Izmijeniti način javnih nabavki

"Кorupcija u BiH usporava i negativno utiče na procedure javnih nabavki, odbija investitore i umanjuje povjerenje građana u vlast. Vrijeme je da se nešto preduzme na tom planu", poručio je direktor USAID-a u BiH Piter Dafi.

Bosna i Hercegovina 02.04.2019 | 11:54
Izmijeniti način javnih nabavki
Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Bigemark i direktor USAID-a u BiH Piter Dafi pozvali su danas u Sarajevu članove Savjeta ministara u tehničkom mandatu i poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH da ubrzaju razmatranje i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Ovo je sigurno prioritet za BiH na njenom putu ka članstvu u EU", istakao je Vigemark.

On je poručio vlastima u BiH da bi i za donošenje ovog, ali i hiljade novih zakona prvo trebalo konsultovati eksperte iz EU, koji bi utvrdili usklađenost tih rješenja sa evropskom legislativom, da ne bi došlo do usvajanja zakona koji neće moći biti sprovedeni u praksi.

Prema njegovim riječima, takva praksa počela je u Republici Srpskoj i već daje rezultate.

Vigemark je pozdravio napore Agencije za javne nabavke BiH na planu obuke službenika, kao i učešće nevladinog sektora u borbi protiv korupcije.

On je dodao da svaki prekršaj mora biti sankcionisan ako se želi pravna država i vladavina prava.

Dafi je istakao da je korupcija kao računarski virus koji, kada dospije u sistem, usporava sve njegove funkcije.

"Кorupcija u BiH usporava i negativno utiče na procedure javnih nabavki, odbija investitore i umanjuje povjerenje građana u vlast. Vrijeme je da se nešto preduzme na tom planu", poručio je Dafi.

Obraćajući se učesnicima konferencije "Predstavljanje rada i posebnih projekata Agencije i ključnih partnera za unapređenje sistema javnih nabavki u BiH" i novinarima, vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin naveo je da su tri ključne riječi koje karakterišu rad Agencije: elektronske nabavke, profesionalizam i borba protiv korupcije.

On je najavio da će od 2023. godine sve procedure javnih nabavki biti sprovođene elektronskim putem.

Prema njegovim riječima, od 225 praćenja pojedinačnih postupaka javnih nabavki u BiH u prošloj godini procesuirano ih je samo četiri.

"Naša namjera je da identifikujemo i kaznimo koruptivna ponašanja s ciljem sprečavanja korupcije. BiH je odlučila da napravi iskorak na tom planu", rekao je Salčin.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Smislili Zakon za sebe

02.04.2019 10:07

Raniji Zakon je bio manje podlozan korupciji, jer su morale biti tri validne ponude. Po sadasnjem Zakonu moze samo jedna ponuda i sve i jedan tender "pise" onaj ko treba da ga dobije samo za sebe i za "malu" protivuslugu ministrima (direktorima) i njihovim pomocnicima. Konkurencija kada vidi tender i ko se prijavio najcesce odustaje, jer im je sve jasno. Na taj nacin se desava da se isti posao uradi za duplo vise novca. Tih 50% je baksis rukovodiocima i njihovim nalogodavcima.

ODGOVORITE
Name

x25

02.04.2019 11:47

Nije problem korupcije u Zakonima nego u ljudima koji primjenjuju zakonom propisanu regulativu. Oni proizvode korupciju i ugradili su sve institute organizacije života i rada.

Name

sramota

02.04.2019 11:02

Napravili ste zakon o nabavci samo za sebe ako vas ima tu takozvani IMT imal mene tu vi cete nabavljati ako nemate interesa olovke necete nabaviti

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.04.2019 12:46

Od ovih počinje ugradnja!

Name

RE

02.04.2019 21:01

PRIJE RASPISIVANJA TENDERA URADE POLA POSLA ILI CIJELI.

ODGOVORITE
Name

Странац

03.04.2019 21:29

Ови странци што нам кобајаги помажу мисле да смо ми овдје сисали мотку и сада нам они требају помоћи око ЗЈН БиХ. Господо,прошао воз главни играчи сада су у ревизији и иста та ревизија режиму пише петице како су лијепо улетили у буџет. Сву ову причу сте знали и прије приватизовања ЗЈН БиХ, Холандија и Америка дали паре а паметни људи написали све унапријед. На вријеме видио, прочитао и реаговао.

ODGOVORITE