Иницијатива: Прибе кренуо у акцију

Европска комисија данас ће покренути нову иницијативу за праћење цијелог система владавине права у БиХ, од агенција за провођење закона до судова, саопштено је данас из Делегације ЕУ у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.04.2019 | 14:54
Иницијатива: Прибе кренуо у акцију
– Владавина права је кључна у процесу проширења и у средишту је текуће припреме Мишљења Европске комисије по захтјеву БиХ за чланство у ЕУ. Иницијатива ће се фокусирати на праћење и процјену дјелотворног провођења реформи у области владавине права и јачање одговорности у ланцу владавине права у БиХ, уз пуно поштивање независности правосуђа – наводи се у саопштењу.

Даље се наводи да ће ове активности почети у априлу и трајаће до краја новембра 2019. године. 

– Рајнхард Прибе, бивши директор у Европској комисији и искусни експерт у области владавине права, предводиће ову иницијативу и дати Комисији, властима у БиХ и јавности своје мишљење и препоруке у вези с владавином права у БиХ. Прибе ове седмице борави у БиХ ради прикупљања чињеница те ће се сусрести с релевантним представницима власти и правосудних институција, укључујући и агенције за провођење закона на државном, ентитетском и нивоу Кантона Сарајево. Такође ће се сусрести са представницима земаља чланица ЕУ и међународне заједнице, као и представницима цивилног друштва. Уз учешће више експерата, услиједиће активности усмјерене на праћење суђења, провођење ранијих препорука ЕУ у вези с борбом против тешких облика криминала и нове мисије стручне анализе са агенцијама за провођење закона – истиче се у саопштењу.

На крају се наводи да ће иницијатива за владавину права завршити свеобухватном „Конвенцијом о владавини права“, која је планирана да најесен окупи институције са свих нивоа власти, цивилно друштво и академску заједницу из свих дијелова земље.

– Након тога ће Прибеов извјештај и препоруке бити представљени и биће предмет дискусије на састанку Пододбора за правду, слободу и безбједност Споразума о стабилизацији и придруживању крајем 2019. године – закључује се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мајко мила

03.04.2019 13:04

У његовој бесједи се непомиње слуцај ни Деагицевиц ни Муриз.... Само некаква владавина права!?!! А ви новинари на сва звона "досо еxперт сада це да ријеси ову мафијаску заврзламе"! Цовек уопсте није досао због тога. Јадни родитељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2019 16:32

Сто си глуп у пм!

Name

21-век-васкрсење

03.04.2019 13:13

е судије , што сте узеле, узеле, Министре правде РС , боље ти је да даш оставку , јер ћеш преко реда на море .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

03.04.2019 13:13

Правосуђе Републике Српске је окупирала мафија и тајкуни. Директан је утицај на правосуђе од стране политике. Сјетимо се смо пријетњи када Милокрад каже да ће укинути неке судове због тога што му се не свиђа нека судска одлука или да ће судијама смањити плату. Нема ли директнијег утицаја од овог. Да би правосуђе било независно оно мора бити издигнуто на виши ниво, а одређена плата судијама се не може смањивати. Систем финансирања правосуђа мора бити централизоаван. Једно је логично правило: ЧИМ ТЕ НЕКО ФИНАНСИРА ЗАВИСИШ ОД ЊЕГА. Надајмо се да ће Прибе све те нелогичности увидјети и хитро реаговати. Нека правда влада или ће нас неправда уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРУШТВО ЈЕДНОГ ЛИЦА

03.04.2019 13:29

Довољно би му било да чита коментаре на овом порталу и да их провјери па да закључи да у РС постоји владавина једног лица и његове секте.Овдје нема ВЛАДАВИНЕ ПРАВА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

03.04.2019 16:36

Чиста лаж,иста та ЕУ ће сутра кретенима дати пролазни оцјену ако то одговара ЕУ а режиму свакако одговара јер ће све подложни лажним папирима како је обичај у БиХ. Довољан доказ је то да из БиХ човјек не може тражити азил а стање кршења људских права горе је него у комунизму. Комунисти бар нису убијали дјецу,омладину и старце.

ОДГОВОРИТЕ