Batagon potvrdio obustavu uplate

Nezadovoljna sudskim rešenjem Osnovnog suda u Zvorniku, donetim 19. aprila, kojim je Fabrika glinice "Birač" obavezana da "Pavgordu" plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem "Alumine", kompanija "Batagon" blokirala je uplatu od 43 miliona KM, koja je proistekla iz Memoranduma sa Vladom RS. Saoštenje ove kompanije prenosimo u celosti:

Republika Srpska 25.04.2019 | 17:56
Batagon potvrdio obustavu uplate
- U želji da se izbegnu različita tumačenja poslednjih događanja vezanih za Aluminu, naglašavamo da je kompanija Batagon  ,u petak 19. aprila, izvršila uplatu i tako ispunila obavezu preuzetu Memorandumom sa Vladom RS , te uplatili 43 miliona KM, koliko iznosi nominalna vrednost  potraživanja Vlade RS u Fabrici glinice „Birač" u stečaju.

U skladu sa rokom definisanim u Memorandumu i zaključcima iz istog, dat je nalog banci u Švajcarskoj radi transfera novca.

Shodno valuti plaćanja novac je na računu Vlade RS trebalo biti 24. aprila.

O tome je banka i obavestila Vladu RS!

Kako je 19.aprila, doneto sudsko rešenje Osnovnog suda u Zvorniku, kojim je Fabrika glinice "Birač" obavezana da "Pavgordu" plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem "Alumine", narušena su prava Batagona koja proističu iz Memoranduma sa Vladom RS.

Uprkos bezočnoj kampanji koja je vođena protiv nas i uprkos ispunjavanju svih dogovora, samo zbog te sudske presude bili smo prinuđeni da privremeno blokiramo uplatu, dok ne sagledamo pravne posledice takve sudske odluke!

Kompanija Batagon, iskreno i u najboljoj nameri pristupila je ispunjenju svojih ugovornih obaveza, sa željom da od Alumine napravi kompaniju, respektabilnu u evropskim okvirima, jer za to postoji realan potencijal!

Međutim, od samog početka naša investicija dočekana je sa  neočekivanim nerazumevanjem jednog dela javnosti.

Paušalne ocene, pa čak i uvrede istrpeli smo a da se nismo oglašavali, uvereni da postupamo ispravno u interesu RS, njenih građana i naše kompanije.

Ova poslednja događanja otvorila su i nove teme.

Naše namere su u zaključcima Memoranduma sa Vladom Republike Srpske.

Naše ugovorne obaveze su ispunjene .

Naša očekivanja su dovedena u pitanje i mi se sada nalazimo u statusu mirovanja, očekujući da se dogovoreni posao sprovede u okviru zakona, na zadovoljstvo svih učesnika, a u interesu građana Republike Srpske i naše kompanije - navedeno je i saopštenju "Batagona". 

(BN)

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

Nikola

25.04.2019 16:05

Višković kaže da ima 5 primjerak uplatnice i da pare samo što nisu legle!?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

25.04.2019 16:16

Dispečer nema pojma.

Name

John

25.04.2019 17:39

Ja sutra donosim dispeceru peti primjerak na 86 miliona, mogu li ja da kupim tu Aluminu?

Name

Re John

25.04.2019 19:41

Ih, zakasnio si.... Ali ima jedan rudnik kod Prijedora ako si zainteresiran.

Name

Vuna Kico

25.04.2019 19:48

Zasto biste odustali. Sada ste jos sigurniji da cete kupljeno ootrazivanje i naplatiti. Al se zajebaste sa ovom izjavom. Znaci, vama cilj nije bila kupovina potrazivanja, nego da kroz tu transakciju postanete vecinski vlasnik Alumine. Al' vas Debeli zajeba. Dodik se sada trese u Vatikanu. Ko Skoplje. Kazu da ce se zbog toga zaliti Papi

Name

Picin Parkic

25.04.2019 19:51

Ala ih Debeli Pavle Gordic Nagusi. Aferim junace. Laki se negdje debelo preracunao

Name

Tuta Bugarin

25.04.2019 19:54

BataGoni se prevario. Znao je za spor i njegova uplata nije nicim uslovljena. Posto se vlada dobro obezbijedila (pretpostavka je) sada ce od Batagonove banke (vjerovatno svajcarske) naplatiti ogromnu stetu. Ne vjerujem da su ugovor sa Batagonom sklopili na lijepe oci

Name

Levati Klasicni

25.04.2019 19:57

Kod potpisa ugovora Vlada nije nista precutala ili sakrila. Prema tome, ugovor sa Batagonom je valjan i Batagon ga mora ispostovati. Koji levati. Kuouju potrazivanje a znaju za spor.

Name

Nece Moci

25.04.2019 19:58

To ne moze biti razlog za neispunjenje ugovora. Malo su napravili gresku u koracima

Name

Bluf

25.04.2019 20:02

Sta ce banka dostavljati dokaz o uplati. Ako je stvarno izvrsena, uplata za dan-dva bude na racunu korisnika. I stvar gotova. Ali ne, tu nesto smrdi pa se gadjaju toboznjim kopijama uplate. I jos je povuku. Abeceda nestrunog i nevjestog skrivanja malverzacija. Ko zemljoradnicka zadruga

Name

Kurava

25.04.2019 20:10

Ovdje se radi o nastavku bespostedne krvave borbe za Aluminu dva mafijaska (da, klasicno mafijaska) klana. Jednog ciji su izvrsioci lokalni serifi Buco i Gordi, i drugog ciji je izvrsilac (a ne Kapo) Zlatar. Zlatar sada ljubi ruku Zlatousnicu, a misli na Bucu i Pavla. Grebacu im majku, misli Drekavac, ali i LokalMafiozi konje (sudije) za trku imadu.

Name

Tiki Taka

25.04.2019 20:13

To sto je sud donio bilo kakvu odkuku ne moze biti razlog za raskid ugovora. Koji vas advokat Pripravnik na to zlo navraca. Vratite nalog da vam Dispecer ne slozi tuzbicu. Pa cete onda i zestoke penale platiti. Na kasu, momci

Name

Hocemo garanciju

25.04.2019 20:17

Koko to moze. Nije to pacija skola. Ako ste potpisali ugovor ispostujte ga momci. Inace ce saobracajni inzinjer da aktivira bankarsku garanciju. Kpja se inace uvijek trazi i dobije kod tako vaznih ugovora.

Name

TOP IDEJA

25.04.2019 20:18

Rasplakah se. Sutra pokrecem akciju da se ljudima pomogne i skupe pare

Name

Akko lazze Kozza..

25.04.2019 20:19

Dispeceru pokazi uplatnicu

Name

Budjo i Karamele

25.04.2019 20:21

A vi kao niste znali da ppstoji spor u toku.. Jedino sto niste vjerovali da ce sudinica poslusati drugu stranu. Kad se pare unaprijed uzmu, usluga se mora napraviti. Inace, leti glava

Name

Pun kufer

25.04.2019 20:25

U interesu gradjana RS je da se dvije suparnicke grupe poubijaju i narodu ostave fabriku. Pun nam vas je ku.. fer

Name

TOP IDEJA

25.04.2019 20:26

Poslije grebanja nema kajanja. Platite i cutite. Ali vi para nemate i narodu bacate prasinu u oci

Name

Kiceni svatovi

25.04.2019 20:43

Koju ste vi obavezu ispunili. Sto ste dali pa povukli nalog. Navodno. Nista vi niste ispunili. Ko vam je kriv sto ste povjerovali u pricu da ce Pavgord biti odbijen sa zahtjevom. Znaci, znali ste za sudski spor, a ipak potpisali ugovor o otkupu potrazivanja. Nema "puj pike ne vazi". Trazili ste, gledajte.

