Recept ekonomista za ostanak u BiH

Ekonomski stručnjaci tvrde da imaju rješenje za zaustavljanje odlaska radnika iz BiH.

Bosna i Hercegovina 26.04.2019 | 13:41
Recept ekonomista za ostanak u BiH
Svakim danom poslodavci zatvaraju svoje firme usljed sve većeg odlaska radnika iz BiH.
 
Zemlju napuštaju i oni koji znaju i koji ne znaju da rade. Odlaze svi. Mladi i stari, žene i muškarci, porodice… Sve više građana BiH se odlučuje da svoju sreću potraži u nekima od zemalja Zapadne Evrope. 

Zbog toga se sve češće suočavamo sa nestašicom radnika svih profila.

Šta uraditi da se ovaj trend ublaži pitali smo ugledne ekonomiste i profesore.

Oni su nam dali odgovor na pitanje šta vlasti u BiH moraju ODMAH da urade ne bi li spriječili katastrofu.

Kako bi se zaustavio alarmantni odlazak radne snage i generalno iseljavanje stanovništva, te pokrenula ekonomija, potrebno je hitno krenuti sa ekonomskim reformama, ali prve dvije mjere mora uraditi politika.

Ovo za naš portal tvrdi ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Govoreći o ovim početnim mjerama on kaže:

"Politički lideri moraju da pošalju zajedničku pozitivnu poruku o budućnosti zemlje, napuštajući politike otcjepljenja, centralizacije i trećih entiteta, te da se fokusiraju na napredak zemlje. Drugo, prilikom formiranja vlasti na rukovodeća mjesta moraju da postave najbolje stručnjake, bez obzira na stranačku pripadnost i na taj način vrate povjerenje građana i pokažu da je budućnost zemlje bitnija od stranačke pripadnosti", kaže Hadžić.

Nakon toga treba krenuti sa “šok terapijom” u domenu fiskalne politike i politike dohotka, jer vremena više nemamo. 

I ovdje Hadžić konkretno iznosi šta je potrebno napraviti:

Prvo je potrebno zakonski podignuti minimalnu platu na nivou 750 KM, gdje će u ovaj iznos biti ugrađeni troškovi prevoza i topli obrok. Podizanjem minimalne plate, će se povećati plate za 400.000 radnika u tzv. “realnom sektoru”, a neće doći do rasta plata u javnom, čime će se potrošnja značajno osloboditi i pokrenuti ekonomska aktivnost.

Druga mjera jeste ukinuti porez na dohodak do 1.000 KM. Ovaj prijedlog je i u skladu sa mnogim razmišljanjima da se primanja ne trebaju oporezivati do iznosa potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu, jer su kroz nju obuhvaćeni osnovni životni troškovi u jednom mjesecu, poput hrane, odjeće, režijskih troškova i slično.

Svaki vid uzimanja novca ispod ovog iznosa dovodi do samo još težeg života stanovništva.

Treća mjera treba biti smanjivanje stope doprinosa. Ukoliko želimo ostvariti cilj ubrzanog ekonomskog rasta, potrebno je uvesti stimulativnu stopu doprinosa, koja ne bi prelazila 25% (14,5% za PIO / MIO i 9,5% za zdravstvo i 1% za nezaposlenost) iznosa bruto plate. Prema mišljenju mnogih ekonomista, smanjivanje doprinosa i poreza na dohodak, imalo bi dugoročno pozitivne efekte.

Četvrta mjera  se odnosi na vrijeme za osnivanje pravnih lica koje se treba značajno smanjiti, te u tu svrhu bi se trebalo započeti sa projektom „OPEN“ (One Procedure for New Economy), gdje će službenik primiti zahtjev za osnivanjem pravnog lica, te će kroz uvezani sistem završiti kompletnu registraciju, koja uključuje dobijanje sudskog rješenja, poreskih i statističkih brojeva elektronskim putem, te otvaranje bankovnog računa za 1 dan, kao i dobijanje raznih dozvola poput građevinske dozvole, čije vrijeme za izdavanje treba značajno smanjiti, recimo na 30-60 dana. Procedura će biti dostupna i putem interneta, gdje će svako lice biti u prilici sam podnijeti zahtjev.
Peta mjera se odnosi na smanjivanje i / ili ukidanje raznih parafiskalnih nameta kojih u BiH ima preko 3.400.

"Na ovaj način bi se vratilo povjerenje građana u budućnost zemlje, usporio bi se značajno odlazak stanovništva, pokrenula bi se ekonomska aktivnost, te bi došlo do ubrzanog ekonomskog rasta, koji nam je više nego potreban."

