Батагон потврдио обуставу уплате

Незадовољна судским решењем Основног суда у Зворнику, донетим 19. априла, којим је Фабрика глинице "Бирач" обавезана да "Павгорду" плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем "Алумине", компанија "Батагон" блокирала је уплату од 43 милиона КМ, која је проистекла из Меморандума са Владом РС. Саоштење ове компаније преносимо у целости:

Република Српска 25.04.2019 | 17:56
Батагон потврдио обуставу уплате
- У жељи да се избегну различита тумачења последњих догађања везаних за Алумину, наглашавамо да је компанија Батагон  ,у петак 19. априла, извршила уплату и тако испунила обавезу преузету Меморандумом са Владом РС , те уплатили 43 милиона КМ, колико износи номинална вредност  потраживања Владе РС у Фабрици глинице „Бирач" у стечају.

У складу са роком дефинисаним у Меморандуму и закључцима из истог, дат је налог банци у Швајцарској ради трансфера новца.

Сходно валути плаћања новац је на рачуну Владе РС требало бити 24. априла.

О томе је банка и обавестила Владу РС!

Како је 19.априла, донето судско решење Основног суда у Зворнику, којим је Фабрика глинице "Бирач" обавезана да "Павгорду" плати више од 122 милиона КМ, а да се извршење овог потраживања спроводи преузимањем "Алумине", нарушена су права Батагона која проистичу из Меморандума са Владом РС.

Упркос безочној кампањи која је вођена против нас и упркос испуњавању свих договора, само због те судске пресуде били смо принуђени да привремено блокирамо уплату, док не сагледамо правне последице такве судске одлуке!

Компанија Батагон, искрено и у најбољој намери приступила је испуњењу својих уговорних обавеза, са жељом да од Алумине направи компанију, респектабилну у европским оквирима, јер за то постоји реалан потенцијал!

Међутим, од самог почетка наша инвестиција дочекана је са  неочекиваним неразумевањем једног дела јавности.

Паушалне оцене, па чак и увреде истрпели смо а да се нисмо оглашавали, уверени да поступамо исправно у интересу РС, њених грађана и наше компаније.

Ова последња догађања отворила су и нове теме.

Наше намере су у закључцима Меморандума са Владом Републике Српске.

Наше уговорне обавезе су испуњене .

Наша очекивања су доведена у питање и ми се сада налазимо у статусу мировања, очекујући да се договорени посао спроведе у оквиру закона, на задовољство свих учесника, а у интересу грађана Републике Српске и наше компаније - наведено је и саопштењу "Батагона". 

(БН)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Никола

25.04.2019 16:05

Вишковић каже да има 5 примјерак уплатнице и да паре само што нису легле!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.04.2019 16:16

Диспечер нема појма.

Name

Јохн

25.04.2019 17:39

Ја сутра доносим диспецеру пети примјерак на 86 милиона, могу ли ја да купим ту Алумину?

Name

Ре Јохн

25.04.2019 19:41

Их, закаснио си.... Али има један рудник код Приједора ако си заинтересиран.

Name

Вуна Кицо

25.04.2019 19:48

Засто бисте одустали. Сада сте јос сигурнији да цете купљено оотразивање и наплатити. Ал се зајебасте са овом изјавом. Знаци, вама циљ није била куповина потразивања, него да кроз ту трансакцију постанете вецински власник Алумине. Ал' вас Дебели зајеба. Додик се сада тресе у Ватикану. Ко Скопље. Казу да це се због тога залити Папи

Name

Пицин Паркиц

25.04.2019 19:51

Ала их Дебели Павле Гордиц Нагуси. Аферим јунаце. Лаки се негдје дебело прерацунао

Name

Тута Бугарин

25.04.2019 19:54

БатаГони се преварио. Знао је за спор и његова уплата није ницим условљена. Посто се влада добро обезбиједила (претпоставка је) сада це од Батагонове банке (вјероватно свајцарске) наплатити огромну стету. Не вјерујем да су уговор са Батагоном склопили на лијепе оци

Name

Левати Класицни

25.04.2019 19:57

Код потписа уговора Влада није ниста прецутала или сакрила. Према томе, уговор са Батагоном је ваљан и Батагон га мора испостовати. Који левати. Куоују потразивање а знају за спор.

