"Среди стање, има криминала"

– Рекли сте ми да средим стање у Управи, јер је раније било доста криминала и корупције и да никоме не вјерујете – испричао је Пејић на питање Јовичића о чему су причали на првом састанку.

Република Српска 03.04.2019 | 17:17
"Среди стање, има криминала"
Поступак набавка опреме, коју је од фирме “Оптел” наручило Министарства унутрашњих послова Републике Српске, имало је одређене пропусте и недостатке. 

Изјавио је ово данас у Основном суду у Бањалуци бивши начелник Управе за материјално финансијке и имовинске послове МУП РС Жељко Пејић.

Појаснио је да су за пропусте криви чланови комисије и руководиоци Управе коју је он накнадно преузео.

Он је данас као свједок тужилаштва у предмету против бившег министра унутрашњих послова РС Радислава Јовичића и директора “Оптела” Алеше Мајкић. Њих двојица се терети да су МУП Српске оштетили за око 260.000 марака.

Он је управо на питање Јовичића изјавио да је на мјеста начелника Управе дошао преко конкурса.

– Рекли сте ми да средим стање у Управи, јер је раније било доста криминала и корупције и да никоме не вјерујете – испричао је Пејић на питање Јовичића о чему су причали на првом састанку.

Пејић је додао и да је Јовичић о проблемима са фирмом “Оптел” могао знати само ако га је неко писмено о томе обавијестио.

Он је испричао да када је дошао на мјесто начелника да је био у току поступак набавка опреме за радиокомуникацију и да је тада стигао захтјев да се одгоди рок за исплату.

– Одгода је тражена јер нису добили дозволе од фирме из Њемачке. Касније је било још неколико захтјева за продужење, али су одбијени, потом смо кренули у поступак раскида уговора и покретања тужбе – рекао је Пејић. 

Додао је да када је било извјесно да ова фирма неће испоручити робу да су договорили да они врате паре у четири рате, али када је он смијењен са те функције, то није било урађено.

Као свједок саслушана је и Мирјана Тодоровић која такође запослена у МУП РС, она је изјавила да је од тадашње начелнице Ранке Ковачевић добила налог за авансо плаћање од 260.000 КМ фирми “Оптел” и да је то урадила.

– Касније је склопљен уговор да “Оптел” врати паре јер нису испоручили робу. Они су затим исплатили једну рату од 14.000 марака, и још једном приликом су платили око 2.000 КМ – истакла је Тодоровићева.

Према њеним ријечима, Јовичић јој се никада није обраћао нити вршио неке притиске на њу, око посла са фирмом “Оптел”.

Данас је саслушан и Раде Чавић који је радио на пословима ИТК у МУП РС и рекао је да  он направио спецификацију за набавку опреме за МУП и да је по тим његовим захтјевима одлучено да се набави нова опрема.

– Полицајци су користили старе радио везе, па се често дешавало да им неко “упада” у везе. Питали су ме шта да раде по томе и рекао сам им да набаве нову опрему. Написао сам спецификације и затим су ми један дан рекли да се требам састати са представником фирме “Оптел” – испричао је Чавић.

Каже да је тај састанак био под “велом тајни”, јер је то тајна набавка.

Чавић је додао да је на једном састанку видио да ово предузеће не послује добро и да је рекао да се о томе треба обавијестити министар.

Он је такође додао да га Јовичић није притискао ни звао, никада, па ни за овај случај.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Полице

03.04.2019 15:21

Сва срећа, сада нема криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2019 16:00

Да, да. Све по закону.

Name

Муп

03.04.2019 16:03

Тацно, сва среца. Радислав Јовициц је гробар криминалистицке полиције МУП- а РС, а овај је гробар цитавој полицији...

Name

Лемос

03.04.2019 16:14

Паре нису врацене од пропале набавке,нико нице одговарати ко Каргановиц и Вуцетиц,Литванци,Руси,Србијанци. То само у српској има под овој власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2019 19:03

Па против тих истих је он и покренуо поступак. Зато сад и није министар и сад га прогоне...

Name

сића

03.04.2019 16:36

У Геодетској управи за катастре Станковић набавни економ купи софтвер за милион КМ, који неможе мјесецима да проради, па онда купи нову верзију за 500 000 КМ и такио стално троши паре од кредита Св. банке. Сад му је кум Проинтер стална муштерија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

масала

03.04.2019 16:38

Најпостенији до сад министар и бас њему нашли да суде,свашта ...Изгледа кога ухватисе тога и ебасе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

03.04.2019 18:36

Баш тако, умјерен, паметан и школован министар и мислим да је његова грешка што се после оних предзадњих избора реално изјаснијо у афери папак...то му режим није могао опростити

Name

Монтаза

03.04.2019 16:43

Одмах се видјело да се ради о монтираном слуцају по оној опробаној "дрз'те лопова" да се скрене пазња са стварног криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Им

03.04.2019 20:08

Јовициц је најспособнији полицајац у РС а мозда и БиХ,био је сеф специјалне јединице Сипа у Сарајеву,има медаље из Француске као најбољи полицајац био је тамо на такмицењу,али као такав недоликује овом друству,СТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затвор

03.04.2019 20:21

Највеци сљам који је кроцио у МУП, ЛОПОВ, ЉИГА ОД ЦОВЕКА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

03.04.2019 20:36

НАЈПОСТЕНИЈИ МИНИСТАР.СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА ЈОВИЦИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

03.04.2019 22:42

Како цовјек овдје настрада ако само проба да ради поштено,мафија опасна. Јовичић је морална громада за овдасња г.вна и зато и испашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и корупција

04.04.2019 07:52

Нема љепшег, лачовнијег, рахатнијег и релаксиранијег посла од МУП тендера, МУП јавних набавки, МУП преговарачких поступака, уговарања, преговарања. Нико ни за здравље не пита, ни у зубе не гледа, нико не бенда, нити паре броји, а караване пролазе, ни керови чак не лају, нити гледају. И нико да подвикне, стан'те паше и субаше, доста бијаше. А дијапазон широк, све набавке крупне, аута, гориво и мазиво, прање и осигурање, наоружање, опрема разноразна, рановрсна. А тек грађевине - градња, доградња, реконструкција, обнова, санација, адаптација, Знао је то и овај препоштени, преподобни министар, добро је он у јахнију умочио, веле упућени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

04.04.2019 13:11

Па кад свр знас сто не пријављујес паметњаковицу. Писес о цовјеку кога не знас. Страдао у рату и он и брат који је остао без ноге. Стварали све својим радом. Ником дузни не остадосе никада а свакоме помогосе. Дрзава им враца овако а брат црнци на земљи и термоелектрани без ноге. Да су умоцили како казес несретнице сад би узивали не би црнцили сваки бозји дан. Засто увијек постене и цестите ми срби газимо. Ста нам је. Славимо и велицамо криминалце херојима их правимо а ове тузујемо и блатимо. Страсно

Name

Ре

04.04.2019 14:52

Нема оправдања за злоупотребе, корупцију, криминал.. Ни 'п' од полицајца овај није.