:56

Има овдје добрих виђења, али далеко је ово од тога што би могло зауставити младог и способног мовјека. Мени се коса диже иначе од ових ,,Професора економиста“, јер ту је много не производног кадра , лијенгутана који држе катедру и чвакају са политичких функциа, а ако се омакне у политици има добра стара Професорска плата, упрвни одбор итд. Наравно, чак су и хумани јер донирају са таквих положаја некакав чемер, те тиме купују себи бирачко тјело за следеће изборе. Када буду плена производна занимања, када један човјек једно радно мјесто са пуном нормом заживи онда можемо причати. Све остало је губљење врет.

Name

Апис

26.04.2019 12:59

Само извршити државни удар, лопове похапсити, одузети им све, јер су све опљачкали, па онда завести ред као од 1945.

Name

тито

26.04.2019 13:19

сад видим да је Тито био у праву кад је кулаке апсио и одузимао. Садашњи кулаци/тејкуни су средство којим тежим народ пљачка, а помагачи су министри, директори, инспектори и наравно судство понајвише.

Name

фулл паковање

26.04.2019 13:19

"Политички лидери морају да пошаљу заједничку позитивну поруку о будућности земље, напуштајући политике отцјепљења, централизације и трећих ентитета," ,,, ТАЧНО је да су ово деструктивне политике АЛИ се мора би крајње јасну, Додик и политика одцјепљења (цртање карата и сл.) је толико честа задњих година да то једноставно иритира здрав разум, он је алфа и омега нетсабилности у цијелом региону а тиме и одбијање страних инвестиција, даље, политика "централизације", ја ту причу веома ријетко чујем, уствари никада о томе ништа нисам нити чуо нити прочитао, ко је и када причао о централизацији и на који начин је то предлагао..???? и под три "трећи ентитет", политика која има најмањи утицај на економију, она долази врло врло ријетко од стране ХДЗ-а, елем Баја и његова деструктивна политика су видљиви сваким даном, остало или их нема никако или су крајње спорадични случајеви. Онај ко има контра аргумент нека постави неки конкретан линк са доказом.

Name

службеник

26.04.2019 13:24

Радим у једном крим државном органу, гдје су све на функцијама кримоси. Пријављивао сам милионски криминал Додиковаца, па сам "гаће на штапу понио", али нећу одустати, кад се овај режим свргне силом.

Name

Ма супља прица

26.04.2019 12:20

ВЕЦ САД..КОЛИКО ОД ОРВОГ МАЈА ТРЕБА УВЕСТИ СВА ПРАВА РАДНИКУ КОЈА СУ МУ ЗАКОНСКИ ЗАГАРАНТОВАНА.ЈА ОДО КОПАТ КАНАЛЕ ДА БИХ ИМАО ДА ТУЗИМ ФИРМУ ПВЦ СТОЛАРИЈЕ КОЈИ СУ МИ ДУЗНИ 6 000 МАРАКА ПЛУС 6 ГОДИНА НЕУПЛАЦЕНОГ СТАЗА..ДОК САМ СЕ ЈА БОРИО ДА МИ ДЈЕЦА ЗАВРСЕ ФАКУЛТЕТЕ ДА ОД СВОЈИХ ПЛАТА ЗИВЕ..СТАНУЈУ..СТВАРАЈУ ПОРОДИЦУ ..ЕТО ОДОСЕ И ОНИ...НЕМА ПОСЛА У БИЈЕЉИНИ ОСИМ МИЦИНИХ ПУЛЕНА И ДОДИКОВИХ..И ОВИ СТО ПРИЦАЈУ СУ СЕ СНАСЛИ И ДОБРО ИМ ЈЕ..СУПЉА ПРИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

26.04.2019 12:24

Све је то у реду али имамо касњење од најмање 15 година. Сада је касно заустављати лавину која гази све! Не видим ту никакве перспективе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.04.2019 06:29

Ко ће вратити људе из бољег у нашу жабокречину?

Name

Реално

26.04.2019 12:25

Растеретити привреду, увести минималац бруто 1000 КМ а да су сви доприноси 100 КМ. На тај начин радник добије 900 КМ нето...

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

26.04.2019 15:14

Онима који остају могу бити повецане плате, али це фондови (здравствени, пензиони итд.) бити толико празни да це економски модел у РС бити неодрзив! Тада це се неминовно сјединити РС и Федерација, али ни то неце моци да измјени стање на боље!

