Крајње вријеме за споразум

Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер поручио је да је крајње вријеме да Београд и Приштина постигну споразум, истовремено нагласивши да Вашингтон не прописује како то рјешење треба да изгледа.  

Свијет 03.04.2019 | 19:30
Крајње вријеме за споразум
Он је у интервјуу за магазин Корд подсјетио на поруку америчког предсједника Доналда Трампа да преговарачи треба да искористе “историјску шансу” за постизање споразума.

– Иако САД нису дио преговора, снажно подржавамо дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Косово и Србија треба да постигну споразум који је примјенљив, трајан и не ствара нестабилност ни у једној земљи ни региону. Ми ћемо озбиљно размотрити сваки споразум који испуњава ове услове – рекао је Палмер.

Он је додао да САД не прописују и неће прописивати како треба да изгледа рјешење и да процес и сам споразум треба да потекне од двије стране.

– Само тако он може да буде трајно примјенљив на Косову и у Србији – рекао је Палмер и додао да ниједна страна неће моћи да крене напред без свеобухватног споразума о нормализацији. 

САД су, како је додао, спремне да помогну на сваки могући начин, али од лидера обје стране зависи да пронађу пут назад за преговарачки сто и искористе оно што је предсједник Трамп назвао “историјском шансом”.

Он је навео да Београд и Приштина треба да доносе одлуке у складу са својим интересима, а да САД верују да ће ти интереси најбоље бити остварени кроз билатерални споразум који би довео до свеобухватне нормализације односа концентрисане на међусобном признању.

– Ми не заузимамо стране нити нудимо готова рјешења. ЕУ је посредник у дијалогу и ми смо спремни да помогнемо у том процесу – рекао је Палмер.

Поводом такси Приштине на српску робу, Палмер је оцијенио да су оне контрапродуктивне додавши да “ниједна страна не треба да трага за тактичким успјехом на штету стратешког циља”.

Он је позвао обје стране да избегавају потезе који отежавају компромис.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

обје стране

03.04.2019 17:40

ово је висе смијесно слусати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

03.04.2019 18:01

Драги господине доста је.У овој васој а не насој демократији нама је украдено од 130 до 150 милијарди марака.Од стране васих слугана.Нису они наси слугани него васи.Дајте мало скините нам их са грбаце а најбоље је да их поведете свију са собом.Господине.Па нису ови народи бас луди.

Name

Дјука

03.04.2019 18:55

Цему зурба? Демократски процеси уз постивање људских права се убрзано одвијају. Европски пут нема алтернативе. Тековине европске културе, права и наследја су гаранција успјеха. Када се Косово развије бице нама Србима посебно драго да се уз увазавање медјусобних потреба усагласе ставови обе стране.

Name

Да

03.04.2019 17:55

Ма псти то! Зна се ста ви радите,а овамо глуматате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

03.04.2019 18:05

Не мозе Србија да постигне споразум са дијелом своје територије! Је ли то ултиматум папаникус? Или примјена УН-1244?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно прицају друго раде

03.04.2019 18:47

ДЈе Американци додју ту нема мира. Америцка класика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.04.2019 21:27

Американци су развили трговину људским органима на Косову, па сада треба зивјети са таквим злоцинцима свима нама па и албанцима.... То је та њихова борба за угрозена људска права.