Name

Saneri

25.04.2019 20:47

Ovi iz Batagona se ponasaju kao na pijaci. A ne kao neko ko je potpisao medjunarodno obavezujuci ugovor. Nece se svajcarska drzava brukati sbog balkanskih Sanera. Natjerace vas da platite, pa se posle zalite.

Name

Ture bure valja

25.04.2019 20:57

Batagon ko da je pao s marsa. Ko vam dade takav savjet. Da niste u obavezi da platite. Kakve veze ima prinudna naplata potrazivanja jednog povjerioca, po jednom osnovu, sa kupoprodajom potrazivanja po sasvim drugom osnovu. Nikakve. Vi niste potpisali ugovor sa Aluminom koja je prilikom potpisa nesto precutala. Nego sa povjeriocem Alumine, koji moze, ali ne mora, da zna sta se desava sa duznikom. Vi ste bili u obavezi da to provjerite. Uostalom, vi ste znali za potrazivanje Pavgorda, i njegov sudski zahtjev za prinudnu naplatu

Name

ZIVIO FBI

25.04.2019 21:21

E cim se prava sluzba ukljuci ovi misevi iz javne kuce se povuku.

Name

hm

25.04.2019 22:04

Nova muljaza se mulja.

Name

Greska u koracima

26.04.2019 04:34

Ovi Batagonci su prave papcine neznalice. Ko vam samo povjeri da za njega provedete ovu osjetljivu informaciju. Prvo, nalog ste dali 19 aprila u petak jer ste znali da se subotom i nedeljom nalozi ne izvrsavaju. Sami ste odstampali kopiju naloga na kome stoji "nalog je dat, valuta je 24 april". U ponedeljak 22 aprila stopirate izvrsenje naloga, i tako uplata postaje bezpredmetna. Kao da nije bila. Nesposobna Vlada (niko ne govori ni jedan strani jezik) proguta udicu i stvarno pomisli da ste izvrsiki obavezu. Ustvari, i oni su znali da je to samo blefirana uplata. Drugo, zajebaste se kad rekoste da je banka obavijedtila Vladu. To nikada ne cini ni jedna banka. Banka moze klijentu da da kopiju naloga, ili mu omoguci da je sam odstampa, ako je uplata on line. Dajte ljudi, platite nekoga sposobnog da vas poduci da lazete i muljate malo bolje.

Name

Apsana

26.04.2019 05:02

Po kom osnovu (zakonu, statutu firme, itd.) povjerilac, konkretno nesposobna Vlada, moze da za dospjelo a nenaplaceno potrazivanje, kupcu potrazivanja prenese svoje akcije koje ima u duzniku. Ni po jednom. Kako je onda Nesposobna Vlada, na cijem celu je bila Nesposobna Nastavnica Engleskog, mogla da proda svoje potrazivanje u Alumini i kaze umjesto potrazivanja uzmite nas udio - akcije u toj firmi. Dalje, ko duguje Vladi, Birac ili Alumina. Dospjelo a nenaplativo potrazivanje dijeli sudbinu svih drugih potrazivanja u stecajnom postupku, i ne moze se pretvarati u akcije. Duznik, konkretno Birac, ne moze svoj dug garantovati akcijama, jer akcijama raspolaze samo vlasnik akcija. U Biracu je to Vlada a u Alumini Birac. Ovdja ima zatvora za najmanje 100 godina

Name

Dozivotna

26.04.2019 05:06

Vlada je Batagonu prodala potrazivanje za poreze i doprinose za koje je prethodno oslobodila Birac. Vlada je Biracu za vrijeme Litvanaca oprostila ili otpisala stotine miliona potrazivanja po raznim osnovama. Porezi, doprinosi, struja, voda, plin,.. Sada da vidimo ko ce prvi na dozivotnu robiju

Name

Re Zivio FBI

26.04.2019 05:58

Kakav crni i kukavni FBI. Nasim lopovima i kriminalcima (citaj : mafiji) te pare leze po racunima u inostranstvu godinama. Svi medjunarodni zvanicnici za to znaju, ali ne preduzimaju nista. Zasto : pa jednostavno jer je to njihova skola, njihov stil zivota i nacin rada. Jedan od osnovnih postulata na kojima kapitalizam pociva. Ko kome otme, ko koga zajebe, ko koga ubije, ko povuce prvi pistolj. Pa valjda ste gledali kaubojske filmove. Vidjeli ste sta se tamo desava. Najprofitabilnije su fabrike mrtvackih sanduka. Nasi lopovi su to samo prepisali, naucili gradivo i sad iz te discipline drze predavanja.

