Vašington se pita o sankcijama

Upitan da prokomentariše Dodikove izjave da se nada ukidanju sankcija, nakon odlaska bivše američke ambasadorice u BiH, rekao je da je o sankcijama odluka donesena u Vašingtonu, "na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od Dodika".

Republika Srpska 27.03.2019 | 15:23
Vašington se pita o sankcijama
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson izjavio je danas u Banjaluci da se raduje razgovorima koji će uslijediti s Miloradom Dodikom, kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH jer, kako je naglasio, uvažavaju njegovu ulogu člana Predsjedništva BiH po Ustavu BiH.

Nelson je ovo rekao na pitanje da li će narednih mjeseci razgovarati sa Miloradom Dodikom kao predsjednikom SNSD-a, s obzirom na njegov raniji stav o prošloj američkoj administraciji u BiH.

Upitan da prokomentariše Dodikove izjave da se nada ukidanju sankcija, nakon odlaska bivše američke ambasadorice u BiH, rekao je da je o sankcijama odluka donesena u Vašingtonu, "na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od Dodika".

"O tome se odlučuje u Vašingtonu. Nadamo se da će sve aktivnosti djelovanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH promovisati sigurnost i stabilnost BiH", dodao je.

Naveo je da je u razgovoru s građanima stekao utisak da postoji slaganje s načinom na koji se može napredovati, te da je za cijelu državu bitan ekonomski prosperitet i stabilnost u cijeloj zemlji.

Uvjerava da protivljenje članstvu u NATO savezu ne treba da koči partnerstvo s tim vojnim savezom.

"Govorili smo puno o partnerstvu s NATO savezom. Takođe, čuo sam i mišljenje onih koji se ne slažu s članstvom BiH u NATO savez, saslušao sam ih i ponudio svoje objašnjenje i rekao da sada razgovaramo o partnerstvu s NATO savezom, a što se tiče članstva u NATO, to je nešto o čemu će se razgovarati u narednim godinama i još je daleko. Naglasio sam da ne treba dozvoliti da razgovori i neslaganja o članstvu u NATO-u stanu na put uspješnom partnerstvu s kojim se radi s tim vojnim savezom", rekao je američki ambasador u izjavi novinarima.

Istakao je da on ne može dati mišljenje kako vlasti BiH treba da riješe pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa NATO-u, jer je to na njima da urade.

"Ono što stalno čujem u razgovoru sa ljudima, jeste da postoji široka saglasnost u vezi s partnerstvom, da je ono jako korisno, a da je Godišnji nacionalni program jedan tehnički korak koji ne treba politizovati", dodao je Nelson.

SAD kao dio demokratskog progresa poštuje, kako je dodao, stavove političkih partija o načinima kako formirati koalicije u BiH.

Ambasador Nelson je juče i danas u Banjoj Luci razgovarao sa zvaniničima RS te predstavnicima političkih stranaka, građanskog društva, kao i poslove zajednice i mladima, s ciljem, kako je naveo, da građanima RS ukaže da su SAD njihov partner i opredijeljene su za uspjeh BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Posjetio je i prostorije Američkog kutka u Banjoj Luci, koje će biti otvorene za nekoliko sedmica, a obići će i osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu, nakon poplava, pomogle SAD.

(Fena)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Vule

27.03.2019 14:36

Ljudi manite se komentara o politicarima,njihove izjave treba citati izmedu redova (osim Dodika) pisu najbolje a misle najgore.

ODGOVORITE
Name

spasi nas

27.03.2019 14:42

Mile spasi nas, samo ti nas mozes spasiti. Nedaj nas u NATO, ni za koju cijenu. Ako treba ratovacemo protiv Amerike i Nato-a ali necemo sa njima. Ti si najveci srbin i nas spasioc, molim te da sprovedes referendum o odcjepljenju sto si obecao nama srbima, mi zelimo odcjepljenje. Zivio nam predsjednice, junace srbski.

