Трамп критикује Њемачку

Амерички председник Доналд Трамп похвалио је чланице НАТО због повећања њихових финансијских доприноса алијанси.

Свијет 03.04.2019 | 07:57
Трамп критикује Њемачку
Он их је позвао да издвајају још више средстава, наводећи да САД и даље имају диспропорционалан удео у трошковима одбране Европе.

Трамп, који је раније наговестио да би могао да повуче САД из алијансе ако њене чланице не повећају знатно своја издвајања за одбрану, издвојио је Немачку као земљу која није у довољној мери повећала финансијске доприносе.

"Немачка не плаћа свој део. Имам симпатије према Немачкој, али они не плаћају колико би требало. Ми плаћамо велики део трошкова НАТО који у основи штити Европу", рекао је Трамп.

Он се јуче у Белој кући састао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који борави у Вашингтону поводом обележавања 70. годишњице оснивања алијансе.

"Радимо заједно на томе да неки од наших савезника почну да плаћају свој део. У неком тренутку, то ће морати да буде повећано", рекао је Трамп новинарима пред Столтенбергом.

Столтенберг је захвалио Трампу на његовој "снажној посвећености НАТО" и на томе што подстиче чланице алијансе да повећају издвајања.

Финансијска издвајања 29 чланица НАТО, која су била смањена по окончању Хладног рата, почела су да се повећавају од 2014. године, пре него што је Трамп постао председник САД.

После руског припајања украјинског полуострва Крим, чланице су се договориле да повећају буџете за одбрану и да до 2024. године почну да издвајају два одсто бруто домаћег производа (БДП) за трошкове одбране. САД троше око 3,4 одсто БДП-а на одбрану.

Немачка је на мети Трампа јер сада планира да троши 1,5 одсто БДП-а до 2024. године. Откако је Трамп постао председник САД, остале чланице НАТО повећале су буџете за одбрану за 41 милијарду долара. До краја 2020. године, повећање ће износити 100 милијарди долара, рекао је Столтенберг.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

среда

03.04.2019 09:13

Кога амери стите теско му кози

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.04.2019 20:14

Овдје се ради о билијонским зарадама њихових компанија а све народ плаца,Као ради вас то радимо,патка,,,,!