Name

Ljulja nana Rokana...

26.04.2019 06:06

...On se gica nogama. Dje ovdje pamet. Vlada u tehnickom mandatu bez tendera prodaje nepostojece potrazivanje. Potrazivanje je poreske uprave, PIO-a, Zdravstvenog, itd. Kako tehnicka vlada (citaj uciteljica) moze da proda potrazivanje koje nije njeno. Kako firma koja nema ni dana iskustva u proizvodnji i prodaji glinice i zeolita moze da postane suvlasnik jednog giganta kao sto je Birac ili Alumina. Na sta su se za poslovanje nesposobni vlasnici Batagona oslonili kad su se upustili u avanturu kupovine potrazivanja koje nije moglo biti obezbijedjeno akcijama. Moze se zamisliti sta bi se desilo da su pare legle. Batagon ih nikad ne bi mogao povratiti. Otisle bi u budzetsku rupu bez dna...za penzije..

Name

Grizly

26.04.2019 06:11

Ima li u Vladi ikakav strucnjak da Dispecere i Skretnicare podici sta mogu a sta ne mogu da kazu. Pa ovaj bratunacki velikomucenik jos ne dade ni jednu izjavu a da sam sebi ne zabije gol. Koga covjece vise interesuje peti primjerak. Ko danas ista dokazuje petim primjerkom uplate. Pare, ili su uplacene, ili nisu uplacene. Ne daj da te levati iz Batagona vozaju i prave smijesnim. Prihvatio si da opravdavas tudji (uciteljicin);kriminal, i nije ti bilo dosta. Smiri se i povuci rucnu, inace zaradices i ti prdekanu.

Name

Zare

25.04.2019 16:09

Sad će gospoda iz Batagona da tuže RS i da traže plaćanje štete zbog neostvarene dobiti od par desetina miliona maraka... naravno, presuda će biti u njihovu korist. To je i bio cilj sve ove zavrzlame oko Batagona i Alumine.

ODGOVORITE
Name

100%

25.04.2019 16:28

Ovo je sve režirano, sad ide tužba, izgubljena dobit, prevara... Dispečeru tebe treba tužiti, jer si znao da je suski postupak u tijeku.

Name

vještak

25.04.2019 16:49

Sad će Batagon tužiti RS za prevaru i tražit će odštetu deset i više milona, jer su izgubili neki tender zbog ove transakcije. Naravno, sve je izrežirano sa Dodikom, a psi laju.

Name

Elektro

25.04.2019 17:49

Tako je bilo i za one hidroelektrane na vrbasu, cini mi se da ima neka tuzba

Name

Ljuba

25.04.2019 17:55

Zatvori prozor, ubiće te promaja.

Name

Vruc pa krompir

26.04.2019 05:52

Nije Dispecer donio odluku nego Nastavnica u tehnickom mandatu. Saobracajcu je ostalo da vadi vruc krompir

Name

PRAVDA

25.04.2019 16:10

--------UPLATILI PA OBUSTAVILI-----TAKO NE POSLUJE NI JEDNA BANKA-----PUSTE LAZI-----AKO VEC RADITE U INTERESU GRADJANA I AKO STE PREUZELI DA RIZIKUJETE-----ONDA ISPUNITE SVOJE OBAVEZE-----RIZIK-PROFIT----LAZLJIVI BATAGON I KORUMPIRANA VLADA RS.

ODGOVORITE
Name

Ih

25.04.2019 22:12

Osmisljen scenario, vidjen bezbroj puta. Nema tu nikakvih ozbiljnih investitora, kada se ave sagleda, niti je ikada bilo,samo laici su se mogli takvo cemu ponadati.

