Историјски селфи Ципраса и Заева

Грчки премијер Алексис Ципрас на конференцији с премијером С. Македоније Зораном Заевим поручио је да је они покушавају да изграде другачију историју Балкана.

Свијет 03.04.2019 | 08:49
Историјски селфи Ципраса и Заева
Како је рекао, заједно покушавају да зауставе наратив националне мржње и покушају да саграде наратив разумијевања, преноси портал а1он.

Заев је пренио да је Ципрас прије неколико дана позвао Европску унију да отвори приступне преговоре са Сјеверном Македонијом, чиме је, како је оцијенио, допринио релативизацији национализма и постизању напретка између два народа, преноси портал А1он.

Заев је напоменуо да је први пут у својој историји Република Сјеверна Македонија домаћин једном грчком премијеру.

"Данашњи дан је историјска прекретница. До сада смо гледали пропуштене прилике и изгубљено вријеме. Пред нама су сада прилике и заједнички интереси. Оба народа су показали да су спремни за храбре одлуке и да оно што је јуче било не могуће данас је постало реалност", истакао је Заев.

Рекао је и да спровођење Преспанског споразума омогућава Грчкој и Северној Македонији да максимално искористе политичке и економске капацитете.

Додао је да су њих двојица потписала акциони план који су договорили министри двије земље током билатералних састанака, а до средине маја ће бити формирана експертска група о употреби споразума и имена.

Такође, споразум ће бити имплементиран у делу који се односи на сарадњу у одбрани и залагању Грчке за улазак СМ у Европску унију.

Он је такође додао да ови споразуми омогућавају побољшање животних услова грађана.



Ципрас је потврдио да је ријеч о првој посети једног грчког премијера Сјеверној Македонији, примијетивши да су изгубљене три деценије и да је сада неопходно да се дјелује брзо како би се превазишли јазови.

"Причали смо о сарадњи у оквирима НАТО и региона. О квадрилатералној сарадњи. Најбитније питање је била економија", оцијенио је Ципрас и најавио да ће бити избегнуто двојно опорезивање које је постојало до сада.

Он је закључио да је ова посјета историјска и да треба да се граде мостови умјесто зидови.

Поручио је да Грчка подржава Сјеверну Македонију у својим напорима да постане дио ЕУ.

"Ми ћемо бити овде да вас подржимо. Били смо дочекани с љубављу и пријатељству, те настављамо да градимо снажно пријатељство", казао је Ципрас.

Македонски премијер Заев позвао је грађане Сјеверне Македоније да изграде пријатељске односе са сусједима из Грчке онако како је он успоставио пријатељство са Ципрасом током претходних мјесеци.

Иначе, бројни свјетски медији пишу о овом сусрету двојице лидера, преносе "историјски селфи", те оцјењују да су двије земље отвориле ново поглавље.

Током сусрета премијера Грчке и Сјеверне Македоније, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, испред зграде владе у Скопљу нису интониране химне, што иначе није уобичајено за званичне посјете тим прије што је ова у грчким медијима окарактерисана као историјска.

Због великог интересовања јавности која жели да зна да ли су химне изостављене намјерно и да ли је то зато што се текст сјеверномакедонске химне односи на старо име Македоније, а не на уставни назив државе, Република Сјеверна Македонија, из владе су саопштили да је тако предвиђено протоколом.

Објаснили су да је протокол изоставио интонирање химни због, како тврде, кашњења Ципрасовог авиона и настојања да се испуни предвиђен дневни распоред.

Ципрасов авион је, како су пренијели поједини медији, каснио је у доласку 15 минута.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дзоо

03.04.2019 08:54

Како се сви могу измјерити руку стиснути и све бар привидно опростити .Само ми срби ама бас ни ским и сви криви само ми прави јели то могуце.

ОДГОВОРИТЕ