Прослава у сјени измјена закона

У Бањалуци је обиљежено 27 година од оснивања полиције Републике Српске. Положени су вијенци на споменик палим припадницима Министарства унутрашњих послова, а у Центру за обуку у Залужанима изведена је показна вјежба и дијељена су признања и захвалнице. Ипак, све протиче у најави измјена Закона о јавном реду и миру, којим су предвиђена већа овлашћења за полицију, али и казне за оне који фотографисањем ометају полицијске службенике у раду.

Република Српска 04.04.2019 | 18:14
Прослава у сјени измјена закона
У полицији, али и у Влади Републике Српске благонаклони су према медијима када треба јавности да презентују своја достигнућа, али, очигледно, слабо подносе критику.

Најновијим најавама нацрта измјена Закона о јавном реду и миру, у чијем једном дијелу се предвиђа новчана и казна затвора за фотографисање полицајца, јер се може тумачити као ометање службеника у вршењу дужности, то је јасно стављено до знања.

Та најава, уз остале дијелове предложеног нацрта измјена, донекле је бацила у сјену обиљежавање Дана полиције Републике Српске, на којем је речено да је полиција стуб Републике Српске и да Српска улаже и да ће наставити да улаже у њено јачање.

- Након најава измјена закона и оштрог реаговања стручне јавности, ипак, помало помирљиве изјаве званичника МУП-а и Владе. Ништа још није званично и не односи се само на полицајце, тврди министар Драган Лукач.

Предсједник Владе Радован Вишковић каже да је усвојен закон у форми нацрта и напомиње да до приједлога закона треба да прође вријеме у којем је могућа корекција.

„Не можемо развластити полицајца, а од њега очекивати да буде ефикасан“, тврди предсједник Републике Српске Жељка ЦВијановић.

Гдје је граница између потенцијално све већих овлашћења полиције и угрожавања демократије, питање је без одговора.

Полиција Републике Српске, иначе, обиљежила је 27 година од оснивања.

Обиљежавању су присуствовали и високи званичници Владе Србије, а положени су вијенци на споменик и одана пошта полицајцима који су изгубили живот у стварању Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Познати певач

04.04.2019 16:22

Само оштро и у бубреге.Срамота је да се јауче у камере.Јуначки да се поднесе бол и понижење.Шта ко треба да снима када милиција друга Додика мене бије,па послије да ме моја рођена дјеца гледају по неким клиповима,федералним и ино медијима.Јуначки стиснем зубе и удри ме.Срамота је да свијет зна ако сам јаукнуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

04.04.2019 16:40

Треба бити велика будала па себе довести у такву ситуацију. Далеко од тога да подржавам ове лопове на власти, али тај би закон највише болио лопине и битанге, који би снимали полицију, ради провокације и ради спрдње пуштајући снимке на разним мјестима.

Name

Ре за МД

04.04.2019 18:29

Па они су спрдацина на сваком кораку. Заустављају ко дјикани, искацу из збуња, казу ниди свезан дај цвајз да неписем, дјw си мала јели све уреду изадји дер да те смекнем па настави. Јеси салуо коју пиву ноћас, оћес дуват или иди сједи у ауто да се договоримо. А сад горе ствари палицу цу ти набит у шупак ако проговориш, имам 14 закона и пиштољ у руци, мрак це те појести и тако даље

Name

Директ

04.04.2019 18:41

Ово је пут у јос вецу провалију! Ионако многи полицајци напустају МУП РС и одлазе у иностранство, док неки Срби Србују у све празнијој РС па ти удри Србе брате Србине!

Name

Милијана

04.04.2019 19:27

Браво пјевач! Лијепо сте и тачно објаснили. Доносе законе о заштити полицајаца.

Name

Памет у главу

04.04.2019 19:44

Не уздајте се у палицу да ријесавате стање до којег сте довели. Када се народ дигне, могу ухапсити 100, 200,,претуци казнити и ста онда? Револт народа јос зесци. И ста онда?

Name

Деки

04.04.2019 16:37

Поздрављам стварање резервног састава МУП-а Стављам се на располагање МУП-у Р.С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

04.04.2019 19:02

Знају они јако добро чиме ће србадију купити, стога хајтеее људи вамо у резервни састав! Само му дај униформу он одмах свр..ава и дај му да може у тој униформи пљачкат, убијат, силоват, млатит и лијечити своје фрустрације свог биједног постојања. Србину је то драже него хљеба се најест!

Name

Бубрег

04.04.2019 17:03

Да се полиција није велико упетљала у кривична дјела чији су организатори из врха структуре окорјели криминалци народ би био срећан и осјећао би се сигурни м. Овако полиција жели да успостави однос да на једано пунољетно лице има да пази један полицајац. То се не чини због безбједности становништва већ да се владајућа структура која пљачка све што угледа осјећа заштићено од свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

04.04.2019 19:09

Измијенит цемо ми вас све редом остат цете само у сјецању као сао крајина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворничанин

04.04.2019 19:13

хттпс://yоуту.бе/СцЦДИв_ауаг?т=45 :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољац

04.04.2019 19:14

Добровољно се јављам у резервни састав МУПа РС. Не оцекујем плату или било коју привилегију. Зивио МУП РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

к55

04.04.2019 23:38

Лукацу сконтао да Европска комисија покреће иницијативу праћења цијелог система владавине права у БиХ и видис ста вам се спрема и куда води тај пут и добро знас и ста слиједи.Неце ти помоци ни 10000 полицајаца,неце ти помоци ни да исценирас неку ситацију да би имао неки повод да би мало продузио мало слободе теби и дрзавној мафији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асоцијација

05.04.2019 07:28

Резервна полиција, резервна формација, резервисти, руља..??!! Има ли неки други назив да их назову и зову. Ови појмови асоцирају на зло, силу и насиље, безакоње и безвлашће, отворену пљачку и отимачину, некажњени злочин, ракију и нож, на неморалну политику и исто такве политичаре, на '91. и '92.

ОДГОВОРИТЕ