Кренуло цвјетање

Ове недеље концентрације алергеног полена брезе, јавора, врбе и храста имају тенденцију пораста, а средње вредности бележе полени тисе, чемпреса, тополе и бреста, показују подаци Агенције за заштиту животне средине Србије.

Здравље 19.03.2019 | 12:59
Кренуло цвјетање
Претходне недеље, у Београду су забележене ниске или средње концентрације тих алергена, а једино је полен јасена имао више вредности и то почетком недеље.

Мирјана Митровић, руководилац Државног мониторинга алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине Србије (СЕПА), каже за Тањуг да је тренутно „актуелан“ полен дрвећа, и то бреста, јасена, јавора, чепреса, али и тополе.

„У наредном периоду очекује се интензивније цветање брезе, која има највећи алергени потенцијал. Ипак, немају сва зрна интентензивно јаке компоненте, али унакрсним комбинацијама с другим алергенима појачавају симптоме“, истакла је Митровићева и додала да је цветање почело, мада за сада нису забележене прекограничне вредности.

Количина алергеног полена у ваздуху проверава се на свим мерним местима у Србији, а мерења је СЕПА почела од фебруара. Мерења на 20 мерних места, као и на пет мерних места у Војводини, трајаће до новембра, а прате се 24 алергене врсте.

Све информације о концентрацијама и врстама које су измерене са узорака, могу се наћи на сајту Сепа.гов.рс.

Подаци нису тренутни, већ од прошле недеље, а у последњој колони наводи се тенденција за текућу недељу.

Митровићева наводи да би сви они који пате од поленске алергије требало да, у договору с лекаром, почну да узимају терапију 10 до 15 дана раније, то јест пре него што дође до прекорачења концентрације алергена у ваздуху.

Сви они који имају проблема са алергијама, саветује Митровићева, треба да избегавају да буду у преподневним сатима у природи, кад је концентрација највећа, да не суше веш на отвореном, као и да оперу косу и промене одећу по уласку у кућу како се полен не би задржао.

Митровићева каже да симптоми, међу којима су најчешћи кијање, цурење носа, сузне очи и свраб, почињу већ крајем марта и у априлу јер је тада у ваздуху присутно 16 врста поленових зрна, и ако нема кише обично се тада региструју прекограничне вредности.

Према календару цветања, најпре почиње сезона цветања код дрвећа – леска, јова, туја, затим бреза, врба. Потом, у априлу и мају почиње цветање траве и корова, које може да потраје и до октобра.

Блага зима и поцетак пролећа са веома топлим данима узрокују бурно отпуштање полена у овом периоду, указују стручњаци.

РТС
фото:интернет
 
 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар