Vlada Srbije otpisala 38% duga

Prijedlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sjednici Vlade Srbije, kojim je predviđeno je da se preostali dio duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto. Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru.

Srbija 16.04.2019 | 14:43
Vlada Srbije otpisala 38% duga
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

“Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana – građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane”, naveo je Mali.

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.

“Ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga”, kaže ministar.

Predviđeno je da se preostali dio duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto.

“Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata”, istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromjesečni ili šestomjesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisnicku ponudu za zaključenje ugovora.

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima. 

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Znalac

16.04.2019 12:58

Strašno, sad kad su banke počele da gube sudske sporove za Švajcarce. Država se naprasno sjetila da "zaštiti građane".

ODGOVORITE
Name

Prvo,

16.04.2019 13:10

neka daju u javnost, ko je bio kreator, te plačuje, đubrad pokvarena,!

Name

Re znalac

16.04.2019 13:53

Sudski sporovi su dosli do vrhovnog kasacionog suda. Postoje i medjunarodni sudovi. Pitanje je kako bi to proslo na tim sudovima. Zakon kaze da je dozvoljeno sve sto nije zakonom zabranjeno. Nigdje ne pise da je zabranjeno davati kredite u svajcarskim francima. Znaci da je dozvoljeno. A ako su gradjani upravu zasto se zaustavljaju na ovom resenju. Ovaj zakon ne znaci da se moraju povuci tuzbe a na ove sporove se primjenjuju zakoni koji su vazili u vrijeme sklapanja ugovora. Po meni ovo je smisljeno resenje samo da se zaustavi taj problem po svaku cijenu. Jer i bankama, gradjanima i drzavi ovi krediti predstavljaju problem. Zbog toga su postigli kakav takav dogovor kojim bi drzava namirila nesto, banke bi se odrekle necega a duznici su vec dali mnogo. Problem je u tome sto se politicki poeni sakuljaju na nacin da se porez uzima svima a dugovi se placaju pojedincima. Po kom osnovu je to pravedno. Zasto se ne otpise svima 38% dugovanja? Nema razlike izmedju franka i evra. Evro je prije 10godina bio 80 dinara a sada je 118. Po toj logici sada treba da bunu dignu svi koji su digli kredite u evrima. Ako je objasnjenje da se drzava umjesala zbog promjene kursa onda treba jasno reci i da je kurs evra promjenjen. Ovo je sramota. Pojedinci se zaduzili da bi iskoristili manje kamate, banke hoce na tom poslu extra profit a sada svi gradjani da snose trosak. Pravedno je da trosak snose oni koji su ga stvorili i niko vise.

Name

POSLOVNI AMBIJENT

16.04.2019 14:23

Do sada su banke varale građane a sad uz pomoć države građani varaju banke.Ako je išta ovdje sigurno je da će neko nekog prevariti.

ODGOVORITE
Name

DR

17.04.2019 07:26

Pa ko je kriv nasem narodu. Oni nisu prevareni-izvinite vi svi koji pljujete na sve ovo. Oni su radili po sloganu "Udjes izadjes i gotov si". Ako to nas narod nije shvatio onda su glupavi kao da nemaju ni jednog razreda osnovne skole.Ja da se pitam ja im ne bi izasla u Susret jer nasem covjeku je vazno sta se danas desava ,a sta ce sutra biti ne interesuje ga. Tipican nas mentalitet-neko ce platiti

ODGOVORITE