I Predrag Duduković, član Upravnog odbora Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, smatra da, ukoliko se želi usporiti odlazak radno sposobnog stanovništva, potrebno je zajedničko djelovanje Vlade i vlasnika preduzeća. 

Shodno tome, on tvrdi da je potrebno uraditi sljedeće:

Smanjenje opterećenja na plate u vidu smanjenja stope doprinosa i vraćanje na nivo iz 2008. godine kao direktnu mjeru za rasterećenje privrede. Poboljšanje političkog ambijenta jer odlazak radne snage nije samo ekonomske prirode. Ove mjere, kako kaže, moraju pratiti i potezi poslovne zajednice. 

Profesor ekonomije dr. sc. Vjekoslav Domljan, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, tvrdi da je za problem koji se generiše godinama tj. koji ima duboke i raznovrsne korijene, teško naći efikasne kratkoročne mjere.

Kako kaže, kratkoročne mjere koje nisu dio srednjoročnog programa, donose samo kratkoročno olakšanje. A što se tiče vlasti, tek tu ne vidi perspektivu.

“Već pet mjeseci nisu formirane vlasti na razini BiH i FBiH. Istodobno je stvoreno 20% dohotka BiH tj. oko 14 mlrd KM dohotka odnosno za oko milijardu više u odnosu na pet mjeseci prethodne godine. Pitanje je koliko su vlasti radile više u ovih pet mjeseci - ako nisu ni formirane - u odnosnu na pet mjeseci prethodne godine, pa je rezultat toga ova dodatna milijarda. Ova računica pokazuje kolika je ozbiljnost vlasti i njihov stvarni doprinos stvaranju javnih i privatnih dobara ekonomije”.

Na ovaj način naš sagovornik je slikovito opisao koliko je vlast u BiH bitna za razvoj ove zemlje. Zbog svega toga on je i te kako skeptičan da će se išta uraditi i na srednji, a kamoli kratki rok. 

Stoga će se, prema njegovom mišljenju, proces odlaska najproduktivnijeg dijela ljudskog  kapitala BiH nastaviti.

“Vitalan dio privatnog sektora bh. ekonomije će nastojati što je moguće više supstituirati rad kapitalom. Slabiji dio privatnog sektora će emigrirati u podzemlje ili iščezavati. Budući da će javni sektor nastaviti da buja (u smislu broja zaposlenih, jačanja presije na privatni sektor i sl.), bh. ekonomija će stagnirati, naročito zdravstveni i mirovinski fondovi.

Problem će biti utoliko gori što se iz eksternog okruženja mogu očekivati negativni šokovi. Na toj osnovi će doći do daljnjeg jačanja desničarskih populističkih pokreta - lijevih, osim po nazivu, ionako nema u BiH, što će voditi daljoj fragmentaciji bh. društva”, rekao je Domljan.

(Buka)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

duduk

26.04.2019 11:53

Dok Dodik vlada u RS trava nići neće, jer taj postavlja na funkcije samo one kao on, koji pljačkaju za njega, a usput i sebe.

ODGOVORITE
Name

Re

26.04.2019 12:56

Ima ovdje dobrih viđenja, ali daleko je ovo od toga što bi moglo zaustaviti mladog i sposobnog movjeka. Meni se kosa diže inače od ovih ,,Profesora ekonomista“, jer tu je mnogo ne proizvodnog kadra , lijengutana koji drže katedru i čvakaju sa političkih funkcia, a ako se omakne u politici ima dobra stara Profesorska plata, uprvni odbor itd. Naravno, čak su i humani jer doniraju sa takvih položaja nekakav čemer, te time kupuju sebi biračko tjelo za sledeće izbore. Kada budu plena proizvodna zanimanja, kada jedan čovjek jedno radno mjesto sa punom normom zaživi onda možemo pričati. Sve ostalo je gubljenje vret.

Name

Apis

26.04.2019 12:59

Samo izvršiti državni udar, lopove pohapsiti, oduzeti im sve, jer su sve opljačkali, pa onda zavesti red kao od 1945.

Name

tito

26.04.2019 13:19

sad vidim da je Tito bio u pravu kad je kulake apsio i oduzimao. Sadašnji kulaci/tejkuni su sredstvo kojim težim narod pljačka, a pomagači su ministri, direktori, inspektori i naravno sudstvo ponajviše.