Name

Zoki

25.04.2019 16:23

M A F I J O ,za ovu zemlju ljudi su ginulu ne da bi je Vi pljackali.

ODGOVORITE
Name

Jovan

25.04.2019 16:35

Dobro dosli u RS, gde je svako prevaren!

ODGOVORITE
Name

Brzi

25.04.2019 18:04

Sve treba privatizovat , ili vlada netreba davat ni pare za one koji posluju u minusu.Komunizam je propao ali ljudi nisu toga svesni. Ko nezna poslovat kljuc u bravu.

Name

Pepi

26.04.2019 12:00

Sve ista matrica kod ovih,nazovi velikih biznisa-prevara.Sjetite se Ceza,epilog je sudski spor u kome gubimo spor a iza svega stoje naše patriote.Isto vam je to sa Comsarom u Ugljeviku.Dobije bolju koncesiju od one koju ima državno preduzeće.Fignirali su kobajagi neke pripremne radove a sad će da tuže RS za nekakvu štetu.I iza njih stoje patriote.Batagon nema pare,a ovo je izmišljeni spor po već viđenom scenariju.A tek šta nas čeka sa rafinerijom i rudnikom Ljubija.Ni sam bog nam ne može pomoći.Tek smo na pola tunela.

Name

Gergely

25.04.2019 17:31

Nisu mogli uplatiti 19 Aprila posto je bio praznik ne radni dan ili Veliki Petak.Laz.

ODGOVORITE
Name

Vukanovic

25.04.2019 18:00

Ja znam da Alumina nema veze sa ovim jer je Batagon kupio dug Biraca prema RS. Drugo, Pavgord nije dao marku a hoce da je povjerilac. Kakvi su to mufjuzi.

ODGOVORITE
Name

Laki

25.04.2019 18:21

E ovo je već nešto novo i nešto drugo. Zašto bi se dovodilo u pitanje ovo saopštenje, ako su navodi iz njega potpuno jasni. Pre da se nameću pitanja: - Kako je to Predsednik Vlade RS znao da je izvršena uplata ? - Kako se za tako kratko vreme Predsednik Vlade RS, prvo ogradjivao da ne zna ko je Batagon, da bi se brže bolje hvalio uplatom ? - Da li je Predsednik Vlade RS znao da će sud ovakvom svojom odlukom onemogućiti priliv u budžet znatnih sredstava ? - Da li je Predsednik Vlade RS svestan da se takvom sudskom odlukom i obustavom uplate od strane Batagona dovode u potpuno podredjeni, gotovo bezizlazni položaj svi poverioci, a najviše Budžet Republike Srpske? Da li će neko odgovarati za ovu papazjaniju i štetu nanesenu Budžetu RS ? I na kraju: da li ćete angažovati neko stručno lice da objasni kako se ova operacija plaćanja izvodi ? Ovaj tekst koji ste objavili je savršena podloga za analizu, a analizom bi se otvorilo niz tema. Šansa za sve .

ODGOVORITE
Name

Srećko

25.04.2019 19:27

Bravo. To su pitanja na mestu. Ali, teško da će se neko od zvaničnika odvažiti da odgovori na njih. Ta presuda, zbog koje su Švajcarci zaustavili transfer, je tema svih tema. I što je donesena mimo zakona, i što kao posledicu nema namirenje, već izaziva ogromnu štetu pre svega Budžetu Srpske, pa onda ostalim poverocima i na kraju radnicima, koje sada niko ne pominje. A 1600 radnika hrani još najmanje pet puta toliko stanovnika Birača. Pa nećete valjda da kažete kako će Goci i Debeli da podižu proizvodne kapacitete Alumine i da se bave razvojem. Pod hitno na sunce celu operaciju. Bez vredjanja i neistina. Istina na sunce, pa kom obojci, kom opanci. Verujem da i vas zanima ta istina .