Name

Неце Моци

25.04.2019 19:58

То не мозе бити разлог за неиспуњење уговора. Мало су направили греску у корацима

Name

Блуф

25.04.2019 20:02

Ста це банка достављати доказ о уплати. Ако је стварно изврсена, уплата за дан-два буде на рацуну корисника. И ствар готова. Али не, ту несто смрди па се гадјају тобозњим копијама уплате. И јос је повуку. Абецеда неструног и невјестог скривања малверзација. Ко земљорадницка задруга

Name

Курава

25.04.2019 20:10

Овдје се ради о наставку беспостедне крваве борбе за Алумину два мафијаска (да, класицно мафијаска) клана. Једног цији су изврсиоци локални серифи Буцо и Горди, и другог цији је изврсилац (а не Капо) Златар. Златар сада љуби руку Златоусницу, а мисли на Буцу и Павла. Гребацу им мајку, мисли Дрекавац, али и ЛокалМафиози коње (судије) за трку имаду.

Name

Тики Така

25.04.2019 20:13

То сто је суд донио било какву одкуку не мозе бити разлог за раскид уговора. Који вас адвокат Приправник на то зло навраца. Вратите налог да вам Диспецер не слози тузбицу. Па цете онда и зестоке пенале платити. На касу, момци

Name

Хоцемо гаранцију

25.04.2019 20:17

Коко то мозе. Није то пација скола. Ако сте потписали уговор испостујте га момци. Инаце це саобрацајни инзињер да активира банкарску гаранцију. Кпја се инаце увијек трази и добије код тако вазних уговора.

Name

ТОП ИДЕЈА

25.04.2019 20:18

Расплаках се. Сутра покрецем акцију да се људима помогне и скупе паре

Name

Акко лаззе Козза..

25.04.2019 20:19

Диспецеру покази уплатницу

Name

Будјо и Карамеле

25.04.2019 20:21

А ви као нисте знали да ппстоји спор у току.. Једино сто нисте вјеровали да це судиница послусати другу страну. Кад се паре унапријед узму, услуга се мора направити. Инаце, лети глава

Name

Пун куфер

25.04.2019 20:25

У интересу градјана РС је да се двије супарницке групе поубијају и народу оставе фабрику. Пун нам вас је ку.. фер

Name

ТОП ИДЕЈА

25.04.2019 20:26

Послије гребања нема кајања. Платите и цутите. Али ви пара немате и народу бацате прасину у оци

Name

Кицени сватови

25.04.2019 20:43

Коју сте ви обавезу испунили. Сто сте дали па повукли налог. Наводно. Ниста ви нисте испунили. Ко вам је крив сто сте повјеровали у прицу да це Павгорд бити одбијен са захтјевом. Знаци, знали сте за судски спор, а ипак потписали уговор о откупу потразивања. Нема "пуј пике не вази". Тразили сте, гледајте.

Name

Санери

25.04.2019 20:47

Ови из Батагона се понасају као на пијаци. А не као неко ко је потписао медјународно обавезујуци уговор. Неце се свајцарска дрзава брукати сбог балканских Санера. Натјераце вас да платите, па се после залите.

Name

Туре буре ваља

25.04.2019 20:57

Батагон ко да је пао с марса. Ко вам даде такав савјет. Да нисте у обавези да платите. Какве везе има принудна наплата потразивања једног повјериоца, по једном основу, са купопродајом потразивања по сасвим другом основу. Никакве. Ви нисте потписали уговор са Алумином која је приликом потписа несто прецутала. Него са повјериоцем Алумине, који мозе, али не мора, да зна ста се десава са дузником. Ви сте били у обавези да то провјерите. Уосталом, ви сте знали за потразивање Павгорда, и његов судски захтјев за принудну наплату

Name

ЗИВИО ФБИ

25.04.2019 21:21

Е цим се права слузба укљуци ови мисеви из јавне куце се повуку.

Name

хм

25.04.2019 22:04

Нова муљаза се муља.

