Делфини чувају прво мјесто у Сиску!

Данас од 17. 30 ватерполо репрезентација Србије против домаћих Баракуда игра последњи меч квалифкација Европа купа.  Савић: Традиција намеће жељу за победом.  Окршај две најбоље репрезентације на свету (уторак од 17. 30 у Сиску) потенцијална је увертира за много важније утакмице током лета.

Остали спортови 12.03.2019 | 10:30
Делфини чувају прво мјесто у Сиску!
Ватерполо репрезентација Србије је јуче отпутовала у Сисак где је данас, од 17.30, очекује последњи сусрет у групи Европа купа.

На пут су поред чланова стручног штаба кренути играчи Гојко Пијетловић, Виктор Рашовић, Сава Ранђеловић, Душко Пијетловић, Милутин Алексић, Никола Јакшић, Андрија Прлаиновић и Стефан Митровић док ће их у месту одигравања утакмице чекају Филип Филиповић, Душан Мандић, Немања Вицо, Милош Ћук и Бранислав Митровић.

Иако нема резултатски значај, обзиром да су се обе екипе пласирале на завршни турнир овог такмичења (Загреб 5-7. април), сигурно је да ће гледаоци уживати у квалитетном надметању врхунских асова. У децембру, у Нишу Србија је победила после бољег извођења петераца.

"Последњих година Србија и Хрватска су две најуспешније репрезентације. Ми смо олимпијски и европски шампиони, они светски прваци. Прошле године смо играли више пута, постоји могућност да тако буде и ове сезоне. И једни и други знамо да је меч у Сиску резултатски најмање битан и да ће оне праве утакмице бити везане за Светску лигу и Светско првенство. Са друге стране желимо да видимо где смо сада са формом уз обавезу да се публици против домаћина представимо на прави начин. Форма јесте мени у фокусу, а наравно традиција намеће и жељу да резултат буде успешан" изјавио је селектор Дејан Савић.

Србија има бод више од Хрватске, а за останак на првом месту у групи потребна је победа из игре или на петерце јер ривал има бољу гол разлику у односу на Румуне. У другим групама једина је неизвесност у "А" групи где Немци имају шансу да победом против Руса оду у Загреб.

Подсетимо да ће Србија и Хрватска разигравати у четвртфиналу Европа купа у Загребу са групом у којој су Грци и Шпанци. Европа куп је квалификационо такмичење за Светску лигу која ће се одржати у Београду.

Хрватска - Србија!

Утакмица која је у свим спортовима "више од игре", али је ривалство најразвијеније у ватерполу, због бројних мечева на великим такмичењима, неретко и у финалима.

И једни и други су током више од две деценије имали својих момената. Тренутно су "делфини" олимпијски победници и европски шампиони, а Хрвати најбољи на свету.

Жреб их је спојио и у групној фази Европа купа, заједно са Румунијом, која је у старту била "осуђена" на последње место и испадање. Србија и Хрватска су много пре окршаја у Сиску (уторак, 17.30) знале да ће бити учесници завршног турнира у Загребу, тако да предстојећа утакмица нема такмичарски значај, али специфичну тежину итекако има.

Да није тако, Дејан Савић не би у "комшилук" повео најјачи састав, играче који су летос у Барселони одбранили европско злато.

"Прошле године смо играли више пута, а постоји могућност да тако буде и ове сезоне. И једни и други знамо да је Сисак резултатски најмање битан и да ће оне праве утакмице бити везане за Светску лигу и Светско првенство", рекао је Савић.

Он, као и увек, очекује добру партију "делфина".

"Желимо да видимо где смо са формом, уз обавезу да се публици представимо на прави начин. Дакле, форма је у фокусу, а традиција намеће и жељу да резултат буде позитиван".

Времена за припреме није било. Играчи ће у утакмицу ући из напора у клубовима, без свежине, па је интересантно ко ће се боље снаћи у таквој ситуацији. Пре тачно три месеца, у Нишу је било 7:7, а онда су "делфини" победили бољим извођењем петераца.

"Очекујем неизвесну и тешку утакмицу, без обзира што резултат нема неку историјску вредност. Слично је било и у Нишу, па је меч био врло квалитетан. Лепо је да се окупимо и сигуран сам да ћемо дати максимум - и за утисак и за резултат", поручио је голман Гојко Пијетловић.

Фајнал ејт Европа купа на програму је од 5. до 7. априла и квалификациони је за завршни турнир Светске лиге у Београду, осим за Србију која као домаћин има гарантовано учешће.

Освајач Светске лиге извадиће "визу" за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар