Признати историју мушке доминације

Римокатоличка црква мора да призна историју мушке доминације и сексуалног злостављања жена и дјеце и да поправи свој углед међу младима или ризикује да постане "музеј", изјавио је поглавар католичке цркве папа Фрањо.

Свијет 02.04.2019 | 14:02
Признати историју мушке доминације
Коментаришући низ скандала, он је у документу којим се дјелимично признају неуспјеси свештенства рекао да се црква "не може сагласити са свим што предложе поједине феминистичке групе", алудирајући на забрану женама да буду католички свештеници.

Папа је рекао да црква може да подржи позив на поштовање права жена и понуди подршку у већој пропорционалности између мушкараца и жена, али да се не може сагласити са свим што предлажу поједине феминистичке групе.

Поједине групе жена позвале су на ангажовање жена као свештеника, што је црква одбацила, позивајући се на то што је Исус Христос изабрао само мушкарце за своје апостоле.

Папа је суочен са критикама због реакције цркве на вишедеценијску кризу због сексуалног злостављања, која је нанијела велику штету позицији Католичке цркве широм свијета, као и финансијску штету у милијардама долара усљед плаћених компензација.

Католички поглавар изнио је свој коментар у документу од 50 страна под називом "Апостолско подстицање", у којем је наведен осврт на једномјесечни састанак бискупа у октобру на тему улоге младих у цркви која има 1,3 милијарде чланова.

"Црква може да погледа назад у историју и призна велики дио мушког ауторитаризма, доминације, разних облика поробљавања, као и злостављања и сексистичког насиља", рекао је папа Фрањо.

Он је позвао младе да не буду разочарани скандалом у вези са сексуалним злостављањем које је чинило свештенство, већ да раде са великом већином свештеника и других чланова свештенства који су остали вјерни свом позиву.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар