Krenulo cvjetanje

Ove nedelje koncentracije alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta imaju tendenciju porasta, a srednje vrednosti beleže poleni tise, čempresa, topole i bresta, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Zdravlje 19.03.2019 | 12:59
Krenulo cvjetanje
Prethodne nedelje, u Beogradu su zabeležene niske ili srednje koncentracije tih alergena, a jedino je polen jasena imao više vrednosti i to početkom nedelje.

Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA), kaže za Tanjug da je trenutno „aktuelan“ polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čepresa, ali i topole.

„U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal. Ipak, nemaju sva zrna intentenzivno jake komponente, ali unakrsnim kombinacijama s drugim alergenima pojačavaju simptome“, istakla je Mitrovićeva i dodala da je cvetanje počelo, mada za sada nisu zabeležene prekogranične vrednosti.

Količina alergenog polena u vazduhu proverava se na svim mernim mestima u Srbiji, a merenja je SEPA počela od februara. Merenja na 20 mernih mesta, kao i na pet mernih mesta u Vojvodini, trajaće do novembra, a prate se 24 alergene vrste.

Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu Sepa.gov.rs.

Podaci nisu trenutni, već od prošle nedelje, a u poslednjoj koloni navodi se tendencija za tekuću nedelju.

Mitrovićeva navodi da bi svi oni koji pate od polenske alergije trebalo da, u dogovoru s lekarom, počnu da uzimaju terapiju 10 do 15 dana ranije, to jest pre nego što dođe do prekoračenja koncentracije alergena u vazduhu.

Svi oni koji imaju problema sa alergijama, savetuje Mitrovićeva, treba da izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

Mitrovićeva kaže da simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i u aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako nema kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti.

Prema kalendaru cvetanja, najpre počinje sezona cvetanja kod drveća – leska, jova, tuja, zatim breza, vrba. Potom, u aprilu i maju počinje cvetanje trave i korova, koje može da potraje i do oktobra.

Blaga zima i pocetak proleća sa veoma toplim danima uzrokuju burno otpuštanje polena u ovom periodu, ukazuju stručnjaci.

RTS
foto:internet
 
 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar