Снобизам основни бренд Српске

Имајући у виду просту чињеницу да су у Републици Српској двије најдоминантније групе пензионери и псеудоелита (те њихови радосни потомци), постаје очигледно коме је отварање Делте намијењено. Пензионери тамо сигурно куповати неће…

Република Српска 20.03.2019 | 19:25
Снобизам основни бренд Српске
Колика је Бања Лука провинција можда понајбоље показује придавање превелике пажње једном крајње маргиналном догађају као што је отварање некакве продавнице.
 
Наравно, не ради се овдје о провинцијалности града као таквог (улица, зграда и семафора) већ о провинцијалности и снобизму псеудоелите која управља градом. Јер карактер града зависи од карактера оних који њиме управљају. А градом управља псеудоелита која се због комплекса ниже вриједности налази у сталном покушају бјекства од властите провинцијалности. Елем, да се подсјетимо шта је то псеудоелита.

Снобизам представља идеологију средње класе тј. припадност социјалном медиокритетству буржујског типа. Настао као израз кризе грађанске осредњости (сине нобиле) он означава одсуство аутентичних квалитета личности као таквих те покушај да се тај недостатак компензује новцем, имовином, стилом живота, социјалним статусом и положајем, лажном моралношћу, итд. Отуда снобове карактерише превелика заинтересованост за материјалне аспекте живота, мишљење околине и очување пожељне представе о себи.

У том смислу занимљива је опаска коју је дао Михаел Ханеке (аустријско-њемацки редитељ познат по критици европског снобизма): за сноба је губитак дјетета прихватљивији од губитка имовине или угледа.



Између живота и симулације сноб бира симулацију. Немајући личне квалитете сноб је усмјерен на лажно управљање властитом експресивношћу како би привидно задовољио друштвене стандарде групе којој припада. 

Равнајући се према друштвено конструисаном привиду сноб, филозофски говорећи, егзистира неаутентично због чега, поред трајног незадовољства властитим животом који успјешно прикрива а који је изазван калкулацијама, компромисима и лажном егзистенцијом, њега карактерише и непрекидна забринутост за будућност – јер се само она нуди као могући простор испуњеног живота.

Сноб је психолошки располућен – у његовој личности налази се непремостив расцјеп а његова личност у трајној граничној ситуацији. Због тога је за ову друштвену групу карактеристична врло изражена депресија, наркоманија, промискуитет, абортуси, суицид.

Од мноштва могућих индикатора припадности средњој класи односно снобизму као њеној природној идеологији, наведимо само неке:

Мејнстрим. Снобове одликује изражена потреба да се прати друштвени, политички, културни и естетички мејнстрим

Елитизам. Сноб има потребу за елитизмом било које врсте

Социјална и економска умреженост породица. Снобове карактерише висок степен класне интеграције и хохезије

Социјални капитал. За снобове је очување друштвеног капитала од пресудног значаја

Изражена несамосталност. Снобови су по дефиницији врло зависни од родитеља који су имућни, угледни и заузимају значајне друштвене позиције

Тенис. Док фудбал представља спорт ниже класе, тенис представља спорт средње класе а голф спорт више класе.

Неуротична религиозност и агностицизам. Док нижу класу карактерише фолклорни тј. обичајни тип религиозности, за снобове је карактеристичан атеизам, агностицизам или неуротични тип религиозности (тип религиозности изазван психолошким проблемима који су редовно повезани са неодрживошћу њиховог начина живота).
 
На крају, али не и по значају, намеће се очигледан закључак:

Имајући у виду просту чињеницу да су у Републици Српској двије најдоминантније групе пензионери и псеудоелита (те њихови радосни потомци), постаје очигледно коме је отварање Делте намијењено. Пензионери тамо сигурно куповати неће.

Стога, чини се сасвим прикладним да „свечарски“ тренутак отварања поменуте продавнице буде пропраћен култном пјесмом Златни папагај.



(Истинито/Немања Ђукић)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Милан

20.03.2019 18:39

Немања текст ти је ок једино не разумијем засто би се овај текст односио на Бања Луку.Зар у осталим градовима региона није идентицна ситуација?Фрустрација је цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Права Фрустрација

20.03.2019 19:45

Овакав сопинг центар да се отвори у Бецу, на отварању би био градонацелник Беца. Далеко висе садрзаја има ово здање од било које продавнице. Сви градјани Бањалуке це имати индиректну корист од овакве понуде града. Ако је несто добро онда треба реци да је добро, било да мрзите или волите СНСД.

Name

Друже

20.03.2019 19:48

Код нас премијери,министри и градоначелник главног града отаварају круже токово,је не знам само што си ти и коме све ово писао.У земљи гдје 85% људи живи на ивици егзистенције без иједног основног људског права,ни рад,ни социјална сиф+гурност,ни здравствена побјеђује иста власт 18 година.У мојој Херцеговини гдје нема метар нормалног пута побјеђују они који су је опљачкали,само да нам ниу узимали ми би били Аустриај,ал јок,ми гласама за оне што нам узмају а ништа не дају.Овај народ је глуп и задрт,ужива у обадвоје,и у глупости и у здртошћу.Подједнако.

Name

Гадгет РС

20.03.2019 20:42

РЕ Права фрустрација, дај молим те какве ће индиректне користи имати сви грађани Бањалуке од тога. Шта, долазиће из Беча, Берлина, Милана... да купују ту?

Name

Ре права фрустрација

21.03.2019 04:01

За такве се отвара,паметни одлазе !

Name

Ре Милан

21.03.2019 04:55

Немања пише о Бањалуци, али нигдје није рекао да у осталим градовима, читај селендрама, нема још већег снобизма!

Name

СНОБИЗАМ У ГОВОРУ,

21.03.2019 05:13

Нова елита, уз све друго, мора да користи изванвујаклијски фонд ријечи. Не знам шта би на то рекао професор Телебак, само је чињеница да и "говорници" да би себе разумјели често морају користити рјечник. Ако морамо увозити ананас и банане не морамо ријечи и фразе.

Name

Горан

21.03.2019 05:53

Цовјек прво треба да крене од себе. То како је у другим градовима је у овом тексту невазно. Ми УВЈЕК упиремо прст према другима кад опис нас самих не одговара слици коју имамо о себи.

Name

Ре права фрустрација

21.03.2019 06:10

Немас појма ти ста знаци један такав Мол.Да за град је каоздабње садрзај унитра сасвим ок.Али тајмол це унистити стотине ситни мањо радница сергија од црга јос велико број људи презивљава.Све се то десило у великим храдовима гдје су отворени ти трзни центри.ајуци птедвид да 70'/, популације презивљава а и одлази РС све висе тоне пропадаФабрика нема фирме у стецају Банке банкротирале љиди незапослени вецина ради за неки минималац Знаци прави се за ови 30'/, посто који су на власти њихови трабанти тајкуни и њохове породице.Ппсто це кирије бити скупе тако це и роба бити скупа тако да обицан цовјек неце имати прилику да тамо купује.Инспекције це поцети да силују. мале продавнице контролама казнама и људи це мотрати затварати.Овим свим као и свиме сто се гради прави по БЛ је да се престави лазни сјај РС привидна слика просперитетс а уствари дно дна.Није БЛ РС погледајте друге мање градове као из лфилма луди маx.А за села да и неговоримо празна пуста .А нека цак ни дан данас немају воду Све је ово залосно.

Name

Дара

21.03.2019 06:35

То су позитивни догадјаји радују се дјеца омладина нека се несто догадја у насем граду.Само ми се висе не радујемо јер нас је свако изварао па гледамо све са неповјерењем.

Name

Одговор за ре

21.03.2019 06:50

Вјероватно сте процијенити да ће сви грађани имати користи од продавнице на основу знања и вештина стечених на једном од приватних факултета у Републици Српској.

Name

Ре права фрустрација

21.03.2019 07:04

Не лупетај,и не пореди Бец и ову прцију од дрзаве.Тамо се зна колико је плацен радник,колико иде дрзави,ста је дузност инвеститора и сл.Ове од народа отму јавно добро,народ плати инфраструктуру том миљардеру да би он јос узео десетине милиона.Све је тацно сто је цовјек написао,снобизам неизлијециви.Прије пар дана сам отисао у Меркатор у 11х ујутро,радни дан,рацунајуци да је јутро и да нецу цекати у банци.Прво сто нисам могао вјеровати је да сам се једва паркирао.Није било мјеста.Пред оним кафицима цекају да неки устане да би сјели,досли да буду видјени ту ваљда,не видим други разлог јер 90% њих је ту са 20 КМ у дзепу.Попице пице и дјеци прзити соло кромпир за руцак !!!!

Name

Бас сте погани

20.03.2019 18:41

Гдје себе сврставате

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

20.03.2019 19:09

Пјесма је све рекла златни папагај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

20.03.2019 23:34

Тата плаћа све рачуне.

Name

бл

20.03.2019 19:29

Ста је била БЛ прије,град зеленила,спортски град спортске легенде,глумци,музицари,а сада у ста се претворио град ,јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.03.2019 19:45

Само у том тржном центру ја ћу да купујем, да ме Миле види.

Name

Бо

20.03.2019 20:01

Када се антрополоски посматра овај "проблем" рекла бих да јесте у праву. Медјутим, овде и није толико доминантан проблем снобизам "елите" вец наси млади нарастаји који сутрасњи дан у Бањалуци сматрају празником. Вјерујете ли да сутра 30% дјеце неце присуствовати настави у поподневној смјени?! Утицај страних медија који пропагирају другацији систем вриједности, онлине "бранд" пропаганда и потицање на потросњу је веци непријатељ насег друства него елитистицки снобизам. #самоказем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зик

20.03.2019 20:57

Зивјела Делта Зивјеле све радне побједе народа Рс Зивио Мирослав Мисковиц и Милорад Додик Сутра сви у Делту и тросите до смрти

Name

За бо

20.03.2019 21:47

Сјајан коментар. Ови са оваквим чланком само политизирају тему, а Ви сте дали прави коментар.

Name

ко

20.03.2019 22:58

Политичари на овим просторима само завршавају процес транзиције која води ка стрварању потрошачког друштва које идеализује материјализам.У тим процесима који су још незавршени имаћете пар већих градова гдје ће живјети сва популација. Мањи градови,мјеста и села ће остати пусти то је једноставно наша реалност и нетреба кривити народ за то , јер су му такве ствари наметнуте таквом силом која контролише и развијенија друштва него што је наше.

Name

Вјеруј

21.03.2019 06:39

Свака част на чланку! Онај ко не разумије, нека прочита још пар пута, неће му шкодити.

Name

Тринитy

20.03.2019 21:59

Е свака цаст на овом цланку. Делта планет је један омањи схоппинг малл а брендови који це бити присутни у њему, ниста специјално. Смијесно је да се дизе толика помпа око једног трзног центра, да се пола Бањалуке прекраја како би ваљда милиони купаца имали лакси прилаз делти али овдје материјализам вец одавно влада и ниста није вазно само да смо обуцени по 'задњој' моди. Бљак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врста 8472

21.03.2019 05:45

Текст одражава стање друштва у којем живимо, то је факат. Ја једино нисам сагласан са изразом,,елита"...ипак је то амбициозно!!! Ја бих ову ,,групу" ограђену у ,,тору" лажних моралних врједности ипак назвао кретенима. То је слој друштва којима је до јуче вирила сланина из џепа док су чекали своју шверц туру... То није трајан тип и ова,,друштвена појава" нестаће временом. Жао ми само српског рода и порода који је вјековима био тлачен. Прво од турака, а онда од католика- сада од себе самих. Јалово је то сјеме, исклијати неће!!! Православље ипак има филтере који ће ишчистити ову багру из душе нашег народа, њихове моралне норме и псеудо врједности које промовишу !!!

Name

Миле

21.03.2019 06:25

ма људи моји они немају два основна модна бренда ..ЗАРА МАСИМО ДУТИ... сви ови брендови су вец заступљени осим ХМ .... јос кад буду наплацивали паркинг... немају Мек Доналда не зато сто то ваља или не ваља.... него је у потању свијетска компанија... један Карловац има Мек... а Бања Лука нема... осим тига сад це по партијском задатку сва зграда владе морати ици на доруцак... руцак.. вецеру у Агапе... ресторан насег водје.. јој ових првих дана само Милини дупеувлакаци це бити на црти .. само да се виде...не дај бозе да неко неказе водји да није видјен... посебано обуцен центар јавне безбједности БЛука це о томе извјеставати Водју.... мислим да је на првом мјесту Цава .... ста цес како ову његови из НДП .... сто их је остало.... казу .... сеф је уласком у ...... спасио странку од даљег пропадања.... СТА МИСЛИТЕ КАКАВ ЈЕ ТО ЗИВОТ... ТРЕБА ДА УДЈЕТЕ У ПРКНО ВИДЈЕ ДА БИ СЕ СПАСИЛИ...

Name

Професор

20.03.2019 22:08

Шта ће јадни срби изашли из комунизма зар нешто знају ништа а сад су у анти комунизму глупи ови из цркве из занијели луда нација без коридора и најбоље да нестане није ништа боље ни требала добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

21.03.2019 03:34

Отварам ја паштету да једем кад неко лупа на врата, контам ко је Хм да видим . Ааа Додик дошао на отварање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

21.03.2019 04:53

МИЛОРАДЕ СМРАДУ РАТНО ПРОФИТЕРСКИ. АКО БОГДА И ТВОЈЕ ЈЕ ПОЦЕЛО ОТКУЦАВАТИ ЗА КРАЈ. ПОЦЕЛО ЈЕ ЗАВРТАЊЕ УСИЈУ. ПРВО СТРАНКЕ СИ САЗВАО, СТРАНКЕ ИЗ ВЛАСТИ А У ПЕТАК И ОПОЗИЦИЈУ. А УБИСТЕ ДИЈЕТЕ У ЦЕНТРУ БАЊАЛУКЕ. ДАБОГДА ТИ ДОЦЕКАО ИСТО СТО И ДАВОР. ДОГОРЈЕВА ТИ СВЈЕЦА ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позитивно

21.03.2019 05:50

сматрам да ово треба гледати са позитивне стране у смислу запошљавања 2000 радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дух

21.03.2019 08:14

јесте позитивно,само да се и одрзи,пуно се људи заиста запослило.и долазице људи из цијеле БиХ да купују,као сто смо ми исли у зг и бг,сто аутоматски повецава приходе од путарина,паркиралиста,угоститељских објеката...мене,искрено,највисе радује биоскоп,и да се клинци имају гдје зезати,јбс хм.

Name

Роботи

21.03.2019 08:24

Јесте, позитивно је баш. Једино се надам да ови што тамо раде, неће ускоро кукати што немају слободан дан да га проведу са својом дјецом, да раде мучки и грцају од тога. СМАТРАМ ДА СВАКО КО ЈЕ ОДЛУЧИО ТАМО ДА РАДИ ДА ТО РАДИ СВЈЕСНО, СВОЈОМ ВОЉОМ И ДА НЕ ТРЕБА КУКАТИ. ХОЋЕТЕ, ИЗВОЛИТЕ, НЕМОЈТЕ ПРОСИПАТИ ПРИЧУ О ПРЕЖИВЉАВАЊУ И СЛИЧНИМ..

