Tri bh.proizvoda svjetski brend

Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićene proizvode istorijskog područja, i to Hercegovački med, Cazinski med od kestena i odnedavno Romanijski skorup-kajmak, kazao je direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizovao u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

Bosna i Hercegovina 26.04.2019 | 12:45
Tri bh.proizvoda svjetski brend
On je istakao da je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata, a oko 430 međunarodnih i poručio kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.  

“Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent”, kazao je Merdžo i napomenuo kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Ocijenio je kako je na nivou Evropske unije oko 32 posto BDP-a direktno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo takođe primjer Kine koja godišnje evidentira više od million prijava patenata. 

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bozo

26.04.2019 10:53

Čuj neki med i kajmak su nečije intelektualno vlasništvo. Takav kajmak se radio u širem području BiH, kao i med i to stolječima. Postoje neke finese kod pripreme koje mogu dati specifičnosti, ajd da kažemo inovacije koje je opet možda neko ko o prijavama ništa i ne poznaje.

ODGOVORITE
Name

Re:

26.04.2019 12:40

Други могу, а да ми не можемо? Зашто то теби смета? Да једна Швајцарска има толико квалитетно биље, као што га има Херцеговина, до сад би имали 100 врста брендираног меда и ти би то прихватио. Из Билеће редовно добијам мед, а неколико пута сам пробао и багремов из Цазина, а то све рачунам у исто подручје као и Бихаћ. Тек кад пробаш, видиш који је то квалитет. Сиреви су посебна прича. Имамо их на све стране, а рецептуре и надморска висина су пресудни.

Name

Eureka

26.04.2019 12:39

Ono sto se moze zastititi patentom jesu 1. rjesenja ili poboljsanja vec postojecih rjesenja tehnickih problema, zatim 2. procesi (proizvodnje, obrade, tehnoloskih procesi itd). Teorije (matematika, fizika itd) ne mogu biti zasticene patentom. Patentom se cilja na prakticnu primjenu. Znaci ovdje se moze raditi o precesu prerade, proizvodnje, konzerviranja, pakovanja itd. kajmaka, meda itd.

ODGOVORITE
Name

Što se tiče meda

26.04.2019 18:01

Dok sam ja bila mala par oh se s tim bavilo, ali nije bilo šećera i prevara. Baš uzmem po kašiku u početku skeptična, ali osjećam da imam više energije. Nemam glavobolje. Med nije čak ni sladak i nije od kestena, ali je iz Cazina. Ne znam kakvi su drugi, jer u Bosni nisam bila od 1993. ali ove mogu preporučiti. Ovdje ima kupiti meda iz cijelog svijeta, ali vidiš šećer i sladak je da se čovjeku povraća. Lulić med vrijedi probati. Kajmak užički i kapak. Sir dimljeni i to livanjski. To je moja Jugoslavija.

ODGOVORITE
Name

gubavac

26.04.2019 19:01

Imate tri brenda! I šta ćete sad!? Čekamo da vidimo kako ćete to upropastiti.

ODGOVORITE
Name

Piter

27.04.2019 08:30

A gdje je dobojski cevap?

ODGOVORITE