Три бх.производа свјетски бренд

Босна и Херцеговина има три производа на листи Свјетске организације за интелектуално власништво (WИПО) као заштићене производе историјског подручја, и то Херцеговачки мед, Цазински мед од кестена и однедавно Романијски скоруп-кајмак, казао је директор Института за интелектуално власништво БиХ Јосип Мерџо у склопу Дана отворених врата које је тај институт организовао у Мостару, Бањалуци и Сарајеву поводом Свјетског дана интелектуалног власништва.

Босна и Херцеговина 26.04.2019 | 12:45
Три бх.производа свјетски бренд
Он је истакао да је Институт у протеклој години имао 86 пријава домаћих патената, а око 430 међународних и поручио како свака заштита интелектуалног власништва даје додатни квалитет производу који се штити и самим тим на тржишту постиже већу цијену.  

“Треба разликовати пријаву од објаве. Сама пријава је један формални корак, међутим након тога слиједи мукотрпно испитивање и истраживање о томе је ли то што се сматра патентом заиста патент”, казао је Мерџо и напоменуо како сваки патент мора бити иновација, али свака иновација не мора бити патент.

Оцијенио је како је на нивоу Европске уније око 32 посто БДП-а директно везано уз кориштење права интелектуалног власништва у промету роба и услуга и осталих врста индустрије и споменуо такође примјер Кине која годишње евидентира више од миллион пријава патената. 

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бозо

26.04.2019 10:53

Чуј неки мед и кајмак су нечије интелектуално власништво. Такав кајмак се радио у ширем подручју БиХ, као и мед и то стољечима. Постоје неке финесе код припреме које могу дати специфичности, ајд да кажемо иновације које је опет можда неко ко о пријавама ништа и не познаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.04.2019 12:40

Други могу, а да ми не можемо? Зашто то теби смета? Да једна Швајцарска има толико квалитетно биље, као што га има Херцеговина, до сад би имали 100 врста брендираног меда и ти би то прихватио. Из Билеће редовно добијам мед, а неколико пута сам пробао и багремов из Цазина, а то све рачунам у исто подручје као и Бихаћ. Тек кад пробаш, видиш који је то квалитет. Сиреви су посебна прича. Имамо их на све стране, а рецептуре и надморска висина су пресудни.

Name

Еурека

26.04.2019 12:39

Оно сто се мозе заститити патентом јесу 1. рјесења или побољсања вец постојецих рјесења техницких проблема, затим 2. процеси (производње, обраде, технолоских процеси итд). Теорије (математика, физика итд) не могу бити застицене патентом. Патентом се циља на практицну примјену. Знаци овдје се мозе радити о прецесу прераде, производње, конзервирања, паковања итд. кајмака, меда итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што се тиче меда

26.04.2019 18:01

Док сам ја била мала пар ох се с тим бавило, али није било шећера и превара. Баш узмем по кашику у почетку скептична, али осјећам да имам више енергије. Немам главобоље. Мед није чак ни сладак и није од кестена, али је из Цазина. Не знам какви су други, јер у Босни нисам била од 1993. али ове могу препоручити. Овдје има купити меда из цијелог свијета, али видиш шећер и сладак је да се човјеку повраћа. Лулић мед вриједи пробати. Кајмак ужички и капак. Сир димљени и то ливањски. То је моја Југославија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

губавац

26.04.2019 19:01

Имате три бренда! И шта ћете сад!? Чекамо да видимо како ћете то упропастити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питер

27.04.2019 08:30

А гдје је добојски цевап?

ОДГОВОРИТЕ