СДС: Скандалозна пресуда Караџићу

Српска демократска странка пресуду Хашког трибунала Радовану Караџићу, као и претходну која је изречена у првостепеном поступку, сматра неутемељеном и скандалозно неправедном.

Република Српска 20.03.2019 | 16:01
СДС: Скандалозна пресуда Караџићу
- Када је Хашки трибунал у питању, став Српске демократске странке остаје непромијењен.
 
Он је превасходно политичка институција чији је формални циљ процесуирање најтежих ратних злочина на тлу бивше Југославије, а суштински - наставак сатанизације српског народа.

Драконским казнама српским официрима и политичким лидерима, настоји се ударити трајни печат одговорности Срба за грађански рат у бившој Југославији.

Тенденција да се пресуда Радовану Караџићу политички злоупотријеби као пресуда српском народу и Републици Српској, неће умањити уставну и политичку позицију Републике Српске, гарантовану Дејтонским мировним споразумом, нити допринијети помирењу народа у Босни и Херцеговини.

Хашки трибунал неправедним и унапријед скројеним пресудама омогућава накарадно тумачење историје за будуће генерације и отвара простор за трајне несугласице и потенцијалне сукобе.

Политички мотивисане пресуде неће умањити трагедију која је задесила све народе БиХ захваћене ратним сукобом, нити ће умањити бол за невиним жртвама, саопштено је из Српске демократске странке, чији први предсједник је био Радован Караџић.

БН ТВ