Name

Ре

26.04.2019 12:27

Није све у парама има И у мјесту гдје живиш и у каквом си окружењу . 90% људи пати од психичких проблема. Корупција и безназдје влада свугдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

касно је

26.04.2019 12:27

Касно ви сада брстите политику да це бити добро зивота у РС нема у БиХ нема. Кога год да питам србе муслимане хрвате сви исто мисле. Никоме није до рата само дајте плате минималну 1000км постујте радника радно вријеме а економиста свако мозе бити. Поврат пореза и градјанима сатрасмо се плацајуци вам порезе и пдв који ви гурате само себи. Доста је било- сретно свакоме ко одлази и велики напредак осјетице по добијању прве плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанин

26.04.2019 12:30

Ста после заврсетка факултета, посла на Палама нема, плате мале, ко зајасе дрзавну касу мало се и нада ко не зајаса пије кафу за 1км јер посла нема. Само гас из ове биједне дрзаве, Африка је Свајцарска за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна дрзава

26.04.2019 12:30

Прије свега тога, владавина права и стоп криминалу и корупцији,одговорност па даље редом како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руки

26.04.2019 12:40

Највећи проблем што је приватницима већ 15 година дата сва слобода да раде шта оће с радником. Док су давали плате по 300,400 марака, истовремено су куповали себи станове, скупоцјена аута и љетовали по Тајланду. Сад кад више неће нико да им ради ни за веће паре, онда оће реформе у привреди, измјене закона, смањење пореза, растерећење итд итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

26.04.2019 13:18

Ниста ВИ нећете зауставити да дате плаце дупло ,људи це опет одлазити узалуд вам труд свирачи .у хрватској тјерају да за сезону раде собарце да раде 16 сати дневно 500 еура неће нико а толике паре зараде,па су рекли да це звати раднице из Србије.Ја бих вам препоручио боље немојте долазити нек им пропадне сезона за питајте се дали це вам када подјете исплатити зарадјено то су прдерцине и варалице тешке боље је са говнима неимат никаква посла.

Name

Све умрезено

26.04.2019 13:30

Не само то, колико су плата остали дузни радницима, којw никада ни судски нису успјели наплатити. И на тај нацин су се богатили.

Name

Боро

26.04.2019 19:23

Па краљу сто ти не отворис фирму,па запослис 100 радника,свима дај плату 1000 марака,а себи 1100,па ти води толику фирму,брини о свим.обавезама,дрзави,порезима,инспекцијама,и да ли цес се од толиког стреса пробудити слиједеци дан ујутро,кад си тако паметан.По теби газда фирме треба да води толику фирму а да има исту плату као и обицни радници...Каквих све болода има мајко моја,највеци домет им је да иапију пиво испред продавнице,и да паламуде по цитав дан на интернету,а ниста корисно у зивоту нису урадили...

Name

Зар не!?

26.04.2019 21:38

Па то би било реално и онако је са насих ледја досао до те фирме.

Name

Гламоц

26.04.2019 12:49

РАДИС ГОДИНАМА У ФИРМИ, ЦИЈЕЛО ВРИЈЕМЕ ИСТА ПЛАТА, НИКАД ПОВИСИЦА, РАДНО ВРИЈЕМЕ СЕ НЕЗНА КАД ДОДЈЕС ДАНАС НА ПОСАО, ПРЕКОВРЕМЕНИ САТИ СЕ НЕ ПЛАЦАЈУ... ТРЕБАТЕ ЈОС СТА? НОРМАЛНОМ ДОСТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лилиц

26.04.2019 13:00

Народ се исељава из Македоније,Косова,Бугарске,Србије,Хрватске... .Нигдје тамо нема прице о трецем ентитету,унитаризацији и сматрам да је то и код нас миноран фактор.Али бас.Не вјерујем у економију гдје се могу административно дизати плате,а оволико.Ту има несто простора,висе да се изпеглају неке аномалије па и глупости у насем ецц систему.Требају нам нови производи,по могуцности они на којима се мозе несто боље зарадити.Знаци производња као пут да дигнемо стандард.По могуцности производња за извоз.Ту има велики простор,јер ове развијене земље неце да се бакцу са производима на којима је мала зарада по њиховим стандардима,а по насим стандадима ту је зарада ок.Како то постици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успут

26.04.2019 13:36

Подрска овом коментару, мислим да сте уболи у центар проблема. Административно дизање плата це само да позатвара огроман број фирми, које су саме криве. А засто? Зато сто нису спремне на улагање у развој, људске ресурсе, развој новог производа итд. Рад на лон пословима за 5-8 еура/х бруто је голо презивљавање. Математика је егзактна и неумољива. Узмите једну нископрофитну област као сто су обуца и текстил гдје раде десетине хиљаде радника у РС, гдје бруто сат 10КМ. Знаци, теоретски за рад од 184х радник заради 1840КМ, сто је у пракси немогуце јер је доказано да је маx продуктивност радника око 65%, то знају колеге из области организације. 1000КМ нето је око 1600 бруто. Ту су јос превоз, топли оброк, боловања, ГО,амортизација, профит фирме,..., тако да је неки маx 700КМ, реалних. Али, газде нису спремне да одсколују кадар, да плате амбициозне раднике, улозе у аутоматизацију процеса, стварају свој бренд итд., гдје би могли висе да наплате свој финални производ. Знаци, повецање засновано на реалним основама је могуце само одмицањем од пуког наплацивања радног сата за познатог купца, користењем његовог материјала и прописаном технологијом.

