Влада Србије отписала 38% дуга

Приједлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на сједници Владе Србије, којим је предвиђено је да се преостали дио дуга конвертује у евре, да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто. Закон би требало до краја седмице да буде упућен у скупштинску процедуру.

Србија 16.04.2019 | 14:43
Влада Србије отписала 38% дуга
Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом рјешава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно рјешење, наводи се у саопштењу министарства.

“Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представају, банака, и државе са треће стране”, навео је Мали.

Разговори, каже, нису били нимало лаки.

“Али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга”, каже министар.

Предвиђено је да се преостали дио дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

“Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата”, истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромјесечни или шестомјесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од четири одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисницку понуду за закључење уговора.

Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавијести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се ријеши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима. 

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зналац

16.04.2019 12:58

Страшно, сад кад су банке почеле да губе судске спорове за Швајцарце. Држава се напрасно сјетила да "заштити грађане".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво,

16.04.2019 13:10

нека дају у јавност, ко је био креатор, те плачује, ђубрад покварена,!

Name

Ре зналац

16.04.2019 13:53

Судски спорови су досли до врховног касационог суда. Постоје и медјународни судови. Питање је како би то просло на тим судовима. Закон казе да је дозвољено све сто није законом забрањено. Нигдје не писе да је забрањено давати кредите у свајцарским францима. Знаци да је дозвољено. А ако су градјани управу засто се заустављају на овом ресењу. Овај закон не знаци да се морају повуци тузбе а на ове спорове се примјењују закони који су вазили у вријеме склапања уговора. По мени ово је смисљено ресење само да се заустави тај проблем по сваку цијену. Јер и банкама, градјанима и дрзави ови кредити представљају проблем. Због тога су постигли какав такав договор којим би дрзава намирила несто, банке би се одрекле нецега а дузници су вец дали много. Проблем је у томе сто се политицки поени сакуљају на нацин да се порез узима свима а дугови се плацају појединцима. По ком основу је то праведно. Засто се не отписе свима 38% дуговања? Нема разлике измедју франка и евра. Евро је прије 10година био 80 динара а сада је 118. По тој логици сада треба да буну дигну сви који су дигли кредите у еврима. Ако је објасњење да се дрзава умјесала због промјене курса онда треба јасно реци и да је курс евра промјењен. Ово је срамота. Појединци се задузили да би искористили мање камате, банке хоце на том послу еxтра профит а сада сви градјани да сносе тросак. Праведно је да тросак сносе они који су га створили и нико висе.

Name

ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ

16.04.2019 14:23

До сада су банке варале грађане а сад уз помоћ државе грађани варају банке.Ако је ишта овдје сигурно је да ће неко неког преварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДР

17.04.2019 07:26

Па ко је крив насем народу. Они нису преварени-извините ви сви који пљујете на све ово. Они су радили по слогану "Удјес изадјес и готов си". Ако то нас народ није схватио онда су глупави као да немају ни једног разреда основне сколе.Ја да се питам ја им не би изасла у Сусрет јер насем цовјеку је вазно ста се данас десава ,а ста це сутра бити не интересује га. Типицан нас менталитет-неко це платити

ОДГОВОРИТЕ