БиХ непривлачна за инвестиције

БиХ се налази на 18. мјесту од 20 земаља источне Европе по атрактивности за њемачке инвеститоре, показују подаци Њемачке привредне коморе у Хрватској.

Босна и Херцеговина 23.04.2019 | 10:30
БиХ непривлачна за инвестиције
Према опсежном истраживању које је Њемачка привредна комора обавила у свим земљама источне Европе, од земаља у нашем региону најбоље је позиционирана Словенија, која је на петом мјесту. Хрватска је сљедећа на осмом мјесту, а иза ње је Србија на 11, а Сјеверна Македонија на 13. мјесту. Црна Гора је на 14. мјесту, а претпосљедње, 19. мјесто припада Албанији, а неславно задње Косову.

С обзиром на то да се земље западне Европе налазе у бољој позицији, може се рећи да ови резултати показују да је БиХ по атрактивности за њемачке инвеститоре на зачељу Европе, уз Албанију и Косово.

Њемачкој привредној комори у БиХ смо послали упит о конкретним стварима на које се жале њемачки привредници у БиХ, али нам је речено да ће наредне седмице бити организована прес-конференција на којој ће бити изнесени подаци за БиХ, те да се раније о томе неће оглашавати.

Упркос томе што је Хрватска на релативно високом мјесту, готово половина њемачких предузећа која су учествовала у анкети, ту земљу више не би изабрала као мјесто за инвестирање. Од њих 68 одсто, који су 2017. изразили спремност да поново инвестирају у Хрватску, тек њих 54 одсто би то урадило у истраживању из прошле године.

"Главни разлози за незадовољство предузећа су недостатак борбе против корупције и криминала, велико пореско оптерећење, порески систем и администрација, јавна управа и недостатак правне сигурности", наведено је у истраживању.

Игор Гавран, економски аналитичар, каже да се резултати испитивања њемачких привредника у Хрватској могу пренијети и у БиХ, с тим да је, како каже, стање вјероватно још горе.

"Сви ти аргументи који се наводе, од компликоване администрације, пореза, криминала и корупције постоје и овдје, с тим да БиХ није ни чланица ЕУ нити близу да постане чланица. Дакле, и без чекања резултата Њемачке привредне коморе за БиХ, сама логика каже шта се може очекивати", рекао је Гавран.

Он је подсјетио колико сусједне земље попут Србије улажу како би помогле долазак страних инвеститора, наводећи примјер фабрике "Волксwаген", иако се, како је рекао, та инвестиција вјероватно неће остварити у Србији.

"Конкуренција за довођење страних инвеститора у околне земље, а посебно њемачких, је веома велика. Наша конкуренција нуди боље услове и зато те земље углавном успију привући инвеститоре умјесто БиХ, што и није посебно тешко јер БиХ углавном не ради ништа", рекао је Гавран.

Он је, ипак, навео да постоји више добрих примјера њемачких инвеститора у БиХ, али да се ту претежно ради о фирмама које су оријентисане на извоз.

Гавран истиче да БиХ има добре раднике и да ће они сигурно добити запослење, али да је једино питање хоће ли се запослити у БиХ или Њемачкој.

"Њемачка је за разлику од неких других земаља и те како свјесна потенцијала бх. радника и они свакако нису разлог овако лошег рејтинга БиХ. Ако остане стање овако какво јесте, њихови послодавци ће наше раднике запослити у Њемачкој, а бх. власти својим нечињењем, нажалост, томе врло квалитетно доприносе", закључио је Гавран.

5. мјесто      Словенија

8. мјесто      Хрватска

11. мјесто    Србија

13. мјесто    Сјеверна Македонија

14. мјесто    Црна Гора

18. мјесто    БиХ

19. мјесто    Албанија

20. мјесто    Косово

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рум плоцица

23.04.2019 08:41

Није истина, БиХ је задња у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

23.04.2019 09:29

Могло би се рећи да је БиХ задња у Свијету.

Name

Ре

23.04.2019 10:16

Није ни цудно ста раде Рудоња,Лукац И остала њихова хунта.

Name

Аустрија

23.04.2019 13:08

Коме вјероват кад додзу људи даби отворила неку пропалу Фабрик одмасе стезе обруц колико је колацица од свако га лопова људи се окрену И оду зељка толике године прави од додиково гована мелеме за будале које гласају за њих ал ето И говно имје драго

ОДГОВОРИТЕ