Name

Греска у корацима

26.04.2019 04:34

Ови Батагонци су праве папцине незналице. Ко вам само повјери да за њега проведете ову осјетљиву информацију. Прво, налог сте дали 19 априла у петак јер сте знали да се суботом и недељом налози не изврсавају. Сами сте одстампали копију налога на коме стоји "налог је дат, валута је 24 април". У понедељак 22 априла стопирате изврсење налога, и тако уплата постаје безпредметна. Као да није била. Неспособна Влада (нико не говори ни један страни језик) прогута удицу и стварно помисли да сте изврсики обавезу. Уствари, и они су знали да је то само блефирана уплата. Друго, зајебасте се кад рекосте да је банка обавиједтила Владу. То никада не цини ни једна банка. Банка мозе клијенту да да копију налога, или му омогуци да је сам одстампа, ако је уплата он лине. Дајте људи, платите некога способног да вас подуци да лазете и муљате мало боље.

Name

Апсана

26.04.2019 05:02

По ком основу (закону, статуту фирме, итд.) повјерилац, конкретно неспособна Влада, мозе да за доспјело а ненаплацено потразивање, купцу потразивања пренесе своје акције које има у дузнику. Ни по једном. Како је онда Неспособна Влада, на цијем целу је била Неспособна Наставница Енглеског, могла да прода своје потразивање у Алумини и казе умјесто потразивања узмите нас удио - акције у тој фирми. Даље, ко дугује Влади, Бирац или Алумина. Доспјело а ненаплативо потразивање дијели судбину свих других потразивања у стецајном поступку, и не мозе се претварати у акције. Дузник, конкретно Бирац, не мозе свој дуг гарантовати акцијама, јер акцијама располазе само власник акција. У Бирацу је то Влада а у Алумини Бирац. Овдја има затвора за најмање 100 година

Name

Дозивотна

26.04.2019 05:06

Влада је Батагону продала потразивање за порезе и доприносе за које је претходно ослободила Бирац. Влада је Бирацу за вријеме Литванаца опростила или отписала стотине милиона потразивања по разним основама. Порези, доприноси, струја, вода, плин,.. Сада да видимо ко це први на дозивотну робију

Name

Ре Зивио ФБИ

26.04.2019 05:58

Какав црни и кукавни ФБИ. Насим лоповима и криминалцима (цитај : мафији) те паре лезе по рацунима у иностранству годинама. Сви медјународни званицници за то знају, али не предузимају ниста. Засто : па једноставно јер је то њихова скола, њихов стил зивота и нацин рада. Један од основних постулата на којима капитализам поцива. Ко коме отме, ко кога зајебе, ко кога убије, ко повуце први пистољ. Па ваљда сте гледали каубојске филмове. Видјели сте ста се тамо десава. Најпрофитабилније су фабрике мртвацких сандука. Наси лопови су то само преписали, науцили градиво и сад из те дисциплине дрзе предавања.

Name

Љуља нана Рокана...

26.04.2019 06:06

...Он се гица ногама. Дје овдје памет. Влада у техницком мандату без тендера продаје непостојеце потразивање. Потразивање је пореске управе, ПИО-а, Здравственог, итд. Како техницка влада (цитај уцитељица) мозе да прода потразивање које није њено. Како фирма која нема ни дана искуства у производњи и продаји глинице и зеолита мозе да постане сувласник једног гиганта као сто је Бирац или Алумина. На ста су се за пословање неспособни власници Батагона ослонили кад су се упустили у авантуру куповине потразивања које није могло бити обезбиједјено акцијама. Мозе се замислити ста би се десило да су паре легле. Батагон их никад не би могао повратити. Отисле би у будзетску рупу без дна...за пензије..

Name

Гризлy

26.04.2019 06:11

Има ли у Влади икакав струцњак да Диспецере и Скретницаре подици ста могу а ста не могу да казу. Па овај братунацки великомуценик јос не даде ни једну изјаву а да сам себи не забије гол. Кога цовјеце висе интересује пети примјерак. Ко данас иста доказује петим примјерком уплате. Паре, или су уплацене, или нису уплацене. Не дај да те левати из Батагона возају и праве смијесним. Прихватио си да оправдавас тудји (уцитељицин);криминал, и није ти било доста. Смири се и повуци руцну, инаце зарадицес и ти прдекану.

Name

Заре

25.04.2019 16:09

Сад ће господа из Батагона да туже РС и да траже плаћање штете због неостварене добити од пар десетина милиона марака... наравно, пресуда ће бити у њихову корист. То је и био циљ све ове заврзламе око Батагона и Алумине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

25.04.2019 16:28

Ово је све режирано, сад иде тужба, изгубљена добит, превара... Диспечеру тебе треба тужити, јер си знао да је суски поступак у тијеку.

Name

вјештак

25.04.2019 16:49

Сад ће Батагон тужити РС за превару и тражит ће одштету десет и више милона, јер су изгубили неки тендер због ове трансакције. Наравно, све је изрежирано са Додиком, а пси лају.

Name

Електро

25.04.2019 17:49

Тако је било и за оне хидроелектране на врбасу, цини ми се да има нека тузба

Name

Љуба

25.04.2019 17:55

Затвори прозор, убиће те промаја.

Name

Вруц па кромпир

26.04.2019 05:52

Није Диспецер донио одлуку него Наставница у техницком мандату. Саобрацајцу је остало да вади вруц кромпир

Name

ПРАВДА

25.04.2019 16:10

--------УПЛАТИЛИ ПА ОБУСТАВИЛИ-----ТАКО НЕ ПОСЛУЈЕ НИ ЈЕДНА БАНКА-----ПУСТЕ ЛАЗИ-----АКО ВЕЦ РАДИТЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАДЈАНА И АКО СТЕ ПРЕУЗЕЛИ ДА РИЗИКУЈЕТЕ-----ОНДА ИСПУНИТЕ СВОЈЕ ОБАВЕЗЕ-----РИЗИК-ПРОФИТ----ЛАЗЉИВИ БАТАГОН И КОРУМПИРАНА ВЛАДА РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

25.04.2019 22:12

Осмисљен сценарио, видјен безброј пута. Нема ту никаквих озбиљних инвеститора, када се аве сагледа, нити је икада било,само лаици су се могли такво цему понадати.

Name

Зоки

25.04.2019 16:23

М А Ф И Ј О ,за ову земљу људи су гинулу не да би је Ви пљацкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

25.04.2019 16:35

Добро досли у РС, где је свако преварен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

25.04.2019 18:04

Све треба приватизоват , или влада нетреба дават ни паре за оне који послују у минусу.Комунизам је пропао али људи нису тога свесни. Ко незна пословат кљуц у браву.

Name

Пепи

26.04.2019 12:00

Све иста матрица код ових,назови великих бизниса-превара.Сјетите се Цеза,епилог је судски спор у коме губимо спор а иза свега стоје наше патриоте.Исто вам је то са Цомсаром у Угљевику.Добије бољу концесију од оне коју има државно предузеће.Фигнирали су кобајаги неке припремне радове а сад ће да туже РС за некакву штету.И иза њих стоје патриоте.Батагон нема паре,а ово је измишљени спор по већ виђеном сценарију.А тек шта нас чека са рафинеријом и рудником Љубија.Ни сам бог нам не може помоћи.Тек смо на пола тунела.

Name

Гергелy

25.04.2019 17:31

Нису могли уплатити 19 Априла посто је био празник не радни дан или Велики Петак.Лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукановиц

25.04.2019 18:00

Ја знам да Алумина нема везе са овим јер је Батагон купио дуг Бираца према РС. Друго, Павгорд није дао марку а хоце да је повјерилац. Какви су то муфјузи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

25.04.2019 18:21

Е ово је већ нешто ново и нешто друго. Зашто би се доводило у питање ово саопштење, ако су наводи из њега потпуно јасни. Пре да се намећу питања: - Како је то Председник Владе РС знао да је извршена уплата ? - Како се за тако кратко време Председник Владе РС, прво оградјивао да не зна ко је Батагон, да би се брже боље хвалио уплатом ? - Да ли је Председник Владе РС знао да ће суд оваквом својом одлуком онемогућити прилив у буџет знатних средстава ? - Да ли је Председник Владе РС свестан да се таквом судском одлуком и обуставом уплате од стране Батагона доводе у потпуно подредјени, готово безизлазни положај сви повериоци, а највише Буџет Републике Српске? Да ли ће неко одговарати за ову папазјанију и штету нанесену Буџету РС ? И на крају: да ли ћете ангажовати неко стручно лице да објасни како се ова операција плаћања изводи ? Овај текст који сте објавили је савршена подлога за анализу, а анализом би се отворило низ тема. Шанса за све .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко

25.04.2019 19:27

Браво. То су питања на месту. Али, тешко да ће се неко од званичника одважити да одговори на њих. Та пресуда, због које су Швајцарци зауставили трансфер, је тема свих тема. И што је донесена мимо закона, и што као последицу нема намирење, већ изазива огромну штету пре свега Буџету Српске, па онда осталим повероцима и на крају радницима, које сада нико не помиње. А 1600 радника храни још најмање пет пута толико становника Бирача. Па нећете ваљда да кажете како ће Гоци и Дебели да подижу производне капацитете Алумине и да се баве развојем. Под хитно на сунце целу операцију. Без вредјања и неистина. Истина на сунце, па ком обојци, ком опанци. Верујем да и вас занима та истина .

Name

Ја

25.04.2019 19:36

Ћорак Лаки. Није шанса за све. У РС - нема шансе за народ.

Name

Крими

25.04.2019 21:04

Одлука Гоцијеве судије Тодоровиц директно наноси 100 милиона км стете. Гдје је онај Говедарица правобранилац, одмах га треба разресити због овог угрозавања имовине. Имали сте Батгон који је хтјео да све откупи, сад имате Гоција који хоце све да отме.

Name

НН

25.04.2019 18:42

Зна диспецер све сам се прави луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

25.04.2019 19:19

Јаста него одустат, треба вам одузет и хотел Бистрицу на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљојко

25.04.2019 19:47

Браво, видиш како знаш.И дати хотел теби.Кажи шта ти још треба, безвезњаковићу. У ком времену ти живиш идиоте? Одузимати имовину која је плаћена. То ти је идеја ? Копни у безнадју.

Name

СТРАХ

25.04.2019 19:24

Дошле лоле са запада, испитују криминал вијека , зато је све обустваљено. Да се елегантно изваде наложио Миле суду да битанги Павловићу исплате 122 милиона. Знали су да ће бити демонстрација по том питању и да би завршуио као сви диктатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иии

25.04.2019 20:00

Сада нек је продају за 300 милиона они који су говорили у скупстини да толико вриједи.Својим неодговорним изјавама остетили су будзет за 43 милиона.Сада се банке и добављаци и купци повлаце и слиједи стецај Алумине.Браво за дусмане Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

26.04.2019 13:20

Сећа ли се још неко оне "докапитализације" Банке Српске? Не сећа....то је само 13 милџи њема... Хало Бинг, како Брат? Опет у затвору? Штета..

Name

Стецај

25.04.2019 20:02

Иде блокада Алумине од стране Павгорда и стецај.И пропаст назалост.Али то је једино рјесење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једна мајка

25.04.2019 20:27

Није вам ваљао Батагон, сад узивајте са локалним пајтосима...и ако су замрзли трансакцију...једино ми зао тих 1600 људи јер не видим како це се сад извуци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2019 05:29

Па ту су способни људи из власти, они ће то ријешити.

Name

Србо Швајцарац

26.04.2019 04:40

Текст саопштења је пристојан и суштински тачан. Сви ви около наоколо. Суштина је да је Батагон уплатио 43мКМ, и на тај начин откупио потраживања државе РС у целини, што је пример без преседана, јер се потраживања углавном дисконтују. С друге стране Павгорд је преко суда обезбедио намирење својих 4мКМ тако што је раније са тим износом откупио 155мКМ потраживања Укио банке из Литваније. Сви који овде паметују и "знају" изостављају ту чињеницу: држава себе намирује у целости, а овамо кроз "независан" суд намирује фиктивно потраживање и забија нож у ледја Батагону који у потпуности поштује Меморандум којим се Влада Републике Српске максимално обезбедила. Како ви паметњаковићи-коментатори знате све ово о чему пишете, а не поменете и узмете у обзир ту чињеницу да Влада РС од Батагона добија комплетно потраживање и препушта Батагон осталим поцериоцима на наплату, а препуштајући суд Павгорду, губи све, оставља остале повериоце без ичега, оставља Алумину без ичега, оставља раднике без посла и сасвим извесно уништава гигант који знатно утиче на ГДП Републике Српске. Ово саопштење је тема за озбиљну државничку расправу, а не за пијацу.

ОДГОВОРИТЕ