Name

Игор

21.03.2019 06:04

Када вас је тракторска приколица искрцала 1995. у Бањалуку, тада вам Бањалука није сметала... Видим сад сте сви "Бањалучани", па коментаришете све. Загреб има 4 шопинг мола, Сарајево 2, Београд не знам ни сам колико, јесу ли и то све провинције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

21.03.2019 06:24

Цитава РС је провинција, али измедју БЛ и БН, далеко је љепсе зивјети у БЛ, наводим само примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБРО

21.03.2019 06:29

Па нека се отвара трзни центар ко год био на власти,отице додик доце неко други али остаје мјесто које запосљава 2000 радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало висе

21.03.2019 08:57

Ало људи, текст је о снобизму и псеудоелити (или се бар тако цини) не о трзном у Бл или о СНСД, или о томе јели боље у Бл или Бн, итд... Хало, Аутор се овдје дотице и критикује један знацајн проблем који нас унистава годинама. Водјени, генерално, идејом и интересима снобизма и псеудоелитизма, и здаовољавајуци се таквим пројектима, нецемо моци ниста паметно урадити. Остацемо и даље најсмјеснија и најбесмисленија тацка на Балкану. Сви ови градови региона, сто је неко набројао, донекле апсорбују снобизам унапредјивањем зивотног стандарда и осталих људи. Услуге и садрзаје које имате у Загребу или Београду много су веци и љепци него ли у БН или у Бл или у Тузлио, или у Мостару, итд.. Не раде се ставри само за једну групу људи (које зивио у овим метрополама, препознаце разлику). Зато и јесмо сјебани, јер један овакав текст једино мозе изазвати дискусију водјену политицким, регионалним, избјеглицко-домицијелним, подјелама. Нема од нас хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

21.03.2019 10:35

Неко рече да ће сва зграда Владе морати на доруцак, руцак и остало у Агапе... Не видим проблем у томе, пошто их је неко запослио на такав начин, сада нека му се одуже. Ја се (само дајем примјер) за свој посао не бојим због тих ствари. Помпу око Делте су (понављам) дигли медији а не власт! При том ( не дај Боже! ) не браним власт. О шта сте се сви сада набили на коментаре за један трзни центар? Да ли је могуце да смо оволико зависни? Поредити Беч са БЛ? То мозе само лудјак! Беч који је пљачкао пола европе а поготово балкан 100њак година у континуитету? Па идите господо у Беч па видите од којег су камена споменици и катедрале и ко је рмбачио да их узида и донесе тамо!!! И дивите се оном ко вас је драо и васе оцеве и претке. У Њмачкој платите да вас нијемац проведе кроз логор у којем је убио 2 милиона људи! И платите дрзави порез!!! Дивно!!! Зивјели сви осим нас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

21.03.2019 12:01

РИЈЕТКО ЦОВЈЕК ПРОЦИТА ДОБАР ТЕКСТ КАО СТО ЈЕ ОВАЈ! СВАКА ЦАСТ, ТАЦНО ЈЕ ОВАКО У ДАНАСЊЕ ВРИЈЕМЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладни

21.03.2019 15:56

Само отварајте схопинг центре у мјесто фабрика почети ћемо јести текстил и ципеле.млади одосе пензионери руке на ледја и у делта сити у сетњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧОБАН ,БАШ МЕ БРИГА

25.03.2019 12:49

А све је направљено на врат на нос, баш тад је морало бити отворено, није пуштена сваки локал вода, до душе негде је пуштена а неђе је цурила по ламинату, сифони само преко њих лијепили плочице, нема више тоалета за толики народ, ни једне канте за смеће, како је то аминовано

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧОБАН ,БАШ МЕ БРИГА

25.03.2019 12:57

Како је могла дати се употребна и све остале дозволе којима је ете обичну сиротињу, кад је све сфушарено, дан прије отварања керамичар лијепи плочице а одмах на фришко други возе преко тог палета са робом, сва гардероба прашњава, шорц кошта 280 км, хлаче од 380 км, море марш

ОДГОВОРИТЕ