Вашингтон се пита о санкцијама

Упитан да прокоментарише Додикове изјаве да се нада укидању санкција, након одласка бивше америчке амбасадорице у БиХ, рекао је да је о санкцијама одлука донесена у Вашингтону, "на основу специфичних дјеловања и пријетњи које су долазиле од Додика".

Република Српска 27.03.2019 | 15:23
Вашингтон се пита о санкцијама
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Ерик Нелсон изјавио је данас у Бањалуци да се радује разговорима који ће услиједити с Милорадом Додиком, као предсједавајућим Предсједништва БиХ јер, како је нагласио, уважавају његову улогу члана Предсједништва БиХ по Уставу БиХ.

Нелсон је ово рекао на питање да ли ће наредних мјесеци разговарати са Милорадом Додиком као предсједником СНСД-а, с обзиром на његов ранији став о прошлој америчкој администрацији у БиХ.

Упитан да прокоментарише Додикове изјаве да се нада укидању санкција, након одласка бивше америчке амбасадорице у БиХ, рекао је да је о санкцијама одлука донесена у Вашингтону, "на основу специфичних дјеловања и пријетњи које су долазиле од Додика".

"О томе се одлучује у Вашингтону. Надамо се да ће све активности дјеловања предсједавајућег Предсједништва БиХ промовисати сигурност и стабилност БиХ", додао је.

Навео је да је у разговору с грађанима стекао утисак да постоји слагање с начином на који се може напредовати, те да је за цијелу државу битан економски просперитет и стабилност у цијелој земљи.

Увјерава да противљење чланству у НАТО савезу не треба да кочи партнерство с тим војним савезом.

"Говорили смо пуно о партнерству с НАТО савезом. Такође, чуо сам и мишљење оних који се не слажу с чланством БиХ у НАТО савез, саслушао сам их и понудио своје објашњење и рекао да сада разговарамо о партнерству с НАТО савезом, а што се тиче чланства у НАТО, то је нешто о чему ће се разговарати у наредним годинама и још је далеко. Нагласио сам да не треба дозволити да разговори и неслагања о чланству у НАТО-у стану на пут успјешном партнерству с којим се ради с тим војним савезом", рекао је амерички амбасадор у изјави новинарима.

Истакао је да он не може дати мишљење како власти БиХ треба да ријеше питање слања Годишњег националног програма НАТО-у, јер је то на њима да ураде.

"Оно што стално чујем у разговору са људима, јесте да постоји широка сагласност у вези с партнерством, да је оно јако корисно, а да је Годишњи национални програм један технички корак који не треба политизовати", додао је Нелсон.

САД као дио демократског прогреса поштује, како је додао, ставове политичких партија о начинима како формирати коалиције у БиХ.

Амбасадор Нелсон је јуче и данас у Бањој Луци разговарао са званиничима РС те представницима политичких странака, грађанског друштва, као и послове заједнице и младима, с циљем, како је навео, да грађанима РС укаже да су САД њихов партнер и опредијељене су за успјех БиХ, њен суверенитет и територијални интегритет.

Посјетио је и просторије Америчког кутка у Бањој Луци, које ће бити отворене за неколико седмица, а обићи ће и основну школу у Добоју чију су обнову, након поплава, помогле САД.

(Фена)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Вуле

27.03.2019 14:36

Људи маните се коментара о политицарима,њихове изјаве треба цитати измеду редова (осим Додика) пису најбоље а мисле најгоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спаси нас

27.03.2019 14:42

Миле спаси нас, само ти нас мозес спасити. Недај нас у НАТО, ни за коју цијену. Ако треба ратовацемо против Америке и Нато-а али нецемо са њима. Ти си највеци србин и нас спасиоц, молим те да спроведес референдум о одцјепљењу сто си обецао нама србима, ми зелимо одцјепљење. Зивио нам предсједнице, јунаце србски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Траволта

27.03.2019 15:40

Спусти се на земљу ћовјече. Ти би ратовао против најјаче свјетске силе и војне алијансе. Мора да си пао с Марса па лупаш к'о Максим по дивизији.

Name

Вицови

27.03.2019 15:42

Вицеви и бајке су на другом спрату...

Name

@@СПАСИ НАС

27.03.2019 15:55

ТЕБИ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СТАНЕС У РЕД ПРЕД СЛОВЕНАЦКИМ КОНЗУЛАТОМ ИНАЦЕ ЦЕС ПУЦИ ПО САВОВИМА,ЈЕДИНО АКО НИСИ ВЕЦ КОД ОЦА БАУСТЕЛЦА ПА САМО ЛУПЕТАС ИЗ ТОПЛЕ СОБЕ

Name

Раки

27.03.2019 16:18

Ти си брале пролупо скроз ако ниси цуо радмановиц је то вец подписо уз благослов доде сад га јебу јос само санкцијама да то потврди и прица заврсена а додо нас отцјепљује вец годинама...

Name

ре

27.03.2019 23:18

Тако је. Зивио нам предсједник Додик, и да спроведе у дјело референдум који ми срби зелимо. Док је Додика бице и републике, кад га не буде куку нама са издајницима.

Name

Будала као и ти

27.03.2019 23:25

Сарказам!Шта то бјеше?

Name

хало

27.03.2019 14:45

Он једино мозе да добије јос горе санкције то је једина опција а да има имало памети и морала бар би престао се вадити на "одлазецу администрацију" хаха има цојк смисла за хумор нема ста кад заврси политицку каријеру мозе слободно да запоцне насмијавати нарад као и сад хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 19:24

Зашто је добио санкције???Ради тероризма или радсикализма???

Name

Трт

27.03.2019 14:49

МАП потписан изнад камина па онда о санкцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

27.03.2019 14:55

Само требате знати даје све продано и глиница остала је јос електропривреда мозда мозе покрит санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 17:09

Глиница продана пре 15 ГОД. Гдје си ти преспавао

Name

Сусјед

27.03.2019 15:46

Свака реченица дипломатски изговорена. Све рекао, а ништа није рекао нити се коме замјерио. Дипломата од каријере, а не као наши које лидери на власти именују отприлике "по бабине линије".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 23:20

Који то " наси",...дрзи се ти бабе свога, одби од нас срба.

Name

ПРАВДА ЗА ДАВИДА

27.03.2019 18:04

ПРАВДА ЗА ДАВИДА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ххх

27.03.2019 18:29

Овај што би ратовао,нека ратује слободно.Нека поведе мила и његовог сина,бисеркина два сина и мужа.Мој син са оваквим неће ратовати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

27.03.2019 19:08

Америцка спијуназа.Класицна ако неко цита ЦНН и остале стране вијести.Скоро је била вјезба полиције са америцикм војницима.Као мос’ мислит,досли они да сурадјујемо али то је била “класицна” америцка спијуназа да бих се провјерило с каквом то РС силом располазе и колика су јаја у коке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2019 23:24

О каквој ти сили у РС прицас. Све пропало и пуца по савовима, јад и биједа смо ми. Једино ако слиједис великог вођу и плавусу предсједницу који казу да смо моцни и јаки, фактицки 113%.

Name

Ре:

28.03.2019 06:55

Ма наравно. Они су Додика довели на власт и они га,у цјелости подрзавају-да изврси добијени задатак. "Санкције" Америке, за Додика,су прица за наивансрпски народ коме УВИЈЕК мозеш продати му.а под бубреге.