Измијенити начин јавних набавки

"Корупција у БиХ успорава и негативно утиче на процедуре јавних набавки, одбија инвеститоре и умањује повјерење грађана у власт. Вријеме је да се нешто предузме на том плану", поручио је директор УСАИД-а у БиХ Питер Дафи.

Босна и Херцеговина 02.04.2019 | 11:54
Измијенити начин јавних набавки
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Бигемарк и директор УСАИД-а у БиХ Питер Дафи позвали су данас у Сарајеву чланове Савјета министара у техничком мандату и посланике и делегате у Парламентарној скупштини БиХ да убрзају разматрање и усвајање измјена и допуна Закона о јавним набавкама БиХ.

"Ово је сигурно приоритет за БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ", истакао је Вигемарк.

Он је поручио властима у БиХ да би и за доношење овог, али и хиљаде нових закона прво требало консултовати експерте из ЕУ, који би утврдили усклађеност тих рјешења са европском легислативом, да не би дошло до усвајања закона који неће моћи бити спроведени у пракси.

Према његовим ријечима, таква пракса почела је у Републици Српској и већ даје резултате.

Вигемарк је поздравио напоре Агенције за јавне набавке БиХ на плану обуке службеника, као и учешће невладиног сектора у борби против корупције.

Он је додао да сваки прекршај мора бити санкционисан ако се жели правна држава и владавина права.

Дафи је истакао да је корупција као рачунарски вирус који, када доспије у систем, успорава све његове функције.

"Корупција у БиХ успорава и негативно утиче на процедуре јавних набавки, одбија инвеститоре и умањује повјерење грађана у власт. Вријеме је да се нешто предузме на том плану", поручио је Дафи.

Обраћајући се учесницима конференције "Представљање рада и посебних пројеката Агенције и кључних партнера за унапређење система јавних набавки у БиХ" и новинарима, вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке БиХ Ђенан Салчин навео је да су три кључне ријечи које карактеришу рад Агенције: електронске набавке, професионализам и борба против корупције.

Он је најавио да ће од 2023. године све процедуре јавних набавки бити спровођене електронским путем.

Према његовим ријечима, од 225 праћења појединачних поступака јавних набавки у БиХ у прошлој години процесуирано их је само четири.

"Наша намјера је да идентификујемо и казнимо коруптивна понашања с циљем спречавања корупције. БиХ је одлучила да направи искорак на том плану", рекао је Салчин.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Смислили Закон за себе

02.04.2019 10:07

Ранији Закон је био мање подлозан корупцији, јер су морале бити три валидне понуде. По садасњем Закону мозе само једна понуда и све и један тендер "писе" онај ко треба да га добије само за себе и за "малу" противуслугу министрима (директорима) и њиховим помоцницима. Конкуренција када види тендер и ко се пријавио најцесце одустаје, јер им је све јасно. На тај нацин се десава да се исти посао уради за дупло висе новца. Тих 50% је баксис руководиоцима и њиховим налогодавцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x25

02.04.2019 11:47

Није проблем корупције у Законима него у људима који примјењују законом прописану регулативу. Они производе корупцију и уградили су све институте организације живота и рада.

Name

срамота

02.04.2019 11:02

Направили сте закон о набавци само за себе ако вас има ту такозвани ИМТ имал мене ту ви цете набављати ако немате интереса оловке нецете набавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

02.04.2019 12:46

Од ових почиње уградња!

Name

РЕ

02.04.2019 21:01

ПРИЈЕ РАСПИСИВАЊА ТЕНДЕРА УРАДЕ ПОЛА ПОСЛА ИЛИ ЦИЈЕЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

03.04.2019 21:29

Ови странци што нам кобајаги помажу мисле да смо ми овдје сисали мотку и сада нам они требају помоћи око ЗЈН БиХ. Господо,прошао воз главни играчи сада су у ревизији и иста та ревизија режиму пише петице како су лијепо улетили у буџет. Сву ову причу сте знали и прије приватизовања ЗЈН БиХ, Холандија и Америка дали паре а паметни људи написали све унапријед. На вријеме видио, прочитао и реаговао.

ОДГОВОРИТЕ