"Sredi stanje, ima kriminala"

– Rekli ste mi da sredim stanje u Upravi, jer je ranije bilo dosta kriminala i korupcije i da nikome ne vjerujete – ispričao je Pejić na pitanje Jovičića o čemu su pričali na prvom sastanku.

Republika Srpska 03.04.2019 | 17:17
"Sredi stanje, ima kriminala"
Postupak nabavka opreme, koju je od firme “Optel” naručilo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, imalo je određene propuste i nedostatke. 

Izjavio je ovo danas u Osnovnom sudu u Banjaluci bivši načelnik Uprave za materijalno finansijke i imovinske poslove MUP RS Željko Pejić.

Pojasnio je da su za propuste krivi članovi komisije i rukovodioci Uprave koju je on naknadno preuzeo.

On je danas kao svjedok tužilaštva u predmetu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića i direktora “Optela” Aleše Majkić. Njih dvojica se tereti da su MUP Srpske oštetili za oko 260.000 maraka.

On je upravo na pitanje Jovičića izjavio da je na mjesta načelnika Uprave došao preko konkursa.

– Rekli ste mi da sredim stanje u Upravi, jer je ranije bilo dosta kriminala i korupcije i da nikome ne vjerujete – ispričao je Pejić na pitanje Jovičića o čemu su pričali na prvom sastanku.

Pejić je dodao i da je Jovičić o problemima sa firmom “Optel” mogao znati samo ako ga je neko pismeno o tome obavijestio.

On je ispričao da kada je došao na mjesto načelnika da je bio u toku postupak nabavka opreme za radiokomunikaciju i da je tada stigao zahtjev da se odgodi rok za isplatu.

– Odgoda je tražena jer nisu dobili dozvole od firme iz Njemačke. Kasnije je bilo još nekoliko zahtjeva za produženje, ali su odbijeni, potom smo krenuli u postupak raskida ugovora i pokretanja tužbe – rekao je Pejić. 

Dodao je da kada je bilo izvjesno da ova firma neće isporučiti robu da su dogovorili da oni vrate pare u četiri rate, ali kada je on smijenjen sa te funkcije, to nije bilo urađeno.

Kao svjedok saslušana je i Mirjana Todorović koja takođe zaposlena u MUP RS, ona je izjavila da je od tadašnje načelnice Ranke Kovačević dobila nalog za avanso plaćanje od 260.000 KM firmi “Optel” i da je to uradila.

– Kasnije je sklopljen ugovor da “Optel” vrati pare jer nisu isporučili robu. Oni su zatim isplatili jednu ratu od 14.000 maraka, i još jednom prilikom su platili oko 2.000 KM – istakla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima, Jovičić joj se nikada nije obraćao niti vršio neke pritiske na nju, oko posla sa firmom “Optel”.

Danas je saslušan i Rade Čavić koji je radio na poslovima ITK u MUP RS i rekao je da  on napravio specifikaciju za nabavku opreme za MUP i da je po tim njegovim zahtjevima odlučeno da se nabavi nova oprema.

– Policajci su koristili stare radio veze, pa se često dešavalo da im neko “upada” u veze. Pitali su me šta da rade po tome i rekao sam im da nabave novu opremu. Napisao sam specifikacije i zatim su mi jedan dan rekli da se trebam sastati sa predstavnikom firme “Optel” – ispričao je Čavić.

Kaže da je taj sastanak bio pod “velom tajni”, jer je to tajna nabavka.

Čavić je dodao da je na jednom sastanku vidio da ovo preduzeće ne posluje dobro i da je rekao da se o tome treba obavijestiti ministar.

On je takođe dodao da ga Jovičić nije pritiskao ni zvao, nikada, pa ni za ovaj slučaj.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Police

03.04.2019 15:21

Sva sreća, sada nema kriminala!

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2019 16:00

Da, da. Sve po zakonu.

Name

Mup

03.04.2019 16:03

Tacno, sva sreca. Radislav Jovicic je grobar kriminalisticke policije MUP- a RS, a ovaj je grobar citavoj policiji...