Name

Ja

25.04.2019 19:36

Ćorak Laki. Nije šansa za sve. U RS - nema šanse za narod.

Name

Krimi

25.04.2019 21:04

Odluka Gocijeve sudije Todorovic direktno nanosi 100 miliona km stete. Gdje je onaj Govedarica pravobranilac, odmah ga treba razresiti zbog ovog ugrozavanja imovine. Imali ste Batgon koji je htjeo da sve otkupi, sad imate Gocija koji hoce sve da otme.

Name

NN

25.04.2019 18:42

Zna dispecer sve sam se pravi lud

ODGOVORITE
Name

modricanin

25.04.2019 19:19

Jasta nego odustat, treba vam oduzet i hotel Bistricu na Jahorini.

ODGOVORITE
Name

Miljojko

25.04.2019 19:47

Bravo, vidiš kako znaš.I dati hotel tebi.Kaži šta ti još treba, bezveznjakoviću. U kom vremenu ti živiš idiote? Oduzimati imovinu koja je plaćena. To ti je ideja ? Kopni u beznadju.

Name

STRAH

25.04.2019 19:24

Došle lole sa zapada, ispituju kriminal vijeka , zato je sve obustvaljeno. Da se elegantno izvade naložio Mile sudu da bitangi Pavloviću isplate 122 miliona. Znali su da će biti demonstracija po tom pitanju i da bi završuio kao svi diktatori.

ODGOVORITE
Name

Iii

25.04.2019 20:00

Sada nek je prodaju za 300 miliona oni koji su govorili u skupstini da toliko vrijedi.Svojim neodgovornim izjavama ostetili su budzet za 43 miliona.Sada se banke i dobavljaci i kupci povlace i slijedi stecaj Alumine.Bravo za dusmane Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Владимир

26.04.2019 13:20

Сећа ли се још неко оне "докапитализације" Банке Српске? Не сећа....то је само 13 милџи њема... Хало Бинг, како Брат? Опет у затвору? Штета..

Name

Stecaj

25.04.2019 20:02

Ide blokada Alumine od strane Pavgorda i stecaj.I propast nazalost.Ali to je jedino rjesenje

ODGOVORITE
Name

Jedna majka

25.04.2019 20:27

Nije vam valjao Batagon, sad uzivajte sa lokalnim pajtosima...i ako su zamrzli transakciju...jedino mi zao tih 1600 ljudi jer ne vidim kako ce se sad izvuci....

ODGOVORITE
Name

Ре

26.04.2019 05:29

Па ту су способни људи из власти, они ће то ријешити.

Name

Srbo Švajcarac

26.04.2019 04:40

Tekst saopštenja je pristojan i suštinski tačan. Svi vi okolo naokolo. Suština je da je Batagon uplatio 43mKM, i na taj način otkupio potraživanja države RS u celini, što je primer bez presedana, jer se potraživanja uglavnom diskontuju. S druge strane Pavgord je preko suda obezbedio namirenje svojih 4mKM tako što je ranije sa tim iznosom otkupio 155mKM potraživanja Ukio banke iz Litvanije. Svi koji ovde pametuju i "znaju" izostavljaju tu činjenicu: država sebe namiruje u celosti, a ovamo kroz "nezavisan" sud namiruje fiktivno potraživanje i zabija nož u ledja Batagonu koji u potpunosti poštuje Memorandum kojim se Vlada Republike Srpske maksimalno obezbedila. Kako vi pametnjakovići-komentatori znate sve ovo o čemu pišete, a ne pomenete i uzmete u obzir tu činjenicu da Vlada RS od Batagona dobija kompletno potraživanje i prepušta Batagon ostalim poceriocima na naplatu, a prepuštajući sud Pavgordu, gubi sve, ostavlja ostale poverioce bez ičega, ostavlja Aluminu bez ičega, ostavlja radnike bez posla i sasvim izvesno uništava gigant koji znatno utiče na GDP Republike Srpske. Ovo saopštenje je tema za ozbiljnu državničku raspravu, a ne za pijacu.

ODGOVORITE