Inicijativa: Pribe krenuo u akciju

Evropska komisija danas će pokrenuti novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u BiH, od agencija za provođenje zakona do sudova, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.04.2019 | 14:54
Inicijativa: Pribe krenuo u akciju
– Vladavina prava je ključna u procesu proširenja i u središtu je tekuće pripreme Mišljenja Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU. Inicijativa će se fokusirati na praćenje i procjenu djelotvornog provođenja reformi u oblasti vladavine prava i jačanje odgovornosti u lancu vladavine prava u BiH, uz puno poštivanje nezavisnosti pravosuđa – navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će ove aktivnosti početi u aprilu i trajaće do kraja novembra 2019. godine. 

– Rajnhard Pribe, bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava, predvodiće ovu inicijativu i dati Komisiji, vlastima u BiH i javnosti svoje mišljenje i preporuke u vezi s vladavinom prava u BiH. Pribe ove sedmice boravi u BiH radi prikupljanja činjenica te će se susresti s relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo. Takođe će se susresti sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. Uz učešće više eksperata, uslijediće aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provođenje ranijih preporuka EU u vezi s borbom protiv teških oblika kriminala i nove misije stručne analize sa agencijama za provođenje zakona – ističe se u saopštenju.

Na kraju se navodi da će inicijativa za vladavinu prava završiti sveobuhvatnom „Konvencijom o vladavini prava“, koja je planirana da najesen okupi institucije sa svih nivoa vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz svih dijelova zemlje.

– Nakon toga će Pribeov izvještaj i preporuke biti predstavljeni i biće predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine – zaključuje se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Majko mila

03.04.2019 13:04

U njegovoj besjedi se nepominje slucaj ni Deagicevic ni Muriz.... Samo nekakva vladavina prava!?!! A vi novinari na sva zvona "doso expert sada ce da rijesi ovu mafijasku zavrzlame"! Covek uopste nije dosao zbog toga. Jadni roditelji.

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2019 16:32

Sto si glup u pm!

Name

21-vek-vaskrsenje

03.04.2019 13:13

e sudije , što ste uzele, uzele, Ministre pravde RS , bolje ti je da daš ostavku , jer ćeš preko reda na more .

ODGOVORITE
Name

Corleone

03.04.2019 13:13

Pravosuđe Republike Srpske je okupirala mafija i tajkuni. Direktan je uticaj na pravosuđe od strane politike. Sjetimo se smo prijetnji kada Milokrad kaže da će ukinuti neke sudove zbog toga što mu se ne sviđa neka sudska odluka ili da će sudijama smanjiti platu. Nema li direktnijeg uticaja od ovog. Da bi pravosuđe bilo nezavisno ono mora biti izdignuto na viši nivo, a određena plata sudijama se ne može smanjivati. Sistem finansiranja pravosuđa mora biti centralizoavan. Jedno je logično pravilo: ČIM TE NEKO FINANSIRA ZAVISIŠ OD NJEGA. Nadajmo se da će Pribe sve te nelogičnosti uvidjeti i hitro reagovati. Neka pravda vlada ili će nas nepravda uništiti.

ODGOVORITE
Name

DRUŠTVO JEDNOG LICA

03.04.2019 13:29

Dovoljno bi mu bilo da čita komentare na ovom portalu i da ih provjeri pa da zaključi da u RS postoji vladavina jednog lica i njegove sekte.Ovdje nema VLADAVINE PRAVA!

ODGOVORITE
Name

Gaga

03.04.2019 16:36

Čista laž,ista ta EU će sutra kretenima dati prolazni ocjenu ako to odgovara EU a režimu svakako odgovara jer će sve podložni lažnim papirima kako je običaj u BiH. Dovoljan dokaz je to da iz BiH čovjek ne može tražiti azil a stanje kršenja ljudskih prava gore je nego u komunizmu. Komunisti bar nisu ubijali djecu,omladinu i starce.

ODGOVORITE