Name

Lemos

03.04.2019 16:14

Pare nisu vracene od propale nabavke,niko nice odgovarati ko Karganovic i Vucetic,Litvanci,Rusi,Srbijanci. To samo u srpskoj ima pod ovoj vlasti

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2019 19:03

Pa protiv tih istih je on i pokrenuo postupak. Zato sad i nije ministar i sad ga progone...

Name

sića

03.04.2019 16:36

U Geodetskoj upravi za katastre Stanković nabavni ekonom kupi softver za milion KM, koji nemože mjesecima da proradi, pa onda kupi novu verziju za 500 000 KM i takio stalno troši pare od kredita Sv. banke. Sad mu je kum Prointer stalna mušterija.

ODGOVORITE
Name

masala

03.04.2019 16:38

Najposteniji do sad ministar i bas njemu našli da sude,svašta ...Izgleda koga uhvatise toga i ebase..

ODGOVORITE
Name

Milicionar

03.04.2019 18:36

Baš tako, umjeren, pametan i školovan ministar i mislim da je njegova greška što se posle onih predzadnjih izbora realno izjasnijo u aferi papak...to mu režim nije mogao oprostiti

Name

Montaza

03.04.2019 16:43

Odmah se vidjelo da se radi o montiranom slucaju po onoj oprobanoj "drz'te lopova" da se skrene paznja sa stvarnog kriminala.

ODGOVORITE
Name

Im

03.04.2019 20:08

Jovicic je najsposobniji policajac u RS a mozda i BiH,bio je sef specijalne jedinice Sipa u Sarajevu,ima medalje iz Francuske kao najbolji policajac bio je tamo na takmicenju,ali kao takav nedolikuje ovom drustvu,STETA.

ODGOVORITE
Name

Zatvor

03.04.2019 20:21

Najveci sljam koji je krocio u MUP, LOPOV, LJIGA OD COVEKA !

ODGOVORITE
Name

NENA

03.04.2019 20:36

NAJPOSTENIJI MINISTAR.SVE POHVALE ZA JOVICICA

ODGOVORITE
Name

Auuuu

03.04.2019 22:42

Kako covjek ovdje nastrada ako samo proba da radi pošteno,mafija opasna. Jovičić je moralna gromada za ovdasnja g.vna i zato i ispašta.

ODGOVORITE
Name

Demagogija i korupcija

04.04.2019 07:52

Nema ljepšeg, lačovnijeg, rahatnijeg i relaksiranijeg posla od MUP tendera, MUP javnih nabavki, MUP pregovaračkih postupaka, ugovaranja, pregovaranja. Niko ni za zdravlje ne pita, ni u zube ne gleda, niko ne benda, niti pare broji, a karavane prolaze, ni kerovi čak ne laju, niti gledaju. I niko da podvikne, stan'te paše i subaše, dosta bijaše. A dijapazon širok, sve nabavke krupne, auta, gorivo i mazivo, pranje i osiguranje, naoružanje, oprema raznorazna, ranovrsna. A tek građevine - gradnja, dogradnja, rekonstrukcija, obnova, sanacija, adaptacija, Znao je to i ovaj prepošteni, prepodobni ministar, dobro je on u jahniju umočio, vele upućeni.

ODGOVORITE
Name

Policajac

04.04.2019 13:11

Pa kad svr znas sto ne prijavljujes pametnjakovicu. Pises o covjeku koga ne znas. Stradao u ratu i on i brat koji je ostao bez noge. Stvarali sve svojim radom. Nikom duzni ne ostadose nikada a svakome pomogose. Drzava im vraca ovako a brat crnci na zemlji i termoelektrani bez noge. Da su umocili kako kazes nesretnice sad bi uzivali ne bi crncili svaki bozji dan. Zasto uvijek postene i cestite mi srbi gazimo. Sta nam je. Slavimo i velicamo kriminalce herojima ih pravimo a ove tuzujemo i blatimo. Strasno

Name

Re

04.04.2019 14:52

Nema opravdanja za zloupotrebe, korupciju, kriminal.. Ni 'p' od policajca ovaj nije.