Name

@Роки

26.04.2019 13:03

БХ је Држава народа са испраним мозговима,они све одлучују . Неможе покрасти изборе кад би 80% гласало за промене. Стално исти ликови владају. Никад у БХ неће бит боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ЈЕ РОКИИИ

26.04.2019 14:03

ОВДЕ ЖИВОЗА НЕМА СТАЛНО НАМ ПРИЈЕТЕ НЕКАКВИМ СУКОБИМА РАТОВИМА ЗАТО МОЈА ЈЕ ПРЕПОРУКА СВИ КОИ МОГУ НЕКА ИДУ И ТРАЖЕ СПАС И СЕБИ И ПОРОДИЦИ ЈА ЛИЧНО ИМАМ ЈЕДНОГ СИНА И ОН ЈЕ ОТИШАО. СРЕЋНО И ЊЕМУ А И СВИМА КОИ СУ ОТИШЛИ ИЛИ ЋЕ ИЋИ

Name

Крцмар

26.04.2019 13:36

Ма јебес БиХ, а посебно јебес Рупу Сељацку. Овде у ЕУ је бајка. Цркните балканци, о вама све најгоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора_ФИ

26.04.2019 13:53

У реду је стари, ја само да додам: Док су криминалци на власти нема даље! Поздрав

Name

рациц

26.04.2019 13:44

Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 15:03

Требате се ВИ послодавци одреци мало профита. Не серите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 18:21

Тацно, стално кукају, а енормно се богате на грбаци радника. Погледајте им виле, аутомобиле, авионе и да не набрајам даље. Треба да плате добро раднике, да профит улазу у развој фирме а не да тросе на своје прохтјеве. Нека покусају да зиве од просјецне плате.

Name

децко

26.04.2019 15:18

Кад би се све ове реформе направиле, Босна не би била Босна, вец "Неверланд"! Нема од тога ниста... народе, бјезите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синергија

26.04.2019 15:28

Поздрав са хрватског приморја,зас посао од 1000еура у Бијељини,ни Мицо Мициц као стела ,не бих могла да помогне.Овој први корак ка одласку из онога сто се зове Република Српска,а у куци стоји медаља заслуга за народ,која се додјељујепородицама погинулим припадника Војске Републике Српске,а Вама Милораде,Мицо,Павицу,Босицу,Говедарице и остали зелим сву срецу у насој,а прије бих рекао васој Републици Српској,и надам се да це и вас адјеца ускоро из ње када висе не буде ста за украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

26.04.2019 17:27

Нема ризика пакујсе и иди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви

26.04.2019 18:40

САМО ИДИТЕ ШТО БРЖЕ СВЕ БОЉЕ ОВОЈЕ ЛОПОВСКА ПРИВАТНА ДРЖАВА ДАСАМ МЛАДЈИ БЕЗ РАЗМИШЉАЊА ОТИШО БИ ОСТАВИО СВЕ ШТО САМ СТЕКАО ЗА ОВО МОЈИ ГОДИНА И НИКАД НЕБИ ПОМИСЛИО ДА КРОЧИМ НОГОМ НАЗАД.

Name

ПАКУЈ КОФЕР

26.04.2019 18:44

У ОВОЈ ЗЕМЉИ ОСТАЋЕ САМО ОНИ СТАРИ БОЛЕСНИ НЕМОЋНИ А СВИ КОИ СУ ПАМЕТНИ ОНИ ЋЕ ИЗ ОВОГ (ПАКЛА) ПОБЈЕЋИ

Name

РС мафијаска

26.04.2019 18:18

Сваки дан у РС је губитак времена, јест да се ради у ЕУ или било гдје само сто даље од РС и ових лопова. Сваке изборе нас зезну преваре слазу а ви и даље зивите у нади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

26.04.2019 20:54

Па ко вам брани да идете само идите има нас којии би остали

Name

За колаце?

27.04.2019 11:04

Ако нема од цега!

ОДГОВОРИТЕ