SDS: Skandalozna presuda Karadžiću

Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Кaradžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom i skandalozno nepravednom.

Republika Srpska 20.03.2019 | 16:01
SDS: Skandalozna presuda Karadžiću
- Кada je Haški tribunal u pitanju, stav Srpske demokratske stranke ostaje nepromijenjen.
 
On je prevashodno politička institucija čiji je formalni cilj procesuiranje najtežih ratnih zločina na tlu bivše Jugoslavije, a suštinski - nastavak satanizacije srpskog naroda.

Drakonskim kaznama srpskim oficirima i političkim liderima, nastoji se udariti trajni pečat odgovornosti Srba za građanski rat u bivšoj Jugoslaviji.

Tendencija da se presuda Radovanu Кaradžiću politički zloupotrijebi kao presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj, neće umanjiti ustavnu i političku poziciju Republike Srpske, garantovanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti doprinijeti pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini.

Haški tribunal nepravednim i unaprijed skrojenim presudama omogućava nakaradno tumačenje istorije za buduće generacije i otvara prostor za trajne nesuglasice i potencijalne sukobe.

Politički motivisane presude neće umanjiti tragediju koja je zadesila sve narode BiH zahvaćene ratnim sukobom, niti će umanjiti bol za nevinim žrtvama, saopšteno je iz Srpske demokratske stranke, čiji prvi predsjednik je bio Radovan Karadžić.

BN TV