Proslava u sjeni izmjena zakona

U Banjaluci je obilježeno 27 godina od osnivanja policije Republike Srpske. Položeni su vijenci na spomenik palim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a u Centru za obuku u Zalužanima izvedena je pokazna vježba i dijeljena su priznanja i zahvalnice. Ipak, sve protiče u najavi izmjena Zakona o javnom redu i miru, kojim su predviđena veća ovlašćenja za policiju, ali i kazne za one koji fotografisanjem ometaju policijske službenike u radu.

Republika Srpska 04.04.2019 | 18:14
Proslava u sjeni izmjena zakona
U policiji, ali i u Vladi Republike Srpske blagonakloni su prema medijima kada treba javnosti da prezentuju svoja dostignuća, ali, očigledno, slabo podnose kritiku.

Najnovijim najavama nacrta izmjena Zakona o javnom redu i miru, u čijem jednom dijelu se predviđa novčana i kazna zatvora za fotografisanje policajca, jer se može tumačiti kao ometanje službenika u vršenju dužnosti, to je jasno stavljeno do znanja.

Ta najava, uz ostale dijelove predloženog nacrta izmjena, donekle je bacila u sjenu obilježavanje Dana policije Republike Srpske, na kojem je rečeno da je policija stub Republike Srpske i da Srpska ulaže i da će nastaviti da ulaže u njeno jačanje.

- Nakon najava izmjena zakona i oštrog reagovanja stručne javnosti, ipak, pomalo pomirljive izjave zvaničnika MUP-a i Vlade. Ništa još nije zvanično i ne odnosi se samo na policajce, tvrdi ministar Dragan Lukač.

Predsjednik Vlade Radovan Višković kaže da je usvojen zakon u formi nacrta i napominje da do prijedloga zakona treba da prođe vrijeme u kojem je moguća korekcija.

„Ne možemo razvlastiti policajca, a od njega očekivati da bude efikasan“, tvrdi predsjednik Republike Srpske Željka CVijanović.

Gdje je granica između potencijalno sve većih ovlašćenja policije i ugrožavanja demokratije, pitanje je bez odgovora.

Policija Republike Srpske, inače, obilježila je 27 godina od osnivanja.

Obilježavanju su prisustvovali i visoki zvaničnici Vlade Srbije, a položeni su vijenci na spomenik i odana pošta policajcima koji su izgubili život u stvaranju Republike Srpske.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Poznati pevač

04.04.2019 16:22

Samo oštro i u bubrege.Sramota je da se jauče u kamere.Junački da se podnese bol i poniženje.Šta ko treba da snima kada milicija druga Dodika mene bije,pa poslije da me moja rođena djeca gledaju po nekim klipovima,federalnim i ino medijima.Junački stisnem zube i udri me.Sramota je da svijet zna ako sam jauknuo.

ODGOVORITE
Name

MD

04.04.2019 16:40

Treba biti velika budala pa sebe dovesti u takvu situaciju. Daleko od toga da podržavam ove lopove na vlasti, ali taj bi zakon najviše bolio lopine i bitange, koji bi snimali policiju, radi provokacije i radi sprdnje puštajući snimke na raznim mjestima.

Name

Re za MD

04.04.2019 18:29

Pa oni su sprdacina na svakom koraku. Zaustavljaju ko djikani, iskacu iz zbunja, kazu nidi svezan daj cvajz da nepisem, djw si mala jeli sve uredu izadji der da te smeknem pa nastavi. Jesi saluo koju pivu noćas, oćes duvat ili idi sjedi u auto da se dogovorimo. A sad gore stvari palicu cu ti nabit u šupak ako progovoriš, imam 14 zakona i pištolj u ruci, mrak ce te pojesti i tako dalje

Name

Direkt

04.04.2019 18:41

Ovo je put u jos vecu provaliju! Ionako mnogi policajci napustaju MUP RS i odlaze u inostranstvo, dok neki Srbi Srbuju u sve praznijoj RS pa ti udri Srbe brate Srbine!

Name

Milijana

04.04.2019 19:27

Bravo pjevač! Lijepo ste i tačno objasnili. Donose zakone o zaštiti policajaca.

Name

Pamet u glavu

04.04.2019 19:44

Ne uzdajte se u palicu da rijesavate stanje do kojeg ste doveli. Kada se narod digne, mogu uhapsiti 100, 200,,pretuci kazniti i sta onda? Revolt naroda jos zesci. I sta onda?

Name

Deki

04.04.2019 16:37

Pozdravljam stvaranje rezervnog sastava MUP-a Stavljam se na raspolaganje MUP-u R.S.

ODGOVORITE
Name

Vanja

04.04.2019 19:02

Znaju oni jako dobro čime će srbadiju kupiti, stoga hajteee ljudi vamo u rezervni sastav! Samo mu daj uniformu on odmah svr..ava i daj mu da može u toj uniformi pljačkat, ubijat, silovat, mlatit i liječiti svoje frustracije svog bijednog postojanja. Srbinu je to draže nego hljeba se najest!

Name

Bubreg

04.04.2019 17:03

Da se policija nije veliko upetljala u krivična djela čiji su organizatori iz vrha strukture okorjeli kriminalci narod bi bio srećan i osjećao bi se sigurni m. Ovako policija želi da uspostavi odnos da na jedano punoljetno lice ima da pazi jedan policajac. To se ne čini zbog bezbjednosti stanovništva već da se vladajuća struktura koja pljačka sve što ugleda osjeća zaštićeno od svog naroda.

ODGOVORITE
Name

Damir

04.04.2019 19:09

Izmijenit cemo mi vas sve redom ostat cete samo u sjecanju kao sao krajina

ODGOVORITE
Name

Zvorničanin

04.04.2019 19:13

https://youtu.be/ScCDIv_auag?t=45 :)

ODGOVORITE
Name

Dobrovoljac

04.04.2019 19:14

Dobrovoljno se javljam u rezervni sastav MUPa RS. Ne ocekujem platu ili bilo koju privilegiju. Zivio MUP RS!!!

ODGOVORITE
Name

k55

04.04.2019 23:38

Lukacu skontao da Evropska komisija pokreće inicijativu praćenja cijelog sistema vladavine prava u BiH i vidis sta vam se sprema i kuda vodi taj put i dobro znas i sta slijedi.Nece ti pomoci ni 10000 policajaca,nece ti pomoci ni da isceniras neku sitaciju da bi imao neki povod da bi malo produzio malo slobode tebi i drzavnoj mafiji.

ODGOVORITE
Name

Asocijacija

05.04.2019 07:28

Rezervna policija, rezervna formacija, rezervisti, rulja..??!! Ima li neki drugi naziv da ih nazovu i zovu. Ovi pojmovi asociraju na zlo, silu i nasilje, bezakonje i bezvlašće, otvorenu pljačku i otimačinu, nekažnjeni zločin, rakiju i nož, na nemoralnu politiku i isto takve političare, na '91. i '92.

ODGOVORITE