Name

full pakovanje

26.04.2019 13:19

"Politički lideri moraju da pošalju zajedničku pozitivnu poruku o budućnosti zemlje, napuštajući politike otcjepljenja, centralizacije i trećih entiteta," ,,, TAČNO je da su ovo destruktivne politike ALI se mora bi krajnje jasnu, Dodik i politika odcjepljenja (crtanje karata i sl.) je toliko česta zadnjih godina da to jednostavno iritira zdrav razum, on je alfa i omega netsabilnosti u cijelom regionu a time i odbijanje stranih investicija, dalje, politika "centralizacije", ja tu priču veoma rijetko čujem, ustvari nikada o tome ništa nisam niti čuo niti pročitao, ko je i kada pričao o centralizaciji i na koji način je to predlagao..???? i pod tri "treći entitet", politika koja ima najmanji uticaj na ekonomiju, ona dolazi vrlo vrlo rijetko od strane HDZ-a, elem Baja i njegova destruktivna politika su vidljivi svakim danom, ostalo ili ih nema nikako ili su krajnje sporadični slučajevi. Onaj ko ima kontra argument neka postavi neki konkretan link sa dokazom.

Name

službenik

26.04.2019 13:24

Radim u jednom krim državnom organu, gdje su sve na funkcijama krimosi. Prijavljivao sam milionski kriminal Dodikovaca, pa sam "gaće na štapu ponio", ali neću odustati, kad se ovaj režim svrgne silom.

Name

Ma suplja prica

26.04.2019 12:20

VEC SAD..KOLIKO OD ORVOG MAJA TREBA UVESTI SVA PRAVA RADNIKU KOJA SU MU ZAKONSKI ZAGARANTOVANA.JA ODO KOPAT KANALE DA BIH IMAO DA TUZIM FIRMU PVC STOLARIJE KOJI SU MI DUZNI 6 000 MARAKA PLUS 6 GODINA NEUPLACENOG STAZA..DOK SAM SE JA BORIO DA MI DJECA ZAVRSE FAKULTETE DA OD SVOJIH PLATA ZIVE..STANUJU..STVARAJU PORODICU ..ETO ODOSE I ONI...NEMA POSLA U BIJELJINI OSIM MICINIH PULENA I DODIKOVIH..I OVI STO PRICAJU SU SE SNASLI I DOBRO IM JE..SUPLJA PRICA

ODGOVORITE
Name

ekonomista

26.04.2019 12:24

Sve je to u redu ali imamo kasnjenje od najmanje 15 godina. Sada je kasno zaustavljati lavinu koja gazi sve! Ne vidim tu nikakve perspektive!

ODGOVORITE
Name

Re

27.04.2019 06:29

Ko će vratiti ljude iz boljeg u našu žabokrečinu?

Name

Realno

26.04.2019 12:25

Rasteretiti privredu, uvesti minimalac bruto 1000 KM a da su svi doprinosi 100 KM. Na taj način radnik dobije 900 KM neto...

ODGOVORITE
Name

ekonomista

26.04.2019 15:14

Onima koji ostaju mogu biti povecane plate, ali ce fondovi (zdravstveni, penzioni itd.) biti toliko prazni da ce ekonomski model u RS biti neodrziv! Tada ce se neminovno sjediniti RS i Federacija, ali ni to nece moci da izmjeni stanje na bolje!

Name

Re

26.04.2019 12:27

Nije sve u parama ima I u mjestu gdje živiš i u kakvom si okruženju . 90% ljudi pati od psihičkih problema. Korupcija i beznazdje vlada svugdje

ODGOVORITE
Name

kasno je

26.04.2019 12:27

Kasno vi sada brstite politiku da ce biti dobro zivota u RS nema u BiH nema. Koga god da pitam srbe muslimane hrvate svi isto misle. Nikome nije do rata samo dajte plate minimalnu 1000km postujte radnika radno vrijeme a ekonomista svako moze biti. Povrat poreza i gradjanima satrasmo se placajuci vam poreze i pdv koji vi gurate samo sebi. Dosta je bilo- sretno svakome ko odlazi i veliki napredak osjetice po dobijanju prve plate.

ODGOVORITE
Name

paljanin

26.04.2019 12:30

Sta posle zavrsetka fakulteta, posla na Palama nema, plate male, ko zajase drzavnu kasu malo se i nada ko ne zajasa pije kafu za 1km jer posla nema. Samo gas iz ove bijedne drzave, Afrika je Svajcarska za nas.