ODGOVORITE
Name

Travolta

27.03.2019 15:40

Spusti se na zemlju ćovječe. Ti bi ratovao protiv najjače svjetske sile i vojne alijanse. Mora da si pao s Marsa pa lupaš k'o Maksim po diviziji.

Name

Vicovi

27.03.2019 15:42

Vicevi i bajke su na drugom spratu...

Name

@@SPASI NAS

27.03.2019 15:55

TEBI JE VREME DA STANES U RED PRED SLOVENACKIM KONZULATOM INACE CES PUCI PO SAVOVIMA,JEDINO AKO NISI VEC KOD OCA BAUSTELCA PA SAMO LUPETAS IZ TOPLE SOBE

Name

Raki

27.03.2019 16:18

Ti si brale prolupo skroz ako nisi cuo radmanovic je to vec podpiso uz blagoslov dode sad ga jebu jos samo sankcijama da to potvrdi i prica zavrsena a dodo nas otcjepljuje vec godinama...

Name

re

27.03.2019 23:18

Tako je. Zivio nam predsjednik Dodik, i da sprovede u djelo referendum koji mi srbi zelimo. Dok je Dodika bice i republike, kad ga ne bude kuku nama sa izdajnicima.

Name

Budala kao i ti

27.03.2019 23:25

Sarkazam!Šta to bješe?

Name

halo

27.03.2019 14:45

On jedino moze da dobije jos gore sankcije to je jedina opcija a da ima imalo pameti i morala bar bi prestao se vaditi na "odlazecu administraciju" haha ima cojk smisla za humor nema sta kad zavrsi politicku karijeru moze slobodno da zapocne nasmijavati narad kao i sad haha

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 19:24

Zašto je dobio sankcije???Radi terorizma ili radsikalizma???

Name

Trt

27.03.2019 14:49

MAP potpisan iznad kamina pa onda o sankcijama...

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

27.03.2019 14:55

Samo trebate znati daje sve prodano i glinica ostala je jos elektroprivreda mozda moze pokrit sankcije

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 17:09

Glinica prodana pre 15 GOD. Gdje si ti prespavao

Name

Susjed

27.03.2019 15:46

Svaka rečenica diplomatski izgovorena. Sve rekao, a ništa nije rekao niti se kome zamjerio. Diplomata od karijere, a ne kao naši koje lideri na vlasti imenuju otprilike "po babine linije".

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 23:20

Koji to " nasi",...drzi se ti babe svoga, odbi od nas srba.

Name

PRAVDA ZA DAVIDA

27.03.2019 18:04

PRAVDA ZA DAVIDA!!

ODGOVORITE
Name

Ххх

27.03.2019 18:29

Овај што би ратовао,нека ратује слободно.Нека поведе мила и његовог сина,бисеркина два сина и мужа.Мој син са оваквим неће ратовати.....

ODGOVORITE
Name

Glas

27.03.2019 19:08

Americka spijunaza.Klasicna ako neko cita CNN i ostale strane vijesti.Skoro je bila vjezba policije sa americikm vojnicima.Kao mos’ mislit,dosli oni da suradjujemo ali to je bila “klasicna” americka spijunaza da bih se provjerilo s kakvom to RS silom raspolaze i kolika su jaja u koke.

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2019 23:24

O kakvoj ti sili u RS pricas. Sve propalo i puca po savovima, jad i bijeda smo mi. Jedino ako slijedis velikog vođu i plavusu predsjednicu koji kazu da smo mocni i jaki, fakticki 113%.

Name

Re:

28.03.2019 06:55

Ma naravno. Oni su Dodika doveli na vlast i oni ga,u cjelosti podrzavaju-da izvrsi dobijeni zadatak. "Sankcije" Amerike, za Dodika,su prica za naivansrpski narod kome UVIJEK mozeš prodati mu.a pod bubrege.