ODGOVORITE
Name

Pravna drzava

26.04.2019 12:30

Prije svega toga, vladavina prava i stop kriminalu i korupciji,odgovornost pa dalje redom kako treba.

ODGOVORITE
Name

Ruki

26.04.2019 12:40

Najveći problem što je privatnicima već 15 godina data sva sloboda da rade šta oće s radnikom. Dok su davali plate po 300,400 maraka, istovremeno su kupovali sebi stanove, skupocjena auta i ljetovali po Tajlandu. Sad kad više neće niko da im radi ni za veće pare, onda oće reforme u privredi, izmjene zakona, smanjenje poreza, rasterećenje itd itd...

ODGOVORITE
Name

zdravko

26.04.2019 13:18

Nista VI nećete zaustaviti da date place duplo ,ljudi ce opet odlaziti uzalud vam trud svirači .u hrvatskoj tjeraju da za sezonu rade sobarce da rade 16 sati dnevno 500 eura neće niko a tolike pare zarade,pa su rekli da ce zvati radnice iz Srbije.Ja bih vam preporučio bolje nemojte dolaziti nek im propadne sezona za pitajte se dali ce vam kada podjete isplatiti zaradjeno to su prdercine i varalice teške bolje je sa govnima neimat nikakva posla.

Name

Sve umrezeno

26.04.2019 13:30

Ne samo to, koliko su plata ostali duzni radnicima, kojw nikada ni sudski nisu uspjeli naplatiti. I na taj nacin su se bogatili.

Name

Boro

26.04.2019 19:23

Pa kralju sto ti ne otvoris firmu,pa zaposlis 100 radnika,svima daj platu 1000 maraka,a sebi 1100,pa ti vodi toliku firmu,brini o svim.obavezama,drzavi,porezima,inspekcijama,i da li ces se od tolikog stresa probuditi slijedeci dan ujutro,kad si tako pametan.Po tebi gazda firme treba da vodi toliku firmu a da ima istu platu kao i obicni radnici...Kakvih sve boloda ima majko moja,najveci domet im je da iapiju pivo ispred prodavnice,i da palamude po citav dan na internetu,a nista korisno u zivotu nisu uradili...

Name

Zar ne!?

26.04.2019 21:38

Pa to bi bilo realno i onako je sa nasih ledja dosao do te firme.

Name

Glamoc

26.04.2019 12:49

RADIS GODINAMA U FIRMI, CIJELO VRIJEME ISTA PLATA, NIKAD POVISICA, RADNO VRIJEME SE NEZNA KAD DODJES DANAS NA POSAO, PREKOVREMENI SATI SE NE PLACAJU... TREBATE JOS STA? NORMALNOM DOSTA!

ODGOVORITE
Name

Lilic

26.04.2019 13:00

Narod se iseljava iz Makedonije,Kosova,Bugarske,Srbije,Hrvatske... .Nigdje tamo nema price o trecem entitetu,unitarizaciji i smatram da je to i kod nas minoran faktor.Ali bas.Ne vjerujem u ekonomiju gdje se mogu administrativno dizati plate,a ovoliko.Tu ima nesto prostora,vise da se izpeglaju neke anomalije pa i gluposti u nasem ecc sistemu.Trebaju nam novi proizvodi,po mogucnosti oni na kojima se moze nesto bolje zaraditi.Znaci proizvodnja kao put da dignemo standard.Po mogucnosti proizvodnja za izvoz.Tu ima veliki prostor,jer ove razvijene zemlje nece da se bakcu sa proizvodima na kojima je mala zarada po njihovim standardima,a po nasim standadima tu je zarada ok.Kako to postici?

ODGOVORITE
Name

Usput

26.04.2019 13:36

Podrska ovom komentaru, mislim da ste uboli u centar problema. Administrativno dizanje plata ce samo da pozatvara ogroman broj firmi, koje su same krive. A zasto? Zato sto nisu spremne na ulaganje u razvoj, ljudske resurse, razvoj novog proizvoda itd. Rad na lon poslovima za 5-8 eura/h bruto je golo prezivljavanje. Matematika je egzaktna i neumoljiva. Uzmite jednu niskoprofitnu oblast kao sto su obuca i tekstil gdje rade desetine hiljade radnika u RS, gdje bruto sat 10KM. Znaci, teoretski za rad od 184h radnik zaradi 1840KM, sto je u praksi nemoguce jer je dokazano da je max produktivnost radnika oko 65%, to znaju kolege iz oblasti organizacije. 1000KM neto je oko 1600 bruto. Tu su jos prevoz, topli obrok, bolovanja, GO,amortizacija, profit firme,..., tako da je neki max 700KM, realnih. Ali, gazde nisu spremne da odskoluju kadar, da plate ambiciozne radnike, uloze u automatizaciju procesa, stvaraju svoj brend itd., gdje bi mogli vise da naplate svoj finalni proizvod. Znaci, povecanje zasnovano na realnim osnovama je moguce samo odmicanjem od pukog naplacivanja radnog sata za poznatog kupca, koristenjem njegovog materijala i propisanom tehnologijom.

Name

@Роки

26.04.2019 13:03

БХ је Држава народа са испраним мозговима,они све одлучују . Неможе покрасти изборе кад би 80% гласало за промене. Стално исти ликови владају. Никад у БХ неће бит боље.

ODGOVORITE
Name

TAKO JE ROKIII

26.04.2019 14:03

OVDE ŽIVOZA NEMA STALNO NAM PRIJETE NEKAKVIM SUKOBIMA RATOVIMA ZATO MOJA JE PREPORUKA SVI KOI MOGU NEKA IDU I TRAŽE SPAS I SEBI I PORODICI JA LIČNO IMAM JEDNOG SINA I ON JE OTIŠAO. SREĆNO I NJEMU A I SVIMA KOI SU OTIŠLI ILI ĆE IĆI

Name

Krcmar

26.04.2019 13:36

Ma jebes BiH, a posebno jebes Rupu Seljacku. Ovde u EU je bajka. Crknite balkanci, o vama sve najgore.

ODGOVORITE
Name

dijaspora_FI

26.04.2019 13:53

U redu je stari, ja samo da dodam: Dok su kriminalci na vlasti nema dalje! Pozdrav

Name

racic

26.04.2019 13:44

Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Re

26.04.2019 15:03

Trebate se VI poslodavci odreci malo profita. Ne serite!

ODGOVORITE
Name

Re

26.04.2019 18:21

Tacno, stalno kukaju, a enormno se bogate na grbaci radnika. Pogledajte im vile, automobile, avione i da ne nabrajam dalje. Treba da plate dobro radnike, da profit ulazu u razvoj firme a ne da trose na svoje prohtjeve. Neka pokusaju da zive od prosjecne plate.

Name

decko

26.04.2019 15:18

Kad bi se sve ove reforme napravile, Bosna ne bi bila Bosna, vec "Neverland"! Nema od toga nista... narode, bjezite!

ODGOVORITE
Name

Sinergija

26.04.2019 15:28

Pozdrav sa hrvatskog primorja,zas posao od 1000eura u Bijeljini,ni Mico Micic kao stela ,ne bih mogla da pomogne.Ovoj prvi korak ka odlasku iz onoga sto se zove Republika Srpska,a u kuci stoji medalja zasluga za narod,koja se dodjeljujeporodicama poginulim pripadnika Vojske Republike Srpske,a Vama Milorade,Mico,Pavicu,Bosicu,Govedarice i ostali zelim svu srecu u nasoj,a prije bih rekao vasoj Republici Srpskoj,i nadam se da ce i vas adjeca uskoro iz nje kada vise ne bude sta za ukrasti.

ODGOVORITE
Name

Banja

26.04.2019 17:27

Nema rizika pakujse i idi.

ODGOVORITE
Name

Svi

26.04.2019 18:40

SAMO IDITE ŠTO BRŽE SVE BOLJE OVOJE LOPOVSKA PRIVATNA DRŽAVA DASAM MLADJI BEZ RAZMIŠLJANJA OTIŠO BI OSTAVIO SVE ŠTO SAM STEKAO ZA OVO MOJI GODINA I NIKAD NEBI POMISLIO DA KROČIM NOGOM NAZAD.

Name

PAKUJ KOFER

26.04.2019 18:44

U OVOJ ZEMLJI OSTAĆE SAMO ONI STARI BOLESNI NEMOĆNI A SVI KOI SU PAMETNI ONI ĆE IZ OVOG (PAKLA) POBJEĆI

Name

RS mafijaska

26.04.2019 18:18

Svaki dan u RS je gubitak vremena, jest da se radi u EU ili bilo gdje samo sto dalje od RS i ovih lopova. Svake izbore nas zeznu prevare slazu a vi i dalje zivite u nadi

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

26.04.2019 20:54

Pa ko vam brani da idete samo idite ima nas kojii bi ostali

Name

Za kolace?

27.04.2019 11:04

Ako nema od cega